M İle Başlayan İlaçlar

MELATONİN

0

5-Metoksi-N-Asetiltriptamin, MEL, Melatonina, Mélatonine, MLT, N-asetil-5-metoksitriptamin , N-Asetil-5-Metoksitriptamin, Epifiz Hormonu.

Genel  Bilgi

Melatonin, vücutta doğal olarak bulunan bir hormondur. İlaç olarak kullanılan melatonin, genellikle bir laboratuvarda sentetik olarak yapılır. En yaygın olarak hap şeklinde bulunur, ancak melatonin yanağa veya dil altına yerleştirilebilen formlarda da mevcuttur. Bu, melatoninin doğrudan vücuda emilmesine izin verir.

Bazı insanlar vücudun iç saatini ayarlamak için ağızdan melatonin alırlar. Melatonin en çok uykusuzluk ve farklı koşullarda uykuyu iyileştirmek için kullanılır. Örneğin, jet lag için, günlük çalışma programı değişen (vardiyalı çalışma bozukluğu) kişilerde uyku-uyanma döngülerini ayarlamak ve insanların bir gündüz ve gece döngüsü oluşturmalarına yardımcı olmak için kullanılır.

Koronavirüs hastalığı 2019 (COVID-19): COVID-19 için melatonin kullanımını destekleyecek iyi bir kanıt yoktur. Bunun yerine sağlıklı yaşam tarzı seçimlerini ve kanıtlanmış önleme yöntemlerini izleyin.

Etkisi?

Melatonin’in vücuttaki ana görevi gece ve gündüz döngülerini veya uyku-uyanma döngülerini düzenlemektir. Karanlık, vücudun daha fazla melatonin üretmesine neden olur ve bu da vücudun uykuya hazırlanmasını işaret eder. Işık, melatonin üretimini azaltır ve vücuda uyanık olmaya hazırlanmasını işaret eder. Uyumakta zorluk çeken bazı kişilerde düşük melatonin seviyeleri vardır. Takviyelerden melatonin eklemenin uyumalarına yardımcı olabileceği düşünülmektedir.

 

Kullanımlar ve Etkinlik?

Muhtemelen Etkili

  • Geleneksel bir yatma saatinde uykuya dalma sorunu (gecikmiş uyku fazı sendromu). Melatonini ağız yoluyla almak, genç yetişkinlerde ve uykuya dalmakta güçlük çeken çocuklarda uykuya dalmak için gereken süreyi kısalttığı görülmektedir. Ancak tedaviyi bıraktıktan sonraki bir yıl içinde bu uyku problemi geri dönüyor gibi görünüyor.
  • 24 saatlik olmayan uyku uyanıklığı bozukluğu. Yatmadan önce melatonin almak, kör olan çocuklarda ve yetişkinlerde uykuyu iyileştiriyor gibi görünüyor.

