C İle Başlayan İlaçlar

CLODİFEN 75 MG/3 ML İ.M. AMPUL, nedir, ne işe yarar, yan etkileri, nasıl kullanılır

0

CLODİFEN 75 mg/3 ml İ.M. Ampul Nedir ve Endikasyon Bilgisi :

CLODİFEN 75 mg/3 ml, etkin maddesi diklofenak sodyum olan bir enjeksiyonluk çözelti içeren ampul şeklinde sunulmaktadır. Yardımcı madde olarak, Propilen glikol, sodyum metabisülfit (E223), benzil alkol, mannitol, sodyum hidroksit, derişik hidroklorik asit, enjeksiyonluk su içerir. Her kutuda 3 ml’lik 5 adet CLODİFEN ampul bulunmaktadır.
CLODİFEN 75 MG/3 ML İ.M. AMPUL,  ağrı ve iltihap tedavisinde kullanılan “steroid olmayan iltihap giderici ilaçlar” (NSAİİ’ler) grubuna ait bir ilaçtır. Kas içine uygulanan CLODİFEN aşağıdaki rahatsızlıkların tedavisinde kullanılır: Romatizmanın iltihaplı ve dejeneratif şekillerinin alevlenmesi: eklemlerde ağrı ve şekil bozukluğu (romatoid artrit), sırt eklemlerinde sertleşme ile seyreden ağrılı ilerleyici romatizma (ankilozan spondilit), osteoartrit, omurlar arasındaki eklemlerin iltihabı (spondilartrit), omurganın (vertebral kolonun) ağrılı sendromları, eklem dışı romatizma; böbrek ve safra yollarındaki şiddetli ağrılar, akut gut nöbetleri, travma ve ameliyat sonrası ağrılı iltihap ve şişme durumları.
CLODİFEN Ampul, ağrı ve şişlik gibi iltihap semptomlarını rahatlatır, aynı zamanda ateşin düşmesine yardımcı olur.  İltihap ya da ateşin sebepleri üzerinde herhangi bir etkisi bulunmamaktadır.

 

CLODİFEN 75 mg/3 ml İ.M. Ampul’ün Kullanım Şekli

  1. Hekimin söylediği  CLODİFEN dozunu aşmayınız. Ağrınızı kontrol edebilen en düşük dozu kullanmanız ve CLODİFEN’ i gerektiğinden uzun süre almamanız önemlidir.
  2. Çözelti ampulden şırıngaya çekilerek kalça kasının içine derine enjeksiyon yoluyla uygulanır.
  3. Erişkinlere, iki günde en fazla günlük doz olarak 1 CLODİFEN ampul uygulanır, bazı olaylarda günde 2 CLODİFEN ampul uygulanabilir. Lüzum halinde tedavi CLODİFEN tablet veya CLODİFEN supozituvar kullanılarak sürdürülebilir.
  4. Hekiminiz tam olarak kaç tane CLODİFEN Ampul uygulanacağını size söyleyecektir. Tedaviye verdiğiniz cevaba göre hekiminiz daha yüksek ya da daha düşük bir doz tavsiye edebilir.

 

CLODİFEN 75 mg/3 ml İ.M. Ampul Hakkında Bilinmesi Gereken Hususlar :

—Diklofenak, sodyum metabisülfit (ya da diğer sülfit) ya da bu talimatın başında verilen, CLODİFEN’in diğer bileşenlerinden herhangi birine karşı alerjiniz var ise; bu ilacı kullanmayınız.
—Ağrı ve iltihap için kullanılan ilaçları (örneğin asetilsalisilik asit/aspirin, diklofenak ya da ibuprofen) aldıktan sonra bir alerjik reaksiyon ortaya çıktıysa. Bu reaksiyonlar arasında astım, burun akıntısı, deri döküntüsü, yüzde şişlik yer alabilir. Bu hastalarda “steroid olmayan iltihap giderici ilaçlar (NSAİİ’ler)”a şiddetli, nadiren ölümcül,
reaksiyonlar oluştuğu gözlemlenmiştir.  Eğer bu ilaçlara hassasiyetiniz olduğunu biliyorsanız hekiminize bu hususu danışınız.
—Koroner arter cerrahisi (Koroner arter by-pass greft) geçirdiyseniz, ameliyat öncesi, sırası ve sonrası ağrıların tedavisinde, CLODİFEN Ampul kullanmayınız.
—Kalp hastalığınız, atardamarlarınızla ilgili bir hastalığınız, beyin-damar hastalığınız ve kalp yetmezliğiniz (NYHA sınıflandırması II-IV) var ise, şiddetli böbrek ya da karaciğer hastalığınız, hamilelik döneminin son üç ayındaysanız,  şiddetli kalp yetmezliğiniz varsa; CLODİFEN Ampul size uygulanmadan önce  hekiminize rahatsızlıklarınız ve kullandığınız ilaçlar hakkında bilgi veriniz.

