İnsulin direnci hesaplama için bir formül vardır:
(Açlık kan şekeri x Açlık insülin seviyesi)/405=İnsulin direnci. Eğer insulin direnci değeri 2,5 un üzerindeyse kişide insulin direnci var demektir ve doktor Glifor reçete eder.
Glifor kullandıktan sonra insulin direnci değeri 2,5 altına düşerse doktor bilgisi dahilinde Glifor kullanımı sonlandırılır.
Diyabet hastalarının veya insülin direnci olanların kullandığı glifor zayıflatır mı yoksa bu bir şehir efsanesi midir ?
Glifor nedir ?
Vücudun glukozu enerjiye dönüştürebilmesi için insülin hormonunun salgılanması gerekir. Diyabet hastalarında ya insülin hormonu üretilememektedir veya üretilen insülin hormonu kullanılamamaktadır. Bunun sonucu olarak diyabet hastalarının kanlarında kullanılamayan glukoz birikir ve vücuda zarar vermeye başlar.
Glifor dokulardaki insülin etkinliğini artırarak kandaki glukoz miktarını azaltmaya yarayan bir ilaçtır. Sadece şeker hastaları değil kilosu yüksek kişiler, obez glukoz tolerans bozukluğu hastaları ve insülin direnci olanlar da Glifor kullanır.
Polikistik over sendromu için de Glifor kullanılmaktadır.
Glifor etken maddesi
Glifor etken maddesi metformin hidroklorür olup her film tablet 1000 mg metformin hidroklorüre eşdeğer 1154.7 mg metformin hidroklorür DC granül içermektedir.
Yardımcı maddeler:
- Magnezyum stearat,
- Hidroksipropil metil selüloz,
- Polietilen glikol,
- Propilen glikol,
- Talk,
- Titanyum dioksit
Glifor kullananlar nasıl beslenmeli ?
Glifor tokluk sağlar, tatlı krizlerini önler. Acıkmayı azalttığı için Glifor kullanılırken diyetlere sadık kalmak kolaylaşır. Glifor kullanırken tatlıları (özellikle şerbetli tatlıları) ,hamur işi gıdaları, yoğun nişasta içeren gıdaları (ekmek, pirinç pilavı, makarna, patates kızartması vs.) olabildiğince azaltmak gerekir.
Aç kalmamaya dikkat etmeli sık ama azar azar yenmelidir. Ana öğünlerde tüketilen besin miktarının azaltıp ara öğün yapılmalıdır.
Sofra şekeri zararlı olduğu gibi yoğun şeker içeren her türlü gıdanın tüketimi azaltılmalıdır. Fruktoz şurubu içeren gıdalar, paketlenmiş gıdalar (browni, kek, cips,gofret, kurabiye, pasta vs.) mümkünse hiç tüketilmemelidir.
Meyvelerde de şeker olduğu için ölçülü tüketmek gerekir. Muz, incir, üzüm gibi meyvelerde fazla oranda şeker olduğu için özellikle bunlara dikkat edilmelidir.
Glisemik yükü düşük besinler tercih edilmelidir. Glisemik yükü düşük besinler kan şekerini daha yavaş yükseltir. Posalı yiyeceklerin glisemik yükü düşüktür.
Glifor kullanırken beslenme düzeni belirlemeniz için diyetisyene giderek bir diyet listesi hazırlamanız faydalı olacaktır.
Glifor yan etkileri ne zaman geçer ?
Glifor çoğu kişide ciddi yan etkiye neden olmazken bazı hastalarda ishal, tat alma bozukluğu, mide bulantısı, baş ağrısı, kusma, sersemlik, yorgunluk, karın ağrısı, uyku bozukluğu, kaslara kramp girmesi gibi yan etkiler görülebilmektedir.
Genellikle Glifor ilk hafta yarım doz başlanır, hasta ilaca alıştıktan sonra tam doz devam edilir.
Yan etkilerin en geç bir hafta içinde kaybolması gerekir. Eğer bir hafta içinde yan etkiler kaybolmazsa veya tolere edilebilecek düzeye inmezse doktora başvurmak gerekir. Doktor etken maddesi farklı olan başka bir ilaç verecektir.