Muhtemelen Etkili

  • Bazı tansiyon ilaçlarının neden olduğu uyku bozukluğu (beta bloker kaynaklı uykusuzluk). Atenolol ve propranolol gibi beta bloker ilaçlar, melatonin seviyelerini düşürdüğü görülen bir ilaç sınıfıdır. Bu uyku sorunlarına neden olabilir. Araştırmalar, melatonin takviyesi almanın, beta bloker ilaçları alan hastalarda uyku sorunlarını azaltabileceğini gösteriyor.
  • Ağrılı bir rahim bozukluğu (endometriozis). 8 hafta boyunca günlük melatonin almak, endometriozisli kadınlarda ağrı ve ağrı kesici kullanımını azalttığı görülmektedir. Menstrüasyon, cinsel ilişki ve tuvalete giderken de ağrıyı azaltır.
  • Yüksek tansiyon. Yatmadan önce kontrollü salınan melatonin formunu almak, yüksek tansiyonu olan kişilerde kan basıncını düşürüyor gibi görünüyor. Derhal salınan formülasyonlar işe yaramıyor gibi görünüyor.
  • Uykusuzluk hastalığı.Kısa süreli melatonin almak, uykusuzluk çeken kişilerde uykuya dalma süresini kısalttığı görülüyor, ancak bu sadece 7-12 dakika kadar. Melatonin ayrıca uykusuzluk çeken bir kişinin uyuyarak geçirdiği süreyi artırabilir. Ancak sonuçlar çelişkilidir ve herhangi bir fayda en iyi ihtimalle küçüktür. Bazı insanlar melatoninin testler uyuşmasa da onları daha iyi uyuttuğunu söylüyor. Melatoninin gençlere veya çocuklara göre yaşlılara yardım etme olasılığının daha yüksek olduğuna dair bazı kanıtlar var. Bunun nedeni, yaşlı insanların vücutlarında başlangıçta daha az melatonin bulunması olabilir. Uykusuzluk ve diğer rahatsızlıkları olan kişiler için melatonin kullanmaya da ilgi var. Araştırmalar, melatoninin depresyon, şizofreni, epilepsi, otizm, gelişimsel engeller ve zihinsel engellilik gibi durumlarla ilgili uyku sorununu iyileştirebileceğini gösteriyor.
  • Jet lag. Çoğu araştırma, melatoninin uyanıklık ve hareket koordinasyonu gibi belirli jet gecikmesi semptomlarını iyileştirebileceğini göstermektedir. Melatonin ayrıca gündüz uyku hali ve yorgunluk gibi diğer jet gecikmesi semptomlarını biraz iyileştiriyor gibi görünüyor. Ancak melatonin, jet gecikmesi olan kişilerin uykuya dalma süresini kısaltmada etkili olmayabilir.
  • Ameliyat öncesi kaygı. Dil altında kullanılan melatonin, geleneksel bir ilaç olan midazolam kadar ameliyat öncesi kaygıyı azaltmada etkili görünmektedir. Ayrıca bazı insanlarda daha az yan etkiye sahip gibi görünüyor. Melatonini ağız yoluyla almak, bazı çelişkili kanıtlar olmasına rağmen, ameliyattan önce endişeyi azalttığı görülüyor. Ayrıca, bazı kanıtlar, sevofluran anestezisinden önce melatonin almanın ameliyat sonrası ajitasyonu azalttığını göstermektedir.
  • Kist veya sıvı olmayan tümörler (katı tümörler). Kemoterapi veya diğer kanser tedavileri ile yüksek dozda melatonin almak, tümörlü kişilerde tümör boyutunu azaltabilir ve hayatta kalma oranlarını artırabilir.
  • Güneş yanığı. Güneşe maruz kalmadan önce cilde melatonin jeli uygulamak güneş yanığını önlüyor gibi görünüyor. Güneşe maruz kalmadan önce cilde melatonin kremi sürmek, güneş ışığına karşı çok hassas olan insanlara yardımcı olur. Ancak melatonin kremi, cildi daha az hassas olan kişilerde güneş yanığını engellemeyebilir.
  • Çene eklemini ve kasını etkileyen bir grup ağrılı durum (temporomandibular bozukluklar veya TMD). Araştırmalar, 4 hafta boyunca yatmadan önce melatonin almanın ağrıyı% 44 azalttığını ve çene ağrısı olan kadınlarda ağrıya toleransı% 39 artırdığını göstermektedir.
  • Kandaki düşük trombosit seviyeleri (trombositopeni). Ağızdan melatonin almak kanser, kanser tedavisi ve diğer bozukluklarla ilişkili düşük kan trombosit sayısını artırabilir.

Muhtemelen Etkisiz

  • Atletik performans. Direnç egzersizinden veya bisiklete binmeden kısa bir süre önce melatonin almak performansı iyileştirmiyor gibi görünmektedir.
  • Çok hasta kişilerde istemsiz kilo kaybı (kaşeksi veya aşırı zayıflama sendromu). Araştırmalar, 28 gün boyunca her akşam melatonin almanın, kanserden zayıflama sendromu olan kişilerde iştahı, vücut ağırlığını veya vücut kompozisyonunu iyileştirmediğini göstermektedir.
  • Alzheimer hastalığı gibi düşünmeyi engelleyen hastalıklar (demans). Çoğu araştırma, melatonin almanın Alzheimer hastalığı veya diğer hafıza kaybı türleri olan kişilerde davranışı iyileştirmediğini veya semptomları etkilemediğini göstermektedir. Ancak melatonin almak, bu koşullara sahip kişilerde güneş battığında kafa karışıklığını ve huzursuzluğu azaltabilir.
  • Kuru ağız. Melatonini ağız yoluyla almak ve melatonini ağız çalkalama olarak kullanmak, baş ve boyun kanseri olan kişilerde kanser ilaçları ve radyasyonla tedavi edilen ağız kuruluğunu engellemez.
  • Gebe kalmaya çalıştıktan sonraki bir yıl içinde hamile kalamama (kısırlık). Melatonin almak, doğurganlık tedavisi gören kadınlarda doğurganlığı veya hamilelik oranlarını iyileştirmiyor gibi görünmektedir.
  • Dönme veya gece vardiyalarına bağlı uyku bozukluğu (vardiyalı çalışma bozukluğu). Melatonini ağız yoluyla almak vardiyalı çalışan insanlarda uyku problemlerini iyileştirmiyor gibi görünmektedir.

Muhtemelen Etkisiz

  • Benzodiazepinler adı verilen ilaçlardan çekilme. Bazı insanlar uyku problemleri için benzodiazepin alır. Uzun süreli kullanım bağımlılığa neden olabilir. Yatmadan önce melatonin almak, insanların bu ilaçları almayı bırakmalarına yardımcı olmaz.
  • Depresyon. Melatonin, depresyonlu kişilerde uyku problemlerini iyileştirebilse de, depresyonun kendisini iyileştirmediği görülüyor. Ayrıca melatoninin bazı insanlarda semptomları kötüleştirebileceğine dair bazı endişeler var. Melatonin almanın depresyonu önleyip önleyemeyeceği belli değil.