CLODİFEN Ampul aşağıda sıralanan durumlarda dikkatli kullanılmalıdır. 

—CLODİFEN’i başka iltihap giderici ilaçlarla (asetilsalisilik asit/aspirin, kortikosteroidler,
“kan sulandırıcılar” ve seçici serotonin geri alım inhibitörleri dahil) eş zamanlı olarak kullanıyorsanız;
—Cildinizde veya vücudunuzun tamamında pullanmayla başlayan ve ateş, güçsüzlük, eklem ağrıları gibi belirtileri olan ciddi bir cilt hastalığınız (sistemik lupus eritematozus, toksik epidermal nekroliz) veya karışık bağ dokusu hastalığınız (bağ dokusunu etkileyebilen bağışıklık sistemi bozuklukları) var ise ya da  CLODİFEN’le tedaviniz sürerken böyle bir durum ortaya çıkarsa;
—Saman nezleniz (mevsimsel alerjik rinit)veya astımınız var ise; kanama bozukluğunuz ya da kanla ilgili başka bozukluklarınız var ise (porfiri adında nadir bir karaciğer sorunu dâhil olmak üzere); karaciğerinizin zarar gördüğünü işaret eden bulantı, yorgunluk, uyuklama, kaşıntı, sarılık, sağ üst karında hassasiyet ve soğuk algınlığı benzeri belirtileri ya da karaciğer enzimlerinizde artış var ise; açıklanamayan bir kilo artışınız veya ödeme (vücudunuzda şişlik) dair bulgu ve belirtileriniz var ise; böbrekler, karaciğerle ya da kalbinizle alakalı bir problem yaşıyorsanız veya yüksek tansiyonunuz var ise veya daha önceleri yaşandıysa; kolon iltihabı (ülseratif kolit) ya da Crohn hastalığı (bağırsak kanalında iltihaplanma) var ise, ayaklarınızda şişme var ise; geçmiş zamanda mide ülseri, mide kanaması ya da siyah dışkı gibi mide-bağırsak problemleri yaşadıysanız veya daha önceleri iltihap giderici ajanlar kullandıktan sonra mide şikayetleri, hazımsızlık, ekşime yaşadıysanız; susuz kalmış olma ihtimaliniz var ise (mesela hastalık, ishal, büyük bir ameliyat öncesi ya da sonrası).
CLODİFEN Ampul, baş ağrısı, yüksek ateş gibi enfeksiyon semptomlarını azaltabilir, enfeksiyonun saptanmasını ve yeterli derecede tedavi edilmesini zorlaştırabilir. Kendinizi kötü hissediyorsanız  ve hekime kontrol ihtiyacı duyuyorsanız, CLODİFEN aldığınızı hekime söylemelisiniz.
Kalbinizle ilgili bir tedavi görüyorsanız ve kan damarlarınızla alakalı  (kardiyovasküler) tedavi görüyorsanız y ada geçmişte kardiyovasküler semptomlar sizde görülmese de hekiminiz ve siz bu tür vakaların meydana gelmesine karşı temkinli olunuz.
Üreme sorunu olan kadınlarda, CLODİFEN üremeyi olumsuz yönde etkileyebilir, bundan ötürü hamile kalma planı yapıyorsanız ya da kısırlık testi yaptıracaksanız CLODİFEN Ampulü kullanmaktan kaçınınız.
Çok seyrek de olsa, diğer iltihap giderici ilaçlar gibi CLODİFEN Ampul de ciddi alerjik reaksiyonlara (örneğin döküntü) sebep olabileceğinden bu tür reaksiyonlar ortaya çıktığında hiç beklemeden hekiminizle irtibata geçiniz.
Eğer hamileyseniz ya da hamile olduğunuzdan şüpheleniyorsanız, bu durumu hekime söylemelisiniz. Tıbbi zorunluluk olmadığı sürece hamilelikte kesinlikle CLODİFEN Ampul kullanılmamalıdır. Diğer iltihap giderici ajanlarda bilindiği üzere CLODİFEN Ampul’ün de hamilelik döneminin son üç ayında kullanılması sakıncalıdır. Zira, anne karnındaki bebek için zararlı olabilir veya doğum sırasında problemler ortaya çıkabilir.
CLODİFEN Ampul hamile kalınmasını zorlaştırabilir. Eğer hamile kalmak istiyorsanız veya hamile kalma hususunda problem yaşıyorsanız, tıbbi zorunluluk olmadıkça bu ilacı kullanmayınız.
Süt veren anneler, hekime danışmadan CLODİFEN Ampul kullanmamalıdırlar.
CLODİFEN Ampul uygulanan kişilerde seyrek de olsa görme bozuklukları, sersemlik ya da uyku hali gibi
istenmeyen etkiler görülebilir. Bunlardan biriyle karşılaşırsanız, araç ve makine kullanmamalı ya da dikkatli
olmanızı gerektiren başka aktivitelerde bulunmamalısınız. Bu tür bir etkiyle karşılaştığınızda hiç vakit kaybetmeden hekiminize bu durumu bildirmelisiniz.
CLODİFEN Ampul benzil alkol içerdiğinden, prematüre bebekler ve yeni doğanlara verilmemelidir. Bebeklerde ve 3 yaşından küçüklerde toksik reaksiyonlar ve alerjik reaksiyonların oluşmasına neden olabilir.
CLODİFEN Ampul içinde sodyum metabisülfit bulunur. Seyrek olarak şiddetli aşırı duyarlılık reaksiyonları ve
bronşları daraltıcı etkisi olabilir.
CLODİFEN Ampul içinde  propilen glikol bulunur.  Alkol benzeri belirtilere sebep olabilir.
CLODİFEN çocuklara ve adölesanlara (18 yaşndan küçüklere) uygulanmamalıdır.
Yaşlı hastalar CLODİFEN Ampul’ün etkilerine diğer erişkinlerden daha hassas olabilir. Bundan dolayı, yaşlı hastalar hekim tavsiyesine uymalılar ve hastalık belirtilerini hafifletmek için gereken en az miktar uygulanmalıdır. Yaşlı hastalar yan etkileri hemen hekime bildirmeleri konusunda uyarılmalıdır.