Glifor zayıflamada nasıl kullanılır ?
Glifor zayıflama ilacı değildir. Doktora zayıflamak istediğinizi ve Glifor kullanmak istediğinizde kan tahlili yapmadan, sizde insulin direnci veya diyabet hastalığı olduğunu teyit etmeden size bu ilacı reçete etmeyecektir. Sadece kilolu olmak nedeniyle doktorlar Glifor yazmamaktadır.
Doktor Glifor kullanmanızı isterse doktorun vereceği talimatlara göre kullanmanız gerekir.İnsulin direncinin veya diyabetin derecesine göre bir kullanım dozu verilecektir. Genellikle ilk hafta hafif dozdan başlanır. Ciddi yan etkiler görülmezse tam doz devam edilir.
Glifor yemek yedikten sonra tok karna su ile yutulur. Aç iken alınırsa sindirim sistemi kaynaklı sorunlar yaşanabilir. Tablet ezilmeden veya çiğnenmeden yutulmalıdır.
Glifor kullanırken yukarıda belirtildiği üzere beslenmeye dikkat edilmelidir. İnsulin direnci olan hastalar spor ve diyet yapmalarına rağmen kilo veremezler. Glifor vücuttaki insulinin daha etkin kullanılmasını sağlayarak yağ yakma metabolizmasını dengeler ve kilo verdirir.
Glifor kullanırken sağlıklı zayıflayabilmek için diyetisyene gidip diyet listesi yazdırmak ve günlük düzenli egzersiz yapmak gerekir. Glifor kullanımı bırakıldıktan sonra eski kiloların geri alındığı görülmüştür. Bu yüzden Glifor kullanırken sağlıklı beslenme ve düzenli egzersiz alışkanlığı kazanmak hedeflenmelidir.
Glifor yağ yakar mı ?
Glifor yağ yakıcı bir ürün değildir. Bununla birlikte vücuda giren yiyeceklerin daha kolay enerjiye dönüşmesini sağladığı ve iştah kesici özelliği nedeniyle hastalarda kilo vermeyi kolaylaştırmaktadır. Bazı kişilerde ishal ve tat alma bozukluğu gibi yan etkileri olduğundan bu durum kilo verme sürecini hızlandırmaktadır.
Glifor ile sağlıklı zayıflamak için düzenli olarak tempolu yürüyüş yapmak veya muadili egzersiz yapmak gerekir. Aksi takdirde vücut kaslarında azalma olabilir.
Glifor recetesiz satılır mı ?
Glifor reçete ile satılır. Eczaneye gidip reçetesiz olarak glifor istediğinizde eczacının reçete istemesi gerekir.
Glifor’u doktorun reçete etmesi için sizde diyabet olduğunu veya insulin direnci olduğunu görmesi gerekir. Aile hekiminde gittiğinizde veya hastanelerin Dahiliye bölümüne gittiğinizde sizi Endokrinoloji bölümüne sevk edeceklerdir.
Endokrinoloji doktoru kan tahlili ister. Kan değerlerinde açlık kan şekeri, tokluk kan şekeri, açlık insulin seviyesi, hbA1c, trigliserid , HDL kolesterol, ürik asit değerleri önemlidir.
- Trigliserid normalden yüksekse,
- HDL kolesterol düşükse,
- Ürik asit yüksekse,
- hbA1c yüksekse (%5,7 üzeri),
- Açlık ve tokluk şekeri yüksekse, (Açlık 100, tokluk 180 üzeri)
- İnsulin direnci 2,5 üzerindeyse ((Açlık kan şekeri x Açlık insülin seviyesi)/405 formülüyle bulunur),
Doktor Glifor yazabilir.
Glifor ne kadar sürede zayıflatır ?
Glifor kullanmaya başladıktan 2 gün sonra tartıda etkisini görmek mümkündür. Doktorun dediklerine harfiyen riayet edilirse haftada 1 kilo verilmektedir. Hedeflenen kilo kaybı vücut ağırlığının yüzde onu olmalıdır. Örneğin hasta 80 kilo ise 8 kilo verilmesi hedeflenir.
