Endikasyon Bilgisi :
PARKYN ER 3.75 mg uzatılmış salımlı tablet’in aktif maddesi pramipeksol dihidroklorür monohidrat’tır ve insan vücudunda doğal olarak üretilen dopamine benzer etkiler gösterir. Beyin reseptörlerinde çeşitli sebeplerle oluşan bozukluğa bağlı olarak dopamin miktarında düşüş olması durumunda titreme, hareketlerde tutukluk, denge kaybı gibi parkinson belirtileri ortaya çıkar . PARKYN ER, parkinson hastalığını tedavide dopamin seviyesini arttırmak için kullanılır.
PARKYN ER 3.75 mg uzatılmış salımlı tablet Hakkında Bilinmesi Gereken Hususlar:
- İlacın içindeki etken maddeye veya diğer bileşenlerden birine alerjiniz var ise, bu ilacı kullanmayınız.
- PARKYN ER kullanırken şayet, aksiyel distoni (boynun ve vücudun düz olarak tutamama), antekollis (başın boyundan aşağıya doğru eğik biçimle duruşu), kamptokormi (vücudun bel kısmından öne doğru anormal şekilde eğik durması), Pisa Sendromu, plörototonus (gövdenin öne ya da yana doğru eğik durması) gibi vücutta şekil bozukluğuna yol açan istemsiz (kontrolsüz) kas kasılmaları yani distoni ortaya çıkarsa; hekim tarafından başka bir ilaçla tedaviye başlanabilmesi için acilen hekime haber verilmeli.
- Ciddi kalp ve damar hastalığı olan kişilerde, PARKYN ER alımının ilk zamanlarında tansiyonda düşmeler (postural hipotansiyon) yaşanabilir. Bu süreçte belirli aralıklarla tansiyonunuzu ölçtürünüz ve kan basıncınızın düşmemesi için tedbir alınız.
- PARKYN ER kullanımı görmenizde bozulmalara yol açabilir. Görmenizde bozukluk hissetsenizde hissetmesenizde gözlerinizi muayene ettirmeyi ihmal etmeyiniz.
- PARKYN ER alırken özellikle gündüzleri çalışırken, konuşurken, araba sürerken ya da yemek yerken vb. zamansız ve bir anda uykuya dalma, aşırı uyuma isteği gibi uykulu olma problemleri ortaya çıkarsa; bu konuyu hekimle konuşmalısınız. PARKYN ER tabletin üzerinizde uyuklama açısından yaratacağı etkiyi tam olarak bilmiyorsanız araç ve makine kesinlikle kullanmamalısınız.
- PARKYN ER alırken özellikle yaşlı hastalarda halüsünasyonlar (olmayan şeyleri işitme, görme veya duyma hissi) veya şizofreniye benzer psikoz (gerçekle hayal dünyasının birbirine karışması) durumu, böbrek rahatsızlığı, titreme veya kontrolsüz (istemsiz) kas hareketleri görülebilir. Yardım almak için hekiminize veya bir sağlık kurumuna müracaatta bulununuz.
- İleri evre parkinson hastaları ve ek tedavi olarak da levodopa kullananlarda Diskinezide ( baş, boyun, eller kol ve bacaklarda istem dışı hareketlerde) artış görülebilir, bu durum daha çok PARKYN ER dozunun yükseltildiği devrede görülmektedir.
- PARKYN ER, yutulduktan sonra uzatılmış salımlı özelliği sayesinde aktif maddeyi (pramipeksolü) kademeli olarak vücuda salar. Tablet parçacıkları bazen bağırsaklardan geçerek dışkıda görülebilir. Şayet böyle bir durumla karşılaşırsanız hekiminizi haberdar ediniz.