CLODİFEN 75 mg/3 ml İ.M. Ampul’ün diğer ilaçlarla etkileşimi:

—Kolestipol ve kolestiramin (kolesterol düşürücü olarak kullanılan ilaçlar), Diyabet (şeker hastalığı) tedavisinde kullanılan ilaçlar (insülin hariç), Kinolon türevi antibakteriyel ilaçlar (Enfeksiyona karşı kullanılan bazı ilaçlar), Digoksin (kalp sorunları için kullanılan bir ilaç), kan sulandırıcılar (kanın pıhtılaşmasını önlemek için kullanılan varfarin ve benzeri ilaçlar), Kolestipol ve kolestiramin (kolesterol düşürücü olarak kullanılan  ilaçlar),  kortikosteroidler (vücudun iltihaptan etkilenen bölgelerinde rahatlama sağlamak için kullanılan kortizon ve benzeri ilaçlar), diüretikler (idrar söktürücü ilaçlar), Fenitoin (havale tedavisinde kullanılan bir ilaç), ACE  inhibitörleri ya da beta-blokörler (yüksek kan basıncının ve kalp  yetmezliğinin tedavisinde kullanılan ilaçlar), Siklosporin, takrolimus (özellikle organ nakli yapılan hastalarda kullanılan ilaçlar), Lityum ya da seçici serotonin geri alım inhibitörleri (SSRI’lar) (bazı depresyon tiplerinin tedavisinde kullanılan ilaçlar), diğer iltihap giderici ilaçlar (asetilsalisilik asit/aspirin ya da ibuprofen gibi), Trimetoprim (idrar yolu enfeksiyonlarından korunmada ve bu enfeksiyonların tedavisinde kullanılır), Vorikonazol (mantar enfeksiyonlarında kullanılan bir ilaç), Metotreksat (bazı kanser ya da eklem iltihabı türlerinin tedavisinde kullanılan bir ilaç), Mifepriston (istenmeyen gebelikleri sonlandırmak için kullanılan bir ilaç).
Eğer yukarıdaki ilaçlardan biriyle tedavi görüyor iseniz: CLODİFEN Ampul’ü kullanmadan önce bunu hekiminize söyleminiz özellikle önemlidir.

