Online terapi, terapistinizden farklı şehirde veya ülkede ya da pandemi gibi durumlarda seanslar yüz yüze yapılamıyor olduğunda uzaktan alınan psikolojik danışmanlık hizmetidir. Online Terapi, ya da uzaktan psikolojik danışmanlık, terapistinizle internet üzerinden çeşitli platformlar aracılığıyla yapabileceğiniz görüntülü ve sesli görüşmelere olanak sağlar.
Online Terapi Nasıl yapılır?
Uzman klinik psikolog, tıpkı yüz yüze terapide olduğu gibi profesyonel olarak terapi seanslarını internet üzerinden çeşitli platformlar aracılığıyla sesli ve görüntülü olarak gerçekleştirirler.
Uzmanlar ve danışanlar en uygun gün ve saati belirleyerek randevulaşırlar ve randevu saatlerinde yüz yüze uygulamada olduğu gibi görüşmelerini başlatırlar. Online terapilerin daha verimli olabilmesi için iki tarafında sessiz ve mahremiyet açısından yalnız oldukları ortamlarda bulunmaları gerekmektedir. Uzmanlar, gizliliğe oldukça önem verir ve aynı yüz yüze ortamda olduğu gibi gizlilik ve etik ilkelerine dikkat ederler. Danışan olarak sizler de kendi gizliliğinizi koruyarak, yalnız ve sessiz ortamlarda terapinizi gerçekleştirebilirsiniz. Aynı zamanda kullanılan Zoom, Skype gibi uygulamalar, uçtan uca şifreli güvenlik önemleri sağlar ve bu sayede seansta konuşulanlar yalnızca seansta kalır.
Online terapi nasıl işler?
Yüz yüze terapi sürecinde uygulandığı şekliyle klinik psikolog ve danışanın önden randevulaştığı bir zaman aralığında, yaygın kullanımda olan (Skype, Google Hangouts, Zoom, Teams vb.) programlar aracılığıyla psikoterapi seanslarının gerçekleştirilmesidir.
Verimli bir görüşme gerçekleştirilebilmesi için görüşmenin sağlanabileceği bir teknik altyapıya sahip olunması, klinik psikolog ve danışanın ikisinin de mahremiyet ve sessizliği bulunan birer ortamdan bağlantı kurmaları önem taşımaktadır.
Terapistin danışanın aktardıklarını anlamlandırması, analiz etmesi ve yorumlaması yüz yüze terapi ile aynı şekildedir. Bu nedenle danışan ve terapist arasında belirlenen çerçeve (ücret, seans süresi ve iptal politikası) yüz yüze terapiyle bir farklılık taşımamaktadır.
Online terapinin avantajları nelerdir?
- Zaman açısından daha esnek olunmasını sağlar. Yolda geçirilen süre birçok kişi için terapiyi imkansız kılmakta olup, online terapi bu durumun önüne geçmektedir.
- Destek almak istediğiniz uzmanın başka şehirde / ülkede / uzak mesafede olması gibi mekansal kısıtlılıkları ortadan kaldırır, çalışılmak istenilen uzmanı ulaşılabilir kılar. Bu sayede fiziksel olarak çalışma gerçekleştiremediğiniz uzmana online terapi yoluyla çalışmanız mümkün olur.
- Bazı çalışmalar online terapinin, kişinin kendi alanında gerçekleştirilmesi ve mekansal hareketi azaltması sebebiyle terapi sürecinin daha “gizli” tutulabilmesini sağladığını belirtmektedir. Online terapi sürecinde olan bazı danışanlar, kendi alanlarında daha rahat ve daha derin çalışmalar yaptıklarını aktarmışlardır.
- Fiziksel problemler veya yaş nedeniyle terapiye fiziksel erişimin olmadığı veya danışanların ikna edilemediği durumlarda online terapi verimli bir alternatif olabilmektedir.
- Pandemi gibi olağanüstü durumlarda sağlık açısından oluşabilecek riskleri ortadan kaldırır.
Online terapi, Uzman Klinik Psikologların yüz yüze terapi ile aynı profesyonellikle yapıyor oldukları terapilerdir. Çalışma şekillerinde herhangi bir farklılık olmayıp, yüz yüze terapinin yardımcı olabildiği belirli psikolojik durumlar ve mahremiyet koşullarının sağlanamadığı sürece bir çok duruma online terapi ile de yardımcı olabilmektedir.
Online terapi yüz yüze terapiden daha az mı etkilidir?
Psikolojik rahatsızlıkların giderilmesinde online psikolog desteği ve yüz yüze yapılan terapilerin etkililiği karşılaştırıldığı akademik çalışmalarda terapinin etkinliği arasında etkili bir fark bulunanamış olup, online terapi alan danışanların terapiden aynı şekilde memnun oldukları bulunmuştur.
Online terapi yüz yüze terapiden daha fazla kesime, bölgeye ve hatta ülkelere ulaştığından dolayı, terapiye erişimi kolaylaştırmakta ve böylece etkinliğini artırdığından bahsedebiliriz.
Comments