Endikasyon Bilgisi :
İlacın etken maddesi A vitamini ( 2000 IU), C vitamini (70 mg) ve D3 vitamini(3333 IU)’dir. VİTEROL-D3 PLUS oral damla; vücutta A vitamini, C vitamini ve D Vitamininin eksik olduğu veya bu vitaminlere ihtiyacın arttığı durumlarda vitamin takviyesi için kullanılmaktadır.
VİTEROL-D3 PLUS oral damla Hakkında Bilinmesi Gereken Hususlar:
- Daha önceden VİTEROL-D3 PLUS’ın içindeki maddelerden herhangi birisine karşı sizde hassasiyet durumu gelişti ise, şiddetli derecede tansiyonunuz yüksekse veya ileri derecede damar sertlivar ise; akciğer hastalığı var ise; fazla D vitamini alımı ya da vücutta birikmesi durumu var ise; kanınızda aşırı kalsiyum düzeyleri, böbreğinizde taş var ise; VİTEROL-D3 PLUS’ı kullanmayınız.
- Eğer idrar söktürücü bir ilaç kullanıyorsanız, böbrek taşı veya böbreklerinizde işlev bozukluğunuz ya da karaciğer, siroz, akciğer, kanser, diyabet ya da kalp hastalığı, Sarkoidoz hastalığı, orak hücreli anemi, akdeniz anemisi, sideroblastik anemi, mide ve bağırsak ülseri, glukoz-6-fosfat dehidrogenaz enziminde eksiklik durumlarından birisinin varlığında; VİTEROL-D3 PLUS’la tedaviye başlamadan önce bu konuyu hekimle görüşün.
- Hamileyseniz veya bebeğinizi emziriyorsanız; VİTEROL-D3 PLUS’ı hekim tavsiyesi dışında kullanmayınız.
- Glikoz-fruktoz şurubu, sukroz ihtiva etmektedir. bazı şekerlere karşı intoleransınız olduğunu biliyorsanız, bu hususu hekime söylemeden VİTEROL-D3 PLUS’ı kullanmayınız.
- VİTEROL-D3 PLUS 12 aylıktan küçük bebeklere verilmemelidir.
VİTEROL-D3 PLUS oral damla, çözelti’nin kullanım Şekli:
- VİTEROL-D3 PLUS damla, yemeklerle birlikte veya yemek sonrasında tok karnına alınması tavsiye edilir.
- 12 aylıktan büyük bebeklere bir kaşık sulu mama içine damlatılarak verilebilir.
- VİTEROL-D3 PLUS damla; 1 ila 3 yaşlarındaki çocuklara 0,5 ml (15 damla); 4 ila 8 yaşlarındaki çocuklara 0,75 ml (23 damla); 9 ila 12 yaşlarındaki çocuklara 1 ml (30 damla) VİTEROL-D3 PLUS şeklinde kullanılır.
VİTEROL-D3 PLUS oral damla, çözelti’nin diğer ilaçlarla etkileşimi:
- Vitamin A
—Kalsiyum preparatları (aşırı [günde 25.000 IU’dan fazla] A vitamini alımı kemik kaybını uyarabilir ve kalsiyum preparatını etkisiz hale getirebilir ve hiperkalsemiye neden olabilir)
—Kolestiramin, kolestipol, mineral yağ, oral neomisin (eş zamanlı kullanım A vitamini emilimini etkileyebilir, tavsiye edilen A vitamini alımı artırılabilir)
—Oral kontraseptifler (eş zamanlı kullanım A vitamini konsantrasyonlarını artırabilir)
—Etretinat, izotretinoin (A vitaminiyle eş zamanlı kullanım aditif toksik etkilerle sonuçlanabilir)
—Tetrasiklin (Günde 50.000 IU ve daha fazla A vitaminiyle eş zamanlı kullanımının benign intrakraniyal hipertansiyona neden olduğu bildirilmiştir)
—E vitamini (E vitamininin eş zamanlı kullanımı A vitamininin emilimini, karaciğerde depolanmasını ve kullanılmasını kolaylaştırabilir ve toksisiteyi azaltabilir; aşırı yüksek dozlar A vitamini depolarını tüketebilir) - Vitamin D3
—Alüminyum içeren antasidler (alüminyum içeren antasidlerin D vitaminiyle bağlantılı hiperfosfatemide fosfat bağlayıcı olarak uzun süreli kullanımının alüminyumun kan düzeyleriniartırdığı ve özellikle kronik böbrek yetmezliği olan hastalarda kemik alüminyum toksisitesine yolaçabileceği bulunmuştur)
—Magnezyum içeren antasidler (D vitaminiyle eş zamanlı kullanım özellikle kronik böbrekyetmezliği olan hastalarda hipermagnezemiyle sonuçlanabilir )Hepatik mikrozomal enzim indüksiyonu yapan antikonvülsanlar, hidantoin, rifampisin,barbitüratlar veya pirimidon ile birlikte kullanıldığında vitamin D aktivitesi azalabilir.