CLODİFEN 75 mg/3 ml İ.M. Ampul’üın yan etkileri

CLODİFEN’in yaygın görülebilecek yan etkileri : Bulantı, kusma, ishal, sindirim bozuklukları, karın ağrısı, gaz, ciltte döküntü, karaciğer işlevlerinde değişiklikler, baş ağrısı, sersemlik, iştahta azalma.
CLODİFEN’in seyrek görülebilecek yan etkileri : yüzün, dudakların, ağzın, dilin ya da boğazın şişmesiyle oluşan alerjik reaksiyon (buna çoğunlukla döküntü ve kaşıntı eşlik eder). Bu reaksiyon yutma güçlüğüne, hipotansiyona (düşük kan basıncı) ve baygınlığa sebep olabilir. Hırıltı ve göğüste sıkışma hissi (astım belirtileri), anormal kanama ya da morarma, tekrarlayan boğaz ağrısı, yüksek ateş, kan kusma, şiddetli mide ağrısı, kanlı ya da siyah renkli dışkı, boynun sertleşmesi (viral menenjit belirtisi),  nöbet (havale geçirme), uyku hali, yüksek tansiyon (yüksek kan basıncı), ciltte ve gözlerde sarılık (hepatit belirtisi), şiddetli ve ani başlayan baş ağrısı, bulantı, sersemlik, uyuşukluk, konuşamama ya da konuşma güçlüğü, paraliz (serebral atak belirtileri), kolların, ellerin, bacakların ve ayakların şişmesi (ödem), deri renginin kırmızı ya da mor olması (damar iltihabının olası belirtileri); kabarcık şeklinde deri döküntüleri; dudaklarda, gözlerde ve ağızda kabarcıkların oluşması; pullanma ya da soyulmayla birlikte görülen deri iltihabı, göğüs ağrısı (kalp krizi belirtileri), kanlı idrar, idrarda aşırı miktarda protein, idrar yapmakta zorlanma (böbrek bozukluklarının belirtileri), göğüs ağrısı (kalp krizi belirtileri).
CLODİFEN’in  çok seyrek görülebilecek yan etkileri : Deride şişme ve su toplama (güneş ışınlarına karşı hassasiyetin artması nedeniyle), Psikotik bozukluk, Uyum bozukluğu, alınganlık, depresyon, anksiyete, titreme, alınganlık, kabus görme, bellek zayıflaması, olların, ellerin, bacakların ve ayakların şişmesi (ödem)
9uyuma zorluğu, işitme ve görmede bozukluk, ağız tadında bozukluk, ağızda yara, yemek borusu (Özofagus ) ülseri, ciltte kızarıklık, kabızlık, çarpıntı, saç dökülmesi, ellerde ya da ayaklarda karıncalanma ya da uyuşukluk.

 

CLODİFEN 75 mg/3 ml İ.M. Ampul’ün Saklanması :

CLODİFEN Ampul, 25ºC’nin altındaki oda sıcaklığında saklanmalıdır.

 

Etken madde: Diklofenak sodyum
İlaç Marka İsmi : CLODİFEN 75 mg/3 ml İ.M. Ampul

Ruhsat sahibi:
Adı : World Medicine İlaç San. ve Tic. A.Ş.
Adres : Evren Mah. Cami Yolu Cad. No:50, P.K.:34212,
Güneşli, Bağcılar, İstanbul
Tel: +90 212 474 70 50
Faks: +90 212 474 09 01

Üretim yeri : Mefar İlaç San. A.Ş.
Ramazanoğlu Mah, Ensar Cad., No:20
Kurtköy-Pendik/İSTANBUL

CLODİFEN 75 mg/3 ml İ.M. Ampul kullanma talimatı


CLODİFEN 75 mg-3 ml İ.M. Ampul kullanma talimatı

CLODİFEN 75 mg/3 ml İ.M. Ampul Kısa Ürün Bilgisi


CLODİFEN 75 mg-3 ml İ.M. Ampul Kısa Ürün Bilgisi

DRASOTER-T %0,004+%0,5 göz damlası, nedir, ne işe yarar, yan etkileri, nasıl kullanılır

Previous article

DOTAREM 0,5 mmol/mL enjeksiyonluk çözelti içeren flakon, nedir, ne işe yarar, yan etkileri, nasıl kullanılır

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.