Birçok birey hayatının bazı dönemlerinde akne problemi yaşamıştır. Özellikle ergenlik dönemlerinde kişilerin çoğunda bu problem baş gösterir. Bazıları kalıcı nitelikte olmakla birlikte bazıları ise bu dönemi kısa bir sürede kendiliğinden ya da bir takım ilaç takviyeleriyle atlatır. Kalıcı nitelik taşıyan zorlu akneler ise gerek antibiyotik ilaç tedavileriyle gerekse doktor kontrolünde roaccutane ve türevlerinin yardımıyla %99 oranında atlatılır. Peki nedir bu roaccutane?
Roaccutane çok güçlü bir akne ilacıdır. Bundandır ki doktorlar tarafından birçok yöntem (antibiyotik tedavisi) denendikten sonra verilmesini uygun gördükleri ilaçtır. Roaccutane yeşil reçetilidir. Yani içerisinde bağımlılık yapabilecek madde bulunduran ve eczaneden alınması belli kurallara bağlıdır. İsteğiniz doğrultusunda eczaneden bir kutu alabileceğiniz bir ilaç değildir. Çok güçlü yan etkileri olduğundandır ki doktorlar bu ilacı yazmadan önce kapsamlı tahliller yapmaktadırlar.
Kimler kullanamaz?
- Hamileler
- Doğum kontrolü uygulamayan hamile kalabilecek durumda olanlar
- Karaciğer ve böbrek yetmezliği görülen hastalar
- A vitamini hipervitaminözü görülen hastalar
- Kan yağları aşırı yüksek olan hastalar
- İlaca ya da benzerlerine alerjisi yahut duyarlılığı olan hastalar
Diabetli ve obez hastalar ise doktor onay verdiği takdirde dikkatli olarak kullanabilirler.
Yan etkileri prospektüs’ü açtığınız zaman korkutacak cinsten devasa uzunlukta olup okunmadan geçilmemesi gereken şeylerdir. Zira ilacı kullananlarda kısmen benzer etkiler görülmekle birlikte farklı bir yan etki görüldüğünde tespit edip doğrudan doktorunuza danışmanız gerekebilir.
Roaccutane yan etkileri nelerdir?
- Özellikle yüzde ve dudaklarda olmak üzere tüm vucutta kuruma
- Göz kuruluğu (Yapay gözyaşı kullanmanız gerekebilir)
- Göz’de bulanıklaşma, kısmen net görememe
- Herkeste olmamakla birlikte burun kanaması (Burun içini dahil iyi nemlendirmek durumundasınız)
- Yüzde ve vucutta pullanma yoluyla deri soyulması
- Kemik ve eklem ağrıları
- Özellikle el üstünde olmak üzere egzamanın baş göstermesi
- Su içimine dikkat edilmediği takdirde kabızlık
- Ciltte aşırı hassasiyet (hafif çarpamalar da dahil çabuk kanama ve yaralanma)
Peki doktorumuzun onayıyla bu ilacı kullanmaya başladık. İlacı kullandığımız süreçte bizi neler bekliyor? Nelere dikkat edeceğiz? Öncelikle yukarıda da belirttiğimiz gibi aşırı bir cilt kuruluğu söz konusu olucak. Bu kuruluk kimisinde bir hafta sonra kimisinde de bir ay sonra görülür. Kişinin bünyesine bağlı olarak etkileri değişecektir. Hassasiyetinize özel nemlendiricilerinizi muhakkak kuruma oranınıza göre tazelemeniz gerekmektedir.
Aynı şekilde sivilce kusma dönemi geçireceksiniz. İlk olarak sivilceler bir ay içerisinde kusmaya başlayacak, korkmayın! Doktorunuz da muhakkak söyleyecektir ki bu dönem sivilce kusma hızıyla orantılı bir hızda kuruyup yok olacak. Evet sivilce kusma döneminde ruhsal bir sıkıntıya girebilirsiniz ancak buna izin vermeyin ve sakın sıkma gafletinde bulunmayın. Sıktığınız takdirde yüzünüzde leke kalma riskiyle karşı karşıyasınız demektir.
Su! En az 2,5-3 lt içilmelidir ki ilacın yan etkilerinden en az zararla atlatabilesiniz. Bir diğer husus ilacın saati saatine tok olarak içilmesidir. Mümkün olduğunca ilaç saatleri atlanmamalı ve düzenli alınmalıdır.
Güneşten korunmak, özellikle yaz aylarında kullanmaya başladıysanız kaçınılmazdır. Öyle ki dışarı çıkmasanız bile evin aldığı güneş ışığı cildinizin hassasiyetine göre cildinizi kızartmaya yetebilir. Bu durum sivilce izlerinini kalıcı hale getirebilir. Bu yüzden yüksek koruma faktörlü güneş koruyucusuyla bütünleşmek zorunda olduğunuz bir süreç bu.
Doktorunuz ya da eczacınız belirtecektir ki çok yağlı, kızarmış yiyeceklerden uzak durmanız gerekecek. Özellikle Fast Food yiyecekler normalde de düşmanımız olduğu gibi bu süreçte de baş düşmanımızdır. Kolestrolünüz yükseldiği taktirde doktorunuz ilacı kesmek durumunda kalabilir. İlaca başladıktan sonra böyle bir şey olsun istemeyiz elbette.
Hepsinden önemlisi ise aylık kan tahlillerinizi yaptırıp kontrollü kalmanız gerekiyor. Kan tahlili yaptırmadan doktorunuzu ilacı yazmaya zorlamak kendi sağlığınızı hiçe saymaktır.
DİPNOT: Roaccutane bilinenin aksine sivilcelerinizi kurutup yok etmekle kalmıyor üstüne yüzümüzde hiç istemediğimiz siyah noktaları da tamamiyle temizleyip parlak bir cilt geriye bırakıyor. İlacı bitirdikten sonra bu parlaklığı korumak tamamen sizin bakım rutuninizle ilgilidir.
Comments