Yetersiz Kanıt

  • Yaşlı yetişkinlerde görme kaybına yol açan bir göz hastalığı (yaşa bağlı makula dejenerasyonu veya AMD). Erken araştırmalar, melatonin almanın yaşa bağlı görme kaybı olan kişilerde görme kaybını geciktirebileceğini göstermektedir.
  • Egzama (atopik dermatit). Erken araştırmalar, melatoninin çocuklarda egzama semptomlarını azaltabileceğini göstermektedir. Ancak melatonin uyku kalitesini artırsa da, bu çocukların uykuya dalması için geçen süreyi her zaman kısaltamaz.
  • Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB). Sınırlı araştırma, melatoninin, uyarıcı ilaç alan DEHB’li çocuklarda uykusuzluğu azaltabileceğini göstermektedir. Ancak iyileştirilmiş uyku, DEHB semptomlarını azaltmıyor gibi görünüyor.
  • Otizm. Erken araştırmalar, melatonin almanın otizmli çocuklarda saldırganlığı veya dürtüselliği artırabileceğini göstermektedir. Ancak melatonin almak diğer davranışları iyileştirmiyor gibi görünüyor.
  • Büyümüş prostat (iyi huylu prostat hiperplazisi veya BPH). Melatonin almak, prostat büyümesi olan bazı erkeklerde geceleri aşırı idrara çıkmayı azaltabilir. Ancak bu iyileşmenin klinik olarak anlamlı olup olmadığı net değil.
  • Bipolar bozukluk. Erken araştırmalar, yatmadan önce melatonin almanın uyku süresini artırdığını ve uykusuzluğu olan bipolar bozukluğu olan kişilerde manik semptomları azalttığını göstermektedir. Ancak melatonin almanın bipolar bozukluğu olan bazı kişilerde semptomları daha da kötüleştirebileceğine dair endişeler de var.
  • Kanserli kişilerde yorgunluk. Kısa süreli melatonin almak kanserli kişilerde yorgunluğu veya yaşam kalitesini iyileştirmiyor gibi görünmektedir. Daha uzun süre kullanılmasının yararlı olup olmayacağı belirsizdir.
  • Katarakt. Katarakt ameliyatından önce ağız yoluyla melatonin alınması ameliyat sırasındaki ağrıyı azaltıyor gibi görünüyor. Katarakt ameliyatı öncesinde ve sırasında gözdeki basıncı da azaltabilir.
  • Kronik yorgunluk sendromu (CFS). Bazı erken araştırmalar, akşamları melatonin almanın yorgunluk, konsantrasyon ve motivasyon dahil olmak üzere bazı CFS semptomlarını iyileştirebileceğini göstermektedir. Bununla birlikte, diğer erken araştırmalar, melatonini ağızdan almanın KYS semptomlarını iyileştirmediğini göstermektedir.
  • Nefes almayı zorlaştıran bir akciğer hastalığı (kronik obstrüktif akciğer hastalığı veya KOAH). Bazı kanıtlar, melatonin almanın KOAH’lı kişilerde nefes darlığını iyileştirdiğini göstermektedir. Bununla birlikte, akciğer fonksiyonunu veya egzersiz kapasitesini iyileştirmiyor gibi görünüyor.
  • Baş zonklaması. Her akşam ağız yoluyla 10 mg melatonin almak küme baş ağrılarının sıklığını azaltabilir. Ancak, daha düşük dozlar işe yaramıyor gibi görünüyor.
  • Hafıza ve düşünme becerileri (bilişsel işlev). İlk araştırmalar, ağızdan alınan tek bir melatonin dozunun sağlıklı yetişkinlerde düşünme becerilerini geliştirmediğini göstermektedir. Diğer erken araştırmalar, cilde 2 gün boyunca melatonin içeren bir krem ​​sürmenin sağlıklı yetişkinlerde zihinsel işlevi değiştirmediğini göstermektedir.
  • Zihinsel işlevle ilgili sorunlar. Dokosaheksaenoik asit (DHA), eikosapentaenoik asit (EPA), E vitamini, soya, fosfolipidler, melatonin ve triptofandan oluşan bir karışımın alınması, zihinsel işlevi biraz iyileştiriyor ve zihinsel işlevle ilgili bazı problemleri olan yaşlı insanlarda hassas bir şekilde kokuya duyarlı.
  • Bir kişinin kafasının karıştığı ve net bir şekilde düşünemediği bir zihinsel durum. Kanıtlar, 14 gün boyunca her gece melatonin almanın yaşlı insanlarda deliryum riskini azalttığını göstermektedir.
  • Hazımsızlık (dispepsi). Her gece melatonin almak bazı insanlarda hazımsızlığı azaltabilir. Ancak, daha önce H. pylori enfeksiyonu olan kişilerde de işe yaramıyor gibi görünüyor.
  • Nöbet bozukluğu (epilepsi). Yatmadan önce melatonin almanın epilepsili çocuklarda nöbet sayısını ve süresini azaltabileceğine dair bazı kanıtlar vardır. Ancak doğrulamak için daha kaliteli araştırmalara ihtiyaç vardır.