- PARKYN ER kullandığınız süreçte siz ya da size yardımcı olan yakınlarınız, sizde normal olmayan davranışlar sergilemenize sebep olan dürtü ve istekler oluştuğunu ve kendinize veya başkalarına zarar verebilecek hareketlere yol açan önüne geçemediğiniz içgüdü, tahrik ve aşırı istekler meydana geldiğini gözlemlerse; hiç vakit kaybetmeden hekiminizle konuşunuz. Bu semptomlara “dürtü kontrol bozuklukları”denir ve bağımlılık derecesinde kumar oynama arzusu, çok fazla yemek yeme, çok fazla para harcama, anormal derecede aşırı seks dürtüsü veya takıntı derecesinde cinsel arzuda ve düşüncelerde artış gibi davranışları içermektedir.Bu tür şiddetli veya alışılmadık arzu ve gereksinimler hissetmeniz durumunda hekiminiz PARKYN ER, dozajında ayarlama yapabilir veya ilacı almayı bırakmanızı isteyebilir.
- PARKYN ER kullandığınız süreçte siz ya da bakımınıza yardımcı olan yakınlarınızca, sizde bilinç azalması, zihin karışıklığı, gerçeklerden uzaklaşma (deliryum) ya da gerginlik hali, coşku hissi veya aşırı heyecanlılık (mani) durumu gözlenirse; acilen hekimle bu konular hakkında konuşulmalıdır.
- PARKYN ER dozunda azaltma yapılması yada ilaç alımının tamamen bırakılması sonrasında terleme, vücut ağrısı, endişe, kaygı, aşırı ilgisizlik, kayıtsızlık, halsizlik, depresyon gibi ilaç yoksunluğu semptomlarının görülmesi ve bu semptomların 15 günden daha uzun sürmesi halinde; tedavinin gözden geçirilmesi için hekiminize müracaat ediniz.
- PARKYN ER, emzirme döneminde ve hamilelikte tıbbi zorunluluk olmadıkça kullanılmamalıdır.
- PARKYN ER, levodopa ile beraber kullanılacaksa, levodopa dozunun düşürülmesi gerekmektedir.
- Amantadin (parkinson ilacı), Zidovudin (AIDS virüsüne karşı kullanılır), Sisplatin (kanser ilacı), Prokainamid (kalp ritim bozukluğu ilacı), Simetidin (asit giderici) veya sıtma tedavisinde kullanılan kinin etken maddeli ilaçlardan herhangi biriyle tedavi görüyorsanız; PARKYN ER almaya başlamadan önce hekiminize aldığınız ilaçların tümünü bildirmeli ve etkileşimleri konusunda dikkatli olmalısınız.
- PARKYN ER alkolle, uyku verici ve antipsikotik tipte ilaçlarla beraber kullanılması öngörülmez.
- 18 yaşından küçüklere PARKYN ER verilmemelidir.
- Böbrek hastalarında ilk 1 haftalık süre boyunca olağan başlangıç dozu olan 0.375 mg lık PARKYN ER tablet yalnızca gün aşırı kullanılmalı, ikinci hafta doz aralığı her gün 1’er tane 0.375 mg lık PARKYN ER olarak yükseltebilir. Eğer hekiminiz doz miktarının yükseltilmesini gerekli görürse; bunu 0.375 mg’ın katlarını baz alarak kademe kademe yükseltebilir.
- İlacın aniden bırakılması, kan basıncında değişiklikler, yüksek ateş, konfüzyon (zihin bulanıklığı), kas sertiliği, aritmi, koma (şuur kaybı), Akinezi (hareket yeteneğinin azalması ya da tamamen kısıtlanması) semptomlarını içeren nöroleptik malign sendroma sebep olabilir. Bu yüzden hekimle konuşulmadan PARKYN ER kullanımı aniden bırakılmamalı, hekimin önerdiği dozlarda kademe kademe azaltılarak tedavi bitirilmelidir. Tedavinin bitmesine veya sürdürülmesine hekiminiz karar verecektir.
PARKYN ER 3.75 mg uzatılmış salımlı tablet Nasıl kullanılır, kullanım Şekli:
- Hekiminiz PARKYN ER ilacı nasıl reçete ettiyse o şekilde kullanmanız gerekir. İlacı kullanırken lütfen hikimin direktiflerine uyunuz. Bu ilacı reçetenizde belirtilenden daha fazla veya eksik dozda ya da daha uzun süre boyunca kullanmamaya özen gösteriniz, aksi halde bu durum rahatsızlığınızı olumsuz etkileyecektir.
