Epikondilit’tir fakat halk arasında adlandırılan adı ise Tenisçi Dirseği olarak bilinmektedir. Tenisçi dirseği bir ortopedik rahatsızlıktır. El bileği ve parmak hareketlerini sağlamakta rol alan kasların üst uç yapışma noktası olan dirseğin dış yan bölümünde küçük yırtık ve tahribatlar oluşarak ortaya çıkmaktadır. Bu bölümde oluşan mikro yırtıklar el bileğimizi kaldırmamızı, parmaklarımızı oynatmamızı sağlayan kasların dış tarafta bulunan kemiğe yapışan bir bölümden oluşur.
Kas kendisini çok iyi bir şekilde kanamasını sağlar fakat yapışma esnasındaki noktalarda ve kasların diğer bölümleri olan tendon bağ yapıları çok iyi bir şekilde kanlanamamaktadır. Çok iyi bir şekilde kanlanamaması nedeniyle de hasara bağlı olarak iyileşme de buna paralel olarak geç olur ve kötü olur. 30 ile 50 yaşındaki kişiler de daha sık görülmektedir.
Leteral Epikondilit (Tenisçi Dirseği) Rahatsızlığının Değerlendirmesi
Bu değerlendirme eklem kompleksini oluşturan üç eklemi ve içerisinde bulunan yumuşak dokuları içermektedir. Bu dirsek ağrısı, dirsek fonksiyonlarını ve günlük yaşam hareketlerini etkilemektedir. Bu da gün içerisinde zorlanmanıza neden olmaktadır. Ağrı lokal olarak dirseği alır. Boyun, omuz, el bileği ve elden kaynaklanabilmektedir.
Birden fazla çeşit tedavi yöntemi mevcuttur. Bu tedavilerin birçoğu da bir ekip çalışması ile gerçekleşmektedir. Ortopedi uzman hekimleri ve fizyoterapistler eşliği ile birlikte çalışılmaktadır.
Lateral Epikondilit (Tenisçi Dirseği) Belirtileri Nelerdir?
Tenisçi dirseği denmesinin sebebi tenis de backhand vuruşuu yapan tenisçiler içindir. Bu vuruş tekniği normal de omuz ile yapılması gerekir fakat bu hareketi tenisçiler ön kol ve dirsekleriyle yapmaktadırlar. Böylelikle kas yapısını fazla zorlamaları sebebiyle mikro yırtıklar meydana gelmektedir. Vücut o bölgeyi düzeltmeye çalışır fakat düzeltemez.
Yavaş ve sinsi gelişen bir rahatsızlıktır. Başta sızlama olarak başlayabilir. Birçok hasta da leteral epikondilit tenisçi dierseği hafif başlar ve zamanla kendisini ağırlaştırır. Hastalığın boyutu ve derecesi kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Hastalar bir şeyleri kaldırmaz, tornavi da gibi malzemeleri kullanamaz, bulaşık yapamaz ve cam silemez hale gelmektedir. Bu basit hareketler sebebiyle hekime başvurulmaktadır.
Comments