  • Fibromiyalji. Melatonin, fibromiyaljili kişilerde ağrı ve sertliğin şiddetini azaltabilir.
  • Kalıcı mide ekşimesi. Her gün yatmadan melatonin almak, mide ekşimesi dahil asit reflü semptomlarını iyileştirebilir. Bununla birlikte, geleneksel ilaçları almak daha etkili görünmektedir.
  • Ülsere (Helicobacter pylori veya H. pylori) yol açabilen bir sindirim sistemi enfeksiyonu . Kanıtlar, melatonin ilacı omeprazol ile birlikte alınmasının, H. pylori enfeksiyonunun neden olduğu ülseri olan kişilerde iyileşmeyi iyileştirdiğini göstermektedir.
  • Mide ağrısına (irritabl bağırsak sendromu veya IBS) neden olan uzun süreli kalın bağırsak hastalığı. Erken araştırmalar, melatonin almanın IBS semptomlarının hepsini olmasa da bazılarını iyileştirebileceğini göstermektedir. Bazı araştırmalar, kabızlığın ana semptom olduğu IBS’li kişilerde melatoninin daha iyi çalıştığını göstermektedir.
  • Menopoz belirtileri. Sınırlı araştırma, melatoninin menopoz semptomlarını hafifletmediğini göstermektedir. Bununla birlikte, melatonini soya izoflavonları ile birlikte almak, menopozla ilişkili psikolojik semptomlara yardımcı olabilir.
  • Diyabet, kalp hastalığı ve inme (metabolik sendrom) riskini artıran bir grup semptom. Erken araştırmalar, melatonin almanın metabolik sendromlu kişilerde kan basıncını ve düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL veya “kötü”) kolesterolü düşürdüğünü göstermektedir.
  • Migren. Yatmadan önce melatonin almanın yetişkinlerde ve çocuklarda epizodik migren baş ağrısını önleyebileceğine dair bazı kanıtlar vardır. Baş ağrıları ortaya çıktığında daha hafiftir ve daha çabuk geçer. Bununla birlikte, diğer kanıtlar melatonin almanın migren ataklarının sıklığını azaltmadığını göstermektedir.
  • Çoklu skleroz (MS). Erken araştırmalar, melatonin almanın yorgunluk ve sakatlık gibi MS semptomlarını iyileştirmediğini göstermektedir.
  • Kalp krizi. Erken araştırmalar, kalp krizinden sonraki 2,5 saat içinde doğrudan damara enjekte edilen melatoninin kalbe verilen zararı azaltabileceğini gösteriyor.
  • Bebeklerde oksijen eksikliğinden kaynaklanan beyin hasarı. Erken araştırmalar, soğutma tedavisine ek olarak melatonin verilmesinin, oksijen eksikliğinden kaynaklanan beyin hasarı olan bebeklerde sonuçları iyileştirebileceğini göstermektedir.
  • Çok az alkol tüketen veya hiç tüketmeyen kişilerde (alkolsüz steatohepatit veya NASH) karaciğerde şişme (iltihap) ve yağ birikmesi. Bazı kanıtlar, melatonin almanın alkolsüz steatohepatitli kişilerin kanındaki karaciğer fonksiyon belirteçlerini iyileştirdiğini göstermektedir.
  • Ağız içinde şişlik (iltihap) ve yaralar (oral mukozit). Ağızdan melatonin almak ve melatonini ağız çalkalama olarak kullanmak, kanser ilaçları ve radyasyon alan kişilerde ağız ülseri oluşumunu geciktiriyor gibi görünüyor. Ancak ağız ülseri olan bu kişilerin sayısını azaltmayabilir.
  • Düşük kemik kütlesi (osteopeni). Menopozdan sonra düşük kemik kütlesi olan kadınlarda yapılan erken araştırmalar, melatonin almanın omurgadaki ve incikteki kemik kalınlığını biraz artırdığını, ancak diğer bölgelerde olmadığını göstermektedir.
  • Kistlerle birlikte büyümüş yumurtalıklara neden olan hormonal bir bozukluk (polikistik yumurtalık sendromu veya PCOS). Melatonin, PKOS’lu kadınlarda düzensiz adet kanamasını iyileştirebilir. Melatonin almak, adet döngüsü sayısını 6 aydan 2.5’ten 4’e çıkarıyor gibi görünüyor.
  • Ameliyat sonrası iyileşme. Bazı kanıtlar, ameliyattan önceki gece ve bir saat önce melatonin almanın ameliyat sonrası ağrı ve ilaç kullanımını azaltabileceğini göstermektedir.
  • Yatmadan oturmaya geçtiğinizde kalp atış hızındaki değişiklikler (postural taşikardi sendromu). İlk araştırmalar, tek bir melatonin dozu almanın, oturmaktan ayakta durmaya geçtiğinizde kalp atış hızını düşürdüğünü göstermektedir. Ancak melatonin kan basıncını veya diğer semptomları etkilemiyor gibi görünüyor.
