Blog

Fluoksetin Hakkında Bilinmesi Gerekenler

0

Fluoksetin, genellikle depresyon tedavisinde kullanılan oral bir ilaçtır. Ayrıca, obsesif kompulsif bozukluk (OKB), panik bozukluğu ve adet öncesi disforik bozukluğu gibi rahatsızlıkların tedavisinde kullanılır.

Fluoksetin, beyindeki sinirlerin birbirleriyle iletişim kurmak için kullandığı kimyasallar olan nörotransmiterleri etkiler. Nörotransmiterler, sinirler tarafından üretilir, salınır ve daha sonra vücutta gezer ve yakınlarındaki sinirlere bağlanır. Bu nedenle, nörotransmiterler beynin iletişim sistemi olarak da düşünülebilir. Örnek vermek gerekirse serotonin, beyindeki sinirler tarafından salınan bir nörotransmiterdir. Bu hormon sinirler arasındaki boşlukta hareket eder ve yakınlarındaki sinirlerin yüzeyindeki reseptörlere bağlanır.

Birçok sağlık uzmanı, nörotransmiterler arasındaki dengesizliğin depresyona sebep olabileceğine inanıyor. Fluoksetin, bir nörotransmiter olan serotoninin geri alımını önleyerek çalışır.

Olası Yan Etkiler

Çoğu antidepresanda olduğu gibi Fluoksetin mide bulantısı, baş ağrısı, anksiyete, uykusuzluk, uyuşukluk ve iştah kaybına neden olabilir. Ek olarak fluoksetin, ciddi deri döküntüleri ve vaskülit (küçük kan damarlarının iltihabı) gibi rahatsızlıkları da tetikleyebilir. Kan basıncını ciddi ölçüde artırabilir, bu sebeple fluoksetin kullanımı sırasında sık sık kan basıncını ölçmek önemli bir yere sahiptir.

Dusge’de yayınlanan bir makaleye göre, cinsel işlev bozukluğuna sebep olduğunu belirten bazı kaynaklar da mevcuttur. Ek olarak bazı hastalar fluoksetin kullanımı bittikten sonra “tekrar kullanma isteği” yaşayabilir. Bu sırada ortaya çıkabilecek belirtiler arasında anksiyete, mide bulantısı, sinirlilik hali ve uykusuzluk gibi rahatsızlıklar yer alır. Fluoksetinin kullanım dozu, tedavi tamamlandıktan sonra kademeli olarak azaltılmalıdır. Fluoksetin ve diğer antidepresanları bırakmak birçok hasta için kolay bir süreç değildir.

Birlikte Kullanıldığı İlaçlar

Fluoksetinle birlikte uyku hapı, narkotik ağrı kesici ilaçlar, öksürük ilacı, kas gevşetici veya anksiyete gibi rahatsızlıklar için verilen ilaçları kullanmadan önce kesinlikle doktorunuza danışmalısınız.

Birçok ilaç fluoksetin ile etkileşime girebilir ve fluoksetin kullanımına başlamadan önce doktorunuza, mevcut olarak kullandığınız (ve kullanmayı bıraktığınız) ilaçlardan bahsedin, özellikle:

  • antidepresan
  • sarı kantaron
  • triptofan (L-triptofan olarak da bilinir)
  • ruhsal bozuklukların tedavisinde kullanılan ilaçlar
  • dikkat eksikliği gibi rahatsızlıklar için kullanılan ilaçlar
  • migren için kullandığınız ilaçlar, ağrı kesiciler

ZADİTEN SRO 2 mg film tablet

Previous article

Anti Aging Nedir? Nasıl Önlenir?

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

More in Blog