Glifor 2 ay kullanılırsa, beslenme ve diyete uyulursa 2 ayda 8-10 kilogram civarı verilir. Glifor kesildikten sonra verilen kilolar kısa sürede geri alınacaktır. Bu yüzden Glifor doktordan habersiz bırakılmamalıdır.
Glifor 1000 mg zayıflama tedavisi
Glifor zayıflama hapı değildir. Glifor insulin direncinin kırılması ve sağlığın düzelmesi için kullanılır. Kilo kaybı, metabolizmanın sağlıklı bir düzene oturmasının bir sonucudur.
Glifor 1000 mg tabletin hangi doz uygulanacağına doktor karar vermelidir.
- Doktorunuz farklı bir tavsiyede bulunmadıkça erişkinlerde standart başlangıç dozu günde iki veya üç kez 500 mg veya 850 mg GLİFOR’dur. Alınabilecek en fazla doz günlük dozu üçe bölünmüş doz şeklinde 3000 mg’dır.
- İnsülin de kullanıyorsanız, doktorunuz GLİFOR’a nasıl başlamanız gerektiğini size anlatacaktır.
- Diyabetin önlenmesi için kullanımı: Standart başlangıç dozu yemekler ile birlikte veya yemeklerden sonra günde 2 doza bölünmüş şekilde 1000 ila 1700 mg metformin hidroklorürdür. Hastanın tedaviye devam edip etmeme ihtiyacını değerlendirmek için glisemik durumu ve aynı zamanda risk faktörleri düzenli aralıklarla takip edilmelidir.
- Doktorunuz kan glukoz düzeylerinizi düzenli olarak takip edecek ve kan glukoz düzeyinize göre GLİFOR’un dozunu belirleyecektir.
- Tedaviniz süresince doktorunuz en az yılda bir kez böbreklerinizin nasıl çalıştığını kontrol etmek isteyecektir. Eğer böbrekleriniz normal çalışmıyorsa doktorunuz böbreklerinizi daha sık kontrol etmek isteyebilir.
- GLİFOR, yemekler ile birlikte veya yemeklerden sonra alınabilir. GLİFOR’u yemeklerle birlikte veya yemekten sonra almanız bu ilacın sindirim sisteminizi etkileyen yan etkilerinin oluşmasını önler.
- Tabletleri çiğnemeyiniz veya ezmeyiniz.
- GLİFOR tableti yeterli miktarda su ile yutunuz.
- Günde bir doz GLİFOR alıyorsanız, sabah alınız (kahvaltıda).
- Günde iki bölünmüş doz GLİFOR alıyorsanız, sabah (kahvaltıda) ve akşam (akşam yemeğinde) alınız.
- Günde üç bölünmüş doz GLİFOR alıyorsanız, sabah (kahvaltıda), öğleyin (öğle yemeğinde) ve akşam (akşam yemeğinde) alınız.
Çocuklarda kullanımı
GLİFOR’un 10 yaş ve üzeri çocuklarda ve ergenlerde standart başlangıç dozu günde bir kez 500 mg veya 850 mg’dır. Alınabilecek en fazla doz, iki veya üçe bölünmüş doz şeklinde 2000 mg’dır. 10 ve 12 yaş arası çocukların tedavisi, bu yaş grubunda yeterli deneyim olmadığından sadece doktorunuzun özel önerisi üzerine tavsiye edilir.
Yaşlılarda kullanımı
Yaşlanmayla birlikte böbreklerinizin fonksiyonları bozulabilir. Doktorunuz kullanmanız gereken GLİFOR dozunu böbrek fonksiyonlarınıza göre ayarlayacaktır. Düzenli olarak doktorunuzla görüşünüz.
- Böbrek yetmezliği olan hastalarda GLİFOR kullanılmamalıdır.
- Karaciğer yetmezliği olan hastalarda GLİFOR kullanılmamalıdır.
- Eğer GLİFOR’urı etkisinin çok güçlü veya zayıf olduğuna dair bir izleniminiz var ise doktorunuz veya eczacınız ile konuşunuz.
Comments