  • İdrarda yüksek tansiyon ve protein (preeklampsi) ile kendini gösteren bir gebelik komplikasyonu. Melatonini B6 vitamini ile almak bazen tansiyon ilaçlarına olan ihtiyacı azaltabilir. Ancak preeklampsiyi genel olarak iyileştirmiyor gibi görünüyor.
  • Prostat kanseri. Melatonini geleneksel ilaçlarla birlikte ağız yoluyla almak prostat kanserinin büyümesini azaltabilir.
  • Radyasyon tedavisinin neden olduğu cilt hasarı (radyasyon dermatiti). Göğüs kanseri olan kadınlarda, radyasyon tedavisi sırasında cilde özel bir melatonin emülsiyon kremi sürmek radyasyon dermatitini azaltmaktadır.
  • İnsanların uyurken rüya gördüğü bir uyku bozukluğu. Bazı kanıtlar, yatmadan önce melatonin almanın, rüya görmeyi içeren uyku bozukluğu olan kişilerde uyku sırasında kas hareketini azalttığını göstermektedir.
  • Bacak rahatsızlığına ve karşı konulamaz bacakları hareket ettirme dürtüsüne neden olan bir bozukluk (huzursuz bacak sendromu veya HBS). Erken araştırmalar, yatmadan önce melatonin almanın huzursuz bacak sendromu olan kişilerde semptomları daha da kötüleştirebileceğini göstermektedir.
  • Vücut organlarında, genellikle akciğerlerde veya lenf düğümlerinde (sarkoidoz) şişmeye (iltihaplanma) neden olan bir hastalık. Erken kanıtlar, bir yıl boyunca günlük melatonin almanın ardından ikinci bir yıl boyunca azaltılmış bir dozun, sarkoidoz adı verilen iltihaplı bir rahatsızlığı olan kişilerde akciğer fonksiyonunu ve cilt problemlerini iyileştirdiğini göstermektedir.
  • Şizofreni. Melatoninin şizofreni semptomları ve ilaçlarla ilişkili yan etkiler üzerindeki etkilerine dair çelişkili kanıtlar vardır. Bazı araştırmalar, 8 hafta boyunca ağızdan melatonin almanın olanzapin ilacının kullanımıyla ilişkili kilo alımını azalttığını ve şizofreni semptomlarını iyileştirdiğini göstermektedir. Ancak diğer araştırmalar, herhangi bir faydası olmayabileceğini ve ikinci nesil antipsikotik ilaçların yan etkilerini kötüleştirebileceğini gösteriyor.
  • Mevsimsel depresyon (mevsimsel duygusal bozukluk veya SAD). Bazı erken araştırmalar, melatonini ağız yoluyla almanın SAD’li kişilerde kış aylarında depresyonu azaltabileceğini göstermektedir. Ancak dil altında melatonin verilmesi semptomları iyileştirmiyor gibi görünüyor.
  • Sigarayı bırakmak. Sigarayı bıraktıktan 3,5 saat sonra melatonin almak kaygı, huzursuzluk ve sigara isteklerini azaltıyor gibi görünüyor.
  • Kan enfeksiyonu (sepsis). Yenidoğanlarda melatoninin sepsis üzerindeki etkisi konusunda çelişkili araştırmalar var. Bazı erken araştırmalar, antibiyotiklere ek olarak melatonin verilmesinin kan enfeksiyonunun şiddetini artırdığını gösterirken, diğer araştırmalar melatoninin hiçbir etkisi olmadığını göstermektedir.
  • Ani keskin ağrı (bıçak gibi baş ağrısı) ile karakterize baş ağrısı. Bazı kanıtlar, günlük melatonin almanın ani bıçaklanma baş ağrılarını önleyebileceğini göstermektedir.
  • Stres. Stres altındayken melatonin almanın hafızayı geliştirebileceğine dair bazı kanıtlar var.
  • Genellikle antipsikotik ilaçların neden olduğu bir hareket bozukluğu (geç diskinezi). Bazı kanıtlar, ağızdan melatonin almanın geç diskinezi adı verilen hareket bozukluğunun semptomlarını azalttığını göstermektedir. Bununla birlikte, diğer kanıtlar, günlük melatonin almanın bu hastalarda istemsiz hareketleri azaltmadığını göstermektedir.
  • Kulaklarda çınlama (tinnitus). Bazı kanıtlar, geceleri melatonin almanın kulaklardaki çınlamayı azalttığını ve uyku kalitesini iyileştirdiğini göstermektedir. Ancak diğer araştırmalar kulak çınlamasını azaltmadığını gösteriyor.
  • Bir tür enflamatuar bağırsak hastalığı (ülseratif kolit). Geleneksel ilaçlarla birlikte günlük melatonin almak, ülseratif kolit adı verilen bir tür inflamatuar bağırsak hastalığının kontrolüne yardımcı oluyor gibi görünmektedir.
  • Mesane kontrolünün kaybı (idrar kaçırma). Erken araştırmalar, yatmadan önce melatonin almanın, çocukların gece yataklarını ne kadar ıslattığını azaltmadığını gösteriyor.
  • Yaşlanma.
  • Doğum kontrolü.
  • Osteoporoz.
  • Diğer durumlar.

