Bir firma veya tesisin bakımı ile ilgili faaliyetlerinin kontrol edilmesi ve planlanması için çözüm imkânı sunan bilime bakım yönetimi denilmektedir. Bakım yönetimi faaliyetleri 4 ana temel amaca yönelmektedir. Bunlar;
l Tesisin ömrünün uzatılması
l Ürün kalitesine katkıda bulunmak
l Üretim maliyetlerinin düşürülmesi
l Üretimde sürekliliği artırılması
Yukarıdaki amaçlar bakım yönetimi faaliyetlerinin verimli bir şekilde kontrol edilmesi açısından önemli noktalardır. Bunun dışında bakım yönetimi sistemi plansız ve planlı olarak iki gruba ayrılmaktadır.
Plansız Bakım: Tesis içerisinde makine veya ekipman bozulması durumunda ya da her hangi bir arıza durumunda yapılan bakımı kapsamaktadır. Firmada arıza durumlarında bakım yapılması halinde onarım sırasında üretimde kayıplar meydana gelebilmektedir. Plansız bakım yöntemiyle ortaya çıkan sorunda makine veya ekipmanın diğer parçaları da zarara uğrayabilir. Bu tür olumsuz durumların ortaya çıkmaması açısından günümüzde bu bakım yöntemi mecburi durumlar dışında uygulamaya koyulmamaktadır.
Planlı Bakım: Plansız bakım yönetiminde ortaya çıkan sorunların dezavantajlarının ortadan kaldırılması için planlı bakım sisteminin uygulanması zorunlu kılınmıştır. Planlı bakımla;
l Oluşacak büyük maliyetlerin düşürülmesi ve önüne geçilmesi
l Ürünlerin kalitesinin devamlılığının sağlanması
l Tesis içerisindeki ekipman ve makinelerin kullanım süresinin uzatılması
l Üretimde meydana gelebilecek aksamaların devamlılığın önüne geçmesinin durdurulması
Planlı bakım yönetim sistemi yukarıdaki maddelerin etkin bir şekilde çalışması için kullanılan önemli yönetim araçlarından biridir.
Planlı bakım sayesinde firmalar;
l Bakım sürelerini %25 ila %30 azaltır.
l Arızaları %35 ila % 45 azaltır.
l Üretim kapasitelerini %20 ila % 25 artırmaktadır.
MTTR ve MTBF Nedir? Hesap Yöntemi
MTTR: Her hangi bir iş yerinde plansız olarak ortaya çıkan duruşun ortalama olarak verilen süresidir. Diğer bir anlamda firmanın plansız bir şekilde durduğu andan çalışmaya başladığı anın ortalama değerlerini kapsamaktadır. Buda demek oluyor ki değer ne kadar küçük olursa firma açısından o kadar iyidir.
MTBF: Her hangi bir iş yerinde iki plansız gerçekleşen durumun ortalama süresidir. MTBF değerlerinin günden güne artış göstermesi, arızaların giderek azaldığına, oluşabilecek süprizlerin azaldığına ve problemsiz yaşanan çalışma sürelerinin artığının göstergesidir. Demek oluyor ki MTBF değerlerinin azalması halinde çalışma sürelerinde yaşanan aksiliklerin artması anlamına gelmektedir. MTBF değerinin yüksek olması firma açısından önem taşımaktadır.
Coralreef Bakım Yönetimi
Bu bakım yönetim sistemiyle aşağıdaki adamlar takip edilmektedir;
- Arızaların takip edilmesi
- Ekipman ve makine bakımının takibi
- Planlı bakımların takibinin yapılması
- MTBF ve MTBR sistemi raporlarının takibi
- Arıza esnasında iş emri açılması ve mail ile gerekli bilgilendirmelerin yapılması
- Arıza esnasında kullanılan malzemelerin takibi ve arıza sürelerin hesaplanması
Comments