- İlacın her bir dozunu yeterli miktarda suyla beraber günde 1 defa ve her gün günün aynı saatinde kullanmaya özen gösteriniz. PARKYN ER, aç veya tok karnına kullanılabilir eğer midenize rahatsızlık verirse yemek esnasında almanız tavsiye edilir.
- İlk hafta boyunca olağan günlük doz 0.375 mg pramipeksoldür. Hekiminiz PARKYN ER dozunu belirtileriniz kontrol altına alınıncaya kadar 5-7 günde bir yükseltecektir(devam dozu).
PARKYN ER Doz artırma şeması
Hafta Günlük toplam doz (mg) Tablet sayısı
1.hafta 0.375 mg 1 adet 0.375 mg’lık PARKYN ER
2.hafta 0.75 mg 1 adet 0.75 mg yada 2 adet 0.375 mg PARKYN ER
3.hafta 1.5 mg 1 adet 1.5 mg veya 2 adet 0,75 mg veya 4 adet 0.375 mg lık PARKYN ER
Normal idame dozu günde 1.5 mg’dır. Bununla birlikte hekiminiz gerekirse dozunuzu daha fazla arttırılabilir. Eğer gerekli olursa, hekiminiz kullanacağınız dozu günde en çok 4.5 mg pramipeksole kadar yükseltebilir. Günde bir adet PARKYN ER 0.375 mg şeklinde, daha düşük bir idame dozu vermesi de olasıdır.
PARKYN (çabuk salım) tabletten PARKYN ER uzatılmış salımlı tablete geçiş:
Hekiminiz, PARKYN ER dozunu, halen kullanmakta olduğunuz PARKYN (çabuk salım) tablet dozunu baz alarak düzenleyecektir. Geçiş yapmadan önceki gün PARKYN (çabuk salım) tabletinizi normal zamanında alınız. Daha sonra, ertesi sabah PARKYN ER uzatılmış salımlı tablet dozunu alınız ve artık eski ilacınızdan kullanmayınız.
İlacın Olası Yan Etkileri :
- PARKYN ER aldıktan sonra, karın ağrısı, ürtiker (kurdeşen); nefes alma zorluğu; dudaklar, dilde ya da boğazda ya da yüzde şişlik gibi ilaca karşı alerjiyi belirten durumda bir sağlık kurumuna acilen müracaat ediniz.
- Mide bulantısı, uyku basma, sersemlik hali ,bacak ve kollarda istem dışı anormal hareketler PARKYN ER’in çok yaygın şekilde görülebilecek yan etkileridir.
- halüsinasyon görme, bilinç bulanıklığı, istemli hareketleri yaparken zorlanma, güçsüzlük, yorgunluk, kabızlık, uyku problemleri (uykusuzluk), görme bozukluğu, baş ağrısı, düşük tansiyon, vücutta ödem oluşumu, anormal rüyalar görme, iştahta azalma, zayıflama, kusma PARKYN ER’in yaygın şekilde görülebilecek yan etkileridir.
İlaç Marka İsmi : PARKYN ER 3.75 mg uzatılmış salımlı tablet
İlaç Etken Maddesi : pramipeksol dihidroklorür monohidrat
Ruhsat sahibi: Abdi İbrahim İlaç San. ve Tic. A.Ş.
Adres : Reşitpaşa Mah. Eski Büyükdere Cad. No:4 34467
Maslak / Sarıyer / İSTANBUL
Tel no : 0212 366 84 00
Fax no : 0212 276 20 20
Üretici Firma : Abdi İbrahim İlaç San. ve Tic. A.Ş.
Adres : Orhan Gazi Mahallesi, Tunç Caddesi, No: 3
Esenyurt / İstanbul
PARKYN ER 3.75 mg uzatılmış salımlı tablet kullanma talimatı
PARKYN ER 3.75 mg uzatılmış salımlı tablet kullanma talimatı
Comments