Bu kullanımlar için melatonini derecelendirmek için daha fazla kanıta ihtiyaç vardır.

Yan Etkiler ve Güvenlik

Ağızdan alındığında : Melatonin, ağızdan kısa süreli alındığında çoğu yetişkin için OLASI GÜVENLİDİR . Melatonin uzun vadede uygun şekilde ağızdan alındığında OLASI GÜVENLİDİR . Melatonin, bazı kişilerde 2 yıla kadar güvenle kullanılmaktadır. Bununla birlikte, baş ağrısı, kısa süreli depresyon hissi, gündüz uyku hali, baş dönmesi, mide krampları ve sinirlilik gibi bazı yan etkilere neden olabilir. Melatonin aldıktan sonra dört ila beş saat araba sürmeyin veya makine kullanmayın.

Cilde uygulandığında : Melatonin, kısa süreli olarak doğrudan cilde uygulandığında çoğu yetişkin için OLASI GÜVENLİDİR .

IV tarafından verildiğinde : Melatonin OLASI GÜVENLİDİR bir sağlık uzmanının gözetimi altında doğrudan vücuda enjekte edildiğinde.

Özel Önlemler ve Uyarılar:

Hamilelik : Melatonin, hamile kalmaya çalışırken ağızdan alındığında veya vücuda sık sık veya yüksek dozlarda enjekte edildiğinde kadınlar için OLASI GÜVENLİ DEĞİLDİR . Melatonin, doğum kontrolüne benzer etkilere sahip olabilir. Bu hamile kalmayı daha da zorlaştırabilir. Hamile kalmaya çalışırken melatoninin düşük dozlarda güvenli olup olmadığını bilmek için yeterli güvenilir bilgi yoktur. Bazı kanıtlar, düşük dozların (günde 2-3 mg) güvenli olabileceğini göstermektedir, ancak onaylamak için ek araştırmalara ihtiyaç vardır. Hamilelik sırasında kullanıldığında melatoninin güvenliği hakkında yeterli bilgi yoktur. Daha fazlası bilinene kadar, hamileyken veya hamile kalmaya çalışırken melatonin kullanmamak en iyisidir.

Emzirme: Emzirirken melatonin kullanmanın güvenliği konusunda yeterli bilgi yoktur. Kullanmamak en iyisidir.

Çocuklar : Melatonin ağızdan alındığında kısa süreli OLASI GÜVENLİDİR . Melatonin, çocuklarda günde 3 mg’a ve adolesanlarda günde 5 mg’a kadar olan dozlarda alındığında genellikle iyi tolere edilir. Melatoninin ergenlik döneminde gelişime müdahale edebileceğine dair bazı endişeler var. Bunun hala doğrulanması gerekmekle birlikte, melatonin tıbbi bir ihtiyacı olan çocuklar için ayrılmalıdır. Uzun vadede ağızdan alındığında çocuklarda melatoninin güvenli olup olmadığını bilmek için yeterli kanıt yoktur.

Kanama bozuklukları : Melatonin, kanama bozukluğu olan kişilerde kanamayı daha da kötüleştirebilir.

Depresyon : Melatonin, depresyon belirtilerini daha da kötüleştirebilir.

Diyabet : Melatonin, diyabetli kişilerde kan şekerini artırabilir. Şeker hastalığınız varsa ve melatonin kullanıyorsanız kan şekerinizi dikkatlice izleyin.

Yüksek tansiyon : Melatonin, kan basıncını kontrol etmek için belirli ilaçları alan kişilerde kan basıncını artırabilir. Kullanmaktan kaçının.

Nöbet bozuklukları : Melatonin kullanmak nöbet geçirme riskini artırabilir.

Nakil alıcıları : Melatonin bağışıklık fonksiyonunu artırabilir ve nakil alan kişiler tarafından kullanılan bağışıklık sistemini baskılayıcı tedaviye müdahale edebilir.

Etkileşimler?

Büyük Etkileşim

Bu kombinasyonu almayın

!
  • Sedatif ilaçlar (CNS depresanlar) MELATONIN ile etkileşime girer

    Melatonin uykululuk ve uyuşukluğa neden olabilir. Uyuklamaya neden olan ilaçlara sakinleştirici denir. Sakinleştirici ilaçlarla birlikte melatonin almak çok fazla uykululuğa neden olabilir.
    Bazı yatıştırıcı ilaçlar arasında klonazepam (Klonopin), lorazepam (Ativan), fenobarbital (Donnatal), zolpidem (Ambien) ve diğerleri bulunur.

Orta Düzeyde Etkileşim

Bu kombinasyonla dikkatli olun

!
  • Doğum kontrol hapları (Kontraseptif ilaçlar) MELATONIN ile etkileşime girer

    Vücut melatonin üretir. Doğum kontrol hapları vücudun ne kadar melatonin ürettiğini artırıyor gibi görünüyor. Melatonini doğum kontrol hapları ile birlikte almak vücutta çok fazla melatonin olmasına neden olabilir.
    Bazı doğum kontrol hapları arasında etinil estradiol ve levonorgestrel (Triphasil), etinil estradiol ve noretindron (Ortho-Novum 1/35, Ortho-Novum 7/7/7) ve diğerleri bulunur.

  • Kafein, MELATONİN ile etkileşime girer

    Kafein vücuttaki melatonin düzeylerini düşürebilir. Melatonin ile kafein almak melatonin takviyelerinin etkinliğini azaltabilir.

