Sağlık

OTİZM NEDİR ?

0
otizm nedir

Otizm, dünyanın her yerinde olabilecek oldukça etkili bir hastalıktır. Bu hastalık hakkında bilinmesi gereken pek çok bilgi bulunmaktadır. Bu hastalık hakkındaki en temel bilgi henüz üç yaşına bile girmemiş çocuklarda ortaya çıkmasıdır. Henüz bu yaşlarda ortaya çıkan hastalık ömür boyu sürmektedir.

Otizm hastalığına sahip bireyler diğer insanlar gibi iletişim kuramaz ve aynı hareketleri defalarca kez tekrarlar. Otizm tanısı konan bireyler şüphesiz hayata 1-0 yenik başlamak durumunda kalır.

OTİZM BELİRTİLERİ NELERDİR ?

Otizm denince akla gelen ilk şeylerden biri de bu hastalığın belirtilerinin neler olduğudur. Bu hastalığın en önemli belirtisi hiç kuşkusuz insanlardan çekinmek ve kendini yalnızlığa hapsetmektir. Oldukça asosyal olan otizmli bireyler ayrıca aynı hareketleri tekrarlar ve durmadan bunları yapmaya devam ederler.

Otizmin diğer belirtileri ise göz temaslarının yok denecek kadar az olması, fiziksel temaslardan kaçınmaları, isimleriyle seslenilmesine rağmen herhangi bir cevap vermemeleri ve insanlar yerine cansız varlıklarla iletişim kurma istekleridir. Kısaca otizm spektrum bozukluğu belirtileri bu şekildedir.

OTİZM TEDAVİSİ NASIL OLUR ?

Oldukça sıkıntılı bir hastalık olan otizmin tam olarak bir tedavisi ne yazık ki mevcut değildir. Yine de otizmli bireyin ailesi onunla ilgilenir, daha çok vakit geçirir ve onu daha sosyal hale getirirse kısmen bu hastalığın tedavisini yapmış olurlar.

OTİZM TESTİ NASIL UYGULANIR ?

Çocuğunuz ya da yakınınızda bu hastalığa dair belirtileri görüyorsanız bu durum için bir test uygulamanız gerekir. Bu test uygulanırken ebeveynler ve bu işin uzmanlarının ortak bir çalışması söz konusudur.

Otizm testi uygulanırken öncelikle ebeveynler testi doldurur ardından ise uzmanlar bunu değerlendirir. Bu zamandan sonra ise hem ebeveynler hem de uzmanlar çocuğun davranışlarını izlemeye devam eder. Bu otizm testinin birkaç türü mevcuttur.

OTİZMDE DAVRANIŞ BİÇİMLERİ

Otizmde davranış biçimleri her açıdan oldukça önemlidir. Bu hastalığa yakalanan bireyler diğerlerinden farklı davranışlarda bulunur ve içine kapanık davranışlarda bulunur. Bunun yanı sıra etrafında kendisiyle ilgilenen insanlara çok fazla aldırış etmez, kendi bildiğine okur.

Otizme yakalanmış kişinin davranışı kadar ebeveyn davranışı da son derece dikkat edilmesi gereken bir etmendir. Ebeveynler çocuklarını zorlamamalı ve onun iyiliği için tüm çabasını harcamalıdır.

OTİZMDE ERKEN TEŞHİSİN ÖNEMİ

Otizmde erken teşhis oldukça önem verilmesi gereken bir diğer detaydır. Ebeveynler, çocuklarında meydana gelen değişimleri ve tuhaflıkları hızlı bir şekilde tespit etmeli ve yine aynı hızda harekete geçmelidir. Kısaca söylenecek olursa erken teşhis hastalığın daha da büyümesine engel olabilmektedir.

ALKERAN 2 mg Film Kaplı Tablet, nedir, ne işe yarar, yan etkileri, nasıl kullanılır

Previous article

Laptop Çantası ve iPad Kılıfı Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

More in Sağlık