—Mineral yağlar D vitamini emilimini azaltarak, etkisini azaltabilir.Kalsitonin, etidronat, galyum nitrat, pamidronat veya pliamisin ile hiperkalsemi tedavisinde aynı anda birlikte kullanımı adı geçen bu ilaçları antagonize eder.
—Yüksek dozda kalsiyum içeren ilaçlar veya diüretikler ve tiazid sınıfı diüretiklerle aynı anda birlikte kullanıldığında hiperkalsemi riski artar. Bununla birlikte, vitamin D ve kalsiyumun birlikteverilmesi gereken yaşlı ve yüksek risk gruplarında bu durum bir avantaj olabilmektedir. Bu tür uzun süreli tedavilerde serum kalsiyum konsantrasyonlarının dikkatlice gözlenmesi gereklidir.
—D vitamini veya analoglarını içeren diğer ilaçlarla birlikte kullanılması toksisite olasılığının artması nedeni ile tavsiye edilmez.
—İzoniyazid, vitamin D’nin metabolik aktivasyonunu kısıtlaması nedeniyle vitamin D3 etkililiğini azaltabilir.
—Kardiyak glikozidleri ile tedavi edilen hastalar, yüksek kalsiyum seviyelerine karşı duyarlı olabilir ve bu nedenle bu hastaların EKG parametreleri ve kalsiyum seviyeleri mutlaka izlenmelidir.
—Yağ malabsorpsiyonuna neden olabilen orlistat, kolestipol ve kolestramin gibi ilaçlar vitamin D absorpsiyonunu azaltabilir.
—Kortikosteroidler (kortikosteroidler D vitamininin faaliyetlerine müdahale edebildiğinden, bazıhekimler tarafından uzun süreli kortikosteroid kullanımında D vitamini preparatları önerilebilir)
—Yüksek dozda fosfor içeren preparatlar (D vitamini fosfat emilimini artırdığından, D vitaminiyle eş zamanlı kullanım hiperfosfatemi potansiyelini artırabilir) - Vitamin C
—Asetilsalisilik asit: Eş zamanlı kullanım halinde askorbik asitin idrarla atılımında artma,asetilsalisilik asidin atılımında ise azalma meydana gelir. Asetilsalisilik asidin, askorbik asitabsorbsiyonunu yaklaşık 1/3 oranında düşürdüğü bulunmuştur.
—Dikumarol: Askorbik asit alımından sonra protrombin zamanının kısaldığı istisnai bir vaka mevcuttur.
—Varfarin: Askorbik asitin, varfarinin etkilerini azalttığının görüldüğü bazı vakalar bildirilmiştir.
—Etinilestradiol: Günlük 1 gram dozajda askorbik asit, oral kontraseptif preparatlardanetinilestradiolün biyoyararlanımını artırır. Böylece düşük doz kontraseptifler, daha yüksekdozlulara farmasötik ve toksikolojik özellikler bakımından benzer hale gelir. Bu etki özellikleaskorbik asit desteğine son verildiğinde önem kazanır çünkü bu durumda hormon emilimindekidüşüş ani kanama ve hatta kontrasepsiyonda bozulmaya neden olabilir.