  • Fluvoxamine (Luvox), MELATONIN ile etkileşime girer

    Fluvoksamin (Luvox) almak, vücudun emdiği melatonin miktarını artırabilir. Melatonini fluvoksamin (Luvox) ile birlikte almak melatoninin etkilerini ve yan etkilerini artırabilir.

  • Diyabet ilaçları (antidiyabet ilaçları) MELATONIN ile etkileşime girer

    Melatonin kan şekerini artırabilir. Kan şekerini düşürmek için diyabet ilaçları kullanılır. Kan şekerini artırarak melatonin, diyabet ilaçlarının etkinliğini azaltabilir. Kan şekerinizi yakından izleyin. Diyabet ilacınızın dozunun değiştirilmesi gerekebilir.
    Diyabet için kullanılan bazı ilaçlar arasında glimepiride (Amaryl), glyburide (DiaBeta, Glynase PresTab, Micronase), insülin, pioglitazone (Actos), rosiglitazone (Avandia), chlorpropamide (Diabinese), glipizide (Glucotrol), tolbutamide (Orinase) ve diğerleri bulunur. .

  • Bağışıklık sistemini azaltan ilaçlar (İmmünsüpresanlar) MELATONİN ile etkileşime girer

    Melatonin bağışıklık sistemini artırabilir. Bağışıklık sistemini azaltan ilaçlarla birlikte melatonin almak, bağışıklık sistemini azaltan ilaçların etkinliğini azaltabilir.
    Bağışıklık sistemini azaltan bazı ilaçlar arasında azatioprin (Imuran), basiliksimab (Simulect), siklosporin (Neoral, Sandimmune), daclizumab (Zenapax), muromonab-CD3 (OKT3, Orthoclone OKT3), mikofenolat (CellCept), takrolimus (FK506) bulunur. ), sirolimus (Rapamune), prednizon (Deltasone, Orasone), kortikosteroidler (glukokortikoidler) ve diğerleri.

  • Kan pıhtılaşmasını yavaşlatan ilaçlar (Antikoagülan / Antiplatelet ilaçlar) MELATONİN ile etkileşime girer

    Melatonin kanın pıhtılaşmasını yavaşlatabilir. Melatonini, pıhtılaşmayı da yavaşlatan ilaçlarla birlikte almak morarma ve kanama olasılığını artırabilir.
    Kan pıhtılaşmasını yavaşlatan bazı ilaçlar arasında aspirin, klopidogrel (Plavix), diklofenak (Voltaren, Cataflam, diğerleri), ibuprofen (Advil, Motrin, diğerleri), naproksen (Anaprox, Naprosyn, diğerleri), dalteparin (Fragmin), enoksaparin (Lovenox) bulunur. , heparin, warfarin (Coumadin) ve diğerleri.

  • Nifedipine GITS (Procardia XL), MELATONIN ile etkileşime girer

    Nifedipin GITS (Procardia XL) kan basıncını düşürmek için kullanılır. Melatonin almak, nifedipin GITS’in kan basıncını düşürmedeki etkinliğini azaltabilir.

  • Sedatif ilaçlar (Benzodiazepinler) MELATONIN ile etkileşime girer

    Melatonin uykululuk ve uyuşukluğa neden olabilir. Uykululuk ve uyuşukluğa neden olan ilaçlara sakinleştirici denir. Sakinleştirici ilaçlarla birlikte melatonin almak çok fazla uykululuğa neden olabilir.
    Bu yatıştırıcı ilaçlardan bazıları klonazepam (Klonopin), diazepam (Valium), lorazepam (Ativan) ve diğerlerini içerir.

  • Verapamil (Calan, Covera, Isoptin, Verelan) MELATONIN ile etkileşime girer

    Vücut ondan kurtulmak için melatonini parçalar. Verapamil (Calan, Covera, Isoptin, Verelan) vücudun melatoninden kurtulma hızını artırabilir. Verapamil (Calan, Covera, Isoptin, Verelan) ile birlikte melatonin almak melatoninin etkinliğini azaltabilir.

Küçük Etkileşim

Bu kombinasyona dikkat edin

!
  • Flumazenil (Romazicon), MELATONIN ile etkileşime girer

    Flumazenil (Romazicon), melatoninin etkilerini azaltabilir. Henüz bu etkileşimin neden oluştuğu henüz belli değil. Melatonin ile birlikte flumazenil (Romazicon) almak melatonin takviyelerinin etkinliğini azaltabilir.

Dozajlama

Aşağıdaki dozlarda bilimsel araştırmalar incelenmiştir:

ADULTS
Ağızdan :

  • Bir kişinin ne zaman uyuduğunu ve ne zaman uyanık olduğunu etkileyen bozukluklar için: Körler tarafından 6 yıla kadar yatmadan önce günde 0.5 mg ila 5 mg melatonin kullanılmıştır. Ayrıca kör insanlarda, 9 haftaya kadar yatmadan bir saat önce alınan 10 mg’lık yüksek doz da kullanılmıştır. 4 haftaya kadar yatmadan önce alınan 2-12 mg melatonin kullanılmıştır.
  • Geleneksel bir yatmadan önce uykuya dalma sorunu için (gecikmiş uyku fazı sendromu) : 9 aya kadar günlük 0.3 ila 5 mg melatonin kullanılmıştır.
  • Bazı tansiyon ilaçlarının neden olduğu uyku bozukluğu için (beta blokerin neden olduğu uykusuzluk) : 4 haftaya kadar günlük alınan 2,5 mg melatonin kullanılmıştır. Tek doz 5 mg melatonin de kullanılmıştır.
  • Endometriozis için : 8 hafta boyunca günlük 10 mg melatonin kullanılmıştır.
  • Yüksek tansiyon için: 4 hafta boyunca günde 2-3 mg kontrollü salımlı melatonin kullanılmıştır.
  • Uykusuzluk için :
    • Uykusuzluk için: Çoğu araştırmada 29 haftaya kadar yatmadan önce 2 mg ila 3 mg melatonin kullanılmıştır. Daha kısa süreler için (4 haftaya kadar) günde 12 mg’a kadar daha yüksek dozlar da kullanılmıştır.
    • Diğer koşullarla birlikte meydana gelen uykusuzluk için: 4 haftaya kadar 2-12 mg kullanılmıştır. 24 haftaya kadar daha düşük dozlar da kullanılmıştır.
  • Jet gecikmesi için : Yatma zamanında 0,5-8 mg melatonin genellikle varış noktasına varış gününde alınır ve 2 ila 5 gün devam eder. Yüksek dozların yan etkilerinden kaçınmak için genellikle 0.5-3 mg’lık düşük dozlar kullanılır.
  • Ameliyat öncesi kaygıyı azaltmak için : Ameliyattan 60-90 dakika önce alınan 3-10 mg melatonin.
  • Konvansiyonel terapi ile kombinasyon halinde kist veya sıvı (katı tümörler) olmayan tümörler için : radyoterapi, kemoterapi veya interlökin 2 (IL-2) ile birlikte günde 10-40 mg melatonin kullanılmıştır. Melatonin tipik olarak kemoterapinin başlamasından 7 gün önce başlatılır ve tam tedavi süreci boyunca devam eder. 2 ay boyunca intravenöz olarak günde 20 mg melatonin, ardından günlük 10 mg oral melatonin de kullanılmıştır.
  • Çene eklemini ve kasını etkileyen bir grup ağrılı durum için (temporomandibular bozukluklar veya TMD) : 4 hafta boyunca yatmadan önce 5 mg melatonin kullanılmıştır.
  • Kanser kemoterapisi ile ilişkili kandaki düşük trombosit seviyeleri (trombositopeni) için : Kemoterapiden 7 gün öncesine kadar başlayan ve kemoterapi döngüleri boyunca devam eden günde 20-40 mg melatonin kullanılmıştır.

İNTRAMUSKÜLER (kas içine) :

  • Konvansiyonel tedavi ile kombinasyon halinde kist veya sıvı (katı tümörler) olmayan tümörler için: 2 ay boyunca her gün kas içine 20 mg melatonin ve ardından günlük 10 mg oral melatonin kullanılmıştır.

CİLDE UYGULANANLAR :

  • Güneş yanığı için : Güneşe maruz kalmadan 15 dakika önce veya 4 saat sonra uygulanan,% 0.05 ila% 2.5 melatonin içeren bir jel kullanılmıştır. Güneşe çıkmadan önce cilde uygulanan% 12,5 melatonin içeren bir krem ​​kullanılmıştır.

DİL ALTINDA :

  • Ameliyat öncesi kaygıyı azaltmak için : Anestezi kullanılmadan 90-100 dakika önce alınan 5 mg veya 0.05-0.2 mg / kg vücut ağırlığı.


AĞIZDAN ÇOCUKLAR :

  • Bir kişinin ne zaman uyuduğunu ve ne zaman uyanık olduğunu etkileyen bozukluklar için: Kör kişilerde 6 yıla kadar günlük 0.5-4 mg melatonin kullanılmıştır. 12 haftaya kadar günlük 0.5-12 mg melatonin, 3 aydan 18 yaşına kadar olan çocuklarda ve adolesanlarda kullanılmıştır.
  • Geleneksel bir yatmadan önce uykuya dalma sorunu için (gecikmiş uyku fazı sendromu) : yatmadan önce bir aya kadar 1-6 mg melatonin kullanılmıştır.
  • Uykusuzluk için :
    • Uykusuzluk için: Birincil uykusuzluğu olan 6-12 yaş arası çocuklarda 4 hafta boyunca yatmadan alınan 5 mg veya 0.05-0.15 mg / kg vücut ağırlığı kullanılmıştır.
    • Diğer durumlarla birlikte ortaya çıkan uykusuzluk için: 4 hafta boyunca yatmadan önce alınan 6-9 mg melatonin, 3-12 yaş arası nöbetleri olan çocuklarda kullanılmıştır.
  • Ameliyat öncesi kaygıyı azaltmak için : 1-14 yaş arası çocuklarda anestezi öncesi 0,05-0,5 mg / kg vücut ağırlığı alınmıştır.

Metamfetamin nedir? Hangi alanlarda kullanılır ve zararları nelerdir

Previous article

Gabapentin

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.