—Demir (oral): Askorbik asit, demir emilimini artırabilir.
—Desferrioksamin: Askorbik asit desferrioksamin ile eş zamanlı verildiğinde demirin atılımını arttırabilir. Bununla beraber eş zamanlı tedavi alan hastalarda kardiyomiyopati ve konjestif kalp yetmezliği durumları görülmüştür. Bu durum, askorbik asitin dalak ve diğer retiküloendotelyaldokulardan demiri mobilize etmesiyle viseral organlarda demir birikiminin artması şeklinde açıklanabilir.
—İzoprenalin: İzoprenalinin kronotropik etkisi, askorbik asit ile eş zamanlı verildiğinde azalır.
—Alkol: Alkol askorbik asitin kandaki seviyelerini azaltır.
—Meksiletin: Askorbik asitin yüksek dozları ile meksiletin eş zamanlı uygulandığında meksiletinin renal atılımı hızlanabilir.
—Barbitüratlar (Primidon): Barbitüratlar (primidon) ile eş zamanlı verildiğinde, askorbik asitin üriner atılımı artabilir.
—Amfetamin ve trisiklik antidepresanlar: Askorbik asit, amfetaminlerin ve trisiklik antidepresanların renal tübüler reabsorbsiyonunu düşürmüştür.
—Flufenazin ve diğer fenotiyazinler: Askorbik asitin fenotiyazinlerin terapötik etkisini düşürdüğü rapor edilmiştir. Flufenazin konsantrasyonu da düşebilir.
—Laboratuvar testleri: Askorbik asit, glukoz oksidaz testi, bakır sülfat testi gibi oksidasyon veredüksiyon reaksiyonlarını kapsayan laboratuvar testleriyle redüktan niteliği nedeniyle etkileşmektedir. Askorbik asit, serum transaminazlar ve laktik dehidrogenazın otoanalizör cihazıyla tayininde engel oluşturur. Gizli kan ve serum teofilin seviyeleri tayini için uygulananbazı testleri de etkileyebilir.
—Askorbik asitin doku desatürasyonuna sebep olan ilaçlar arasında sigara kaynaklı nikotin, bazıiştah baskılayıcılar, fenitoin, bazı antikonvülsan ilaçlar ve tetrasiklinler de bulunmaktadır. Yüksekdozlardaki askorbik asit idrarın asitleşmesine, dolayısıyla asidik özellikteki ilaçların beklenmeyenşekilde renal tübüler reabsorbsiyona uğramasına ve böylece oluşan cevabın aşırı olmasına yolaçabilir. Diğer taraftan, bazik ilaçlar azalmış reabsorbsiyon gösterebilir, bu da terapötik etkide düşme ile sonuçlanır.
VİTEROL-D3 PLUS oral damla, çözelti’nin Olası Yan Etkileri :
- VİTEROL-D3 PLUS damlayı kullanırken; üritker, soluk alamama, üritker, yüzde, ağız içinde veya boğazınızda şişlik, şiddetli karın ağrısı gibi alerjiye bağlı bir durum ortaya çıkarsa; tıbbi destek almanız için acilen bir kurumuna gidiniz.
- VİTEROL-D3 PLUS, hekimin tavsiye ettiği dozda ve sürede kullanıldığında yan etkilerine maruz kalma ihtimali çok düşüktür. Tavsiye dışında fazla kullanıldığında yan etkiler artar.
İlaç Etken Maddesi: A vitamini, D3 vitamini, C vitamini.
İlaç Marka İsmi :VİTEROL-D3 PLUS 2000 IU+3333 IU+70 mg/ml oral damla, çözelti
VİTEROL-D3 PLUS oral damla kullanma talimatı
VİTEROL-D3 PLUS oral damla kullanma talimatı
VİTEROL-D3 PLUS oral damla kısa ürün bilgisi
VİTEROL-D3 PLUS oral damla kısa ürün bilgisi
Comments