R İle Başlayan İlaçlar

RYDAPT 25 mg yumuşak kapsül, nedir, ne işe yarar, yan etkileri, nasıl kullanılır

0

Endikasyon Bilgisi :

RYDAPT 25 mg yumuşak kapsül’ün etken maddesi Midostaurin’dir. Protein kinaz inhibitörleri grubu ilaçlardan biridir. Bu ilaç, anormal hücrelerin bazı enzimlerinin (kinazlar) etkisini bloke etmek suretiyle büyümelerini ve bölünmelerini durdurur. RYDAPT yumuşak kapsül,  FLT3 adlı bir gende kusuru olan erişkin hastalarda lökosit hücrelerinin bir kanser türü akut miyeloid lösemi tedavisi için diğer kemoterapi ilaçlarıyla beraber kullanılmaktadır. Lökositler, vücudun enfeksiyonlara karşı savaşmasına yardımcı olur ve AML (akut miyeloid lösemi)’de vücut çok fazla anormal lökosit (“miyeloid” hücreler) üretir. Ayrıca RYDAPT kapsül, ilerlemiş sistemik mastositozis, hematolojik neoplazmın eşlik ettiği sistemik mastositozis veya mast hücre lösemisi adlı hastalıkların tedavisinde uygulanır. Bu, vücudun bir tür lökosit olan mast hücrelerini çok fazla ürettiği bir bozukluktur. Karaciğer, kemik iliği ve dalak gibi organlara çok fazla mast hücresi sızdığında ve kana histaminler gibi maddeler salındığında bu durum hastalık belirtilerine sebep olur.

 

RYDAPT 25 mg yumuşak kapsül Hakkında Bilinmesi Gereken Hususlar :

  1. RYDAPT formülü : 1 yumuşak kapsülde Midostaurin (25 mg) bulunur. Diğer bileşenler ise şunlardır: 83,30 mg Susuz etanol, Makrogolgliserol hidroksistearat, Makrogol, Mısır yağı mono-di-trigliseritleri, All-rac-α-tokoferol, Jelatin (Domuz kaynaklı), Gliserol, Titanyum dioksit (E171), Demir oksit sarı (E172), Demir oksit kırmızı (E172), Saf su, Karmin (E120) (Cochenille louse kaynaklı), Hipromelloz 2910, Propilen glikol ilacın yardımcı maddeleridir.
  2. RYDAPT kapsül içinde bulunan etken maddeye (midostaurine)  ya da diğer bileşenlerden birisine karşı daha önceleri sizde bir alerji durumu söz konusu olduysa; ilacınızı kullanmadan önce bu hususu hekiminize bildirmelisiniz.
  3. Eğer prostat kanseri ilacı (Enzalutamid), epilepsi (sara) ilaçları veya sarı kantaron içeren ilaçlarla tedavi görüyor iseniz; bunu hekiminizle konuşunuz.
  4. Eğer enfeksiyon geçiriyorsanız, karaciğeriniz ya da böbreklerinizde yetmezlik var ise ya da herhangi bir kalp rahatsızlığınız veya akciğer hastalığınız var ise; bu durumlarda RYDAPT kapsül kullanımı özel dikkat gerektirir. Tedaviye başlamadan önce  hekiminize rahatsızlıklarınızı söyleyiniz.
  5. RYDAPT kapsül kullanırken göğüs ağrısı veya göğüste rahatsızlık hissi, baş dönmesi, bayılma, sersemlik hali, dudaklarınızda,
    ellerinizde ve ayaklarınızda mavi renklenme, nefes darlığı veya bacaklarınızda veya derinizde şişlik(ödem) gelişirse; zira bunlar kalp sorunlarının işaretleri olabilir. RYDAPT kapsül kullanırken eğer ateş, balgamlı veya balgamsız öksürük, göğüs ağrısı, nefes alıp vermede güçlük veya nefes darlığı gibi semptomlarla karşılaşırsanız ya da var olan bu semptomlarda kötüleşme olursa; çünkü bunlar enfeksiyonların veya akciğer sorunlarının işaretleri olabilir. RYDAPT kapsül kullanırken boğaz ağrısı, ateş  veya ağız ülserleri ortaya çıkarsa; çünkü bunlar, akyuvar sayısının düşük olduğunun göstergesi olabilir. Bu durumlarda dozda ayarlama yapılması, tedaviye ara vermesi veya tedavinin kesilmesi gerekebilir.
  6. RYDAPT  kapsül ile tedavi sürerken vücuttaki kan hücrelerinin (akyuvarlar, alyuvarlar ve kan pulcukları) ve elektrolitlerin (örn. kalsiyum, potasyum, magnezyum) miktarını izlemek için düzenli kan testleri yapılacaktır. Kalbinizin ve akciğerlerinizin fonksiyonu da düzenli olarak kontrol edilecektir.
  7. RYDAPT  kapsül, hamilelikte ve emzirme dönemlerinde kesinlikle kullanılmamalıdır. Anne karnındaki bebek ve emzirilen bebek için zararlı olabilir.
  8. RYDAPT kapsül, ortalama %14 hacim alkol (susuz etanol) ihtiva eder, bu da doz başına 333 mg’a kadar alkole tekabül eder. Bu değer   3.5 ml şarap  veya 8.4 ml biraya eşdeğerdir. Alkol ile ilgili problem yaşayanlar,  karaciğer, sara (epilepsi) hastaları,  gebe kadınlar veya emzirilen bebekler için alkol zararlı olabilir.
  9. 18 yaşından küçüklere RYDAPT tedavisi uygulanmamalıdır.
  10. Hafif-orta derecedeki böbrek yetmezliği bulunan hastalara doz ayarlaması gerek yoktur. Ağır böbrek yetmezliği olanlarda klinik deneyim sınırlıdır. Son evre böbrek hastalığı olan hastalar için herhangi bir ver yoktur.
  11. Hafif-orta derecede (Child-Pugh A ya da B) karaciğer yetmezliği bulunanlarda dozajda ayarlamaya gerek yoktur. Ciddi karaciğer (Child-Pugh C) yetmezliği olanlarda tamamlanmış olan çalışma bulunmamaktadır.
  12. RYDAPT yumuşak kapsülü  düzenli olarak atlamadan kullanmaya dikkat ediniz. Eğer bir doz almayı unutursanız, unuttuğunuz dozu atlayınız ve bir sonraki dozu her zamanki saatinde alınız. Unutulan bir dozu telafi etmek için çift doz kullanılmamalıdır.

 

RYDAPT 25 mg yumuşak kapsül’ün Kullanım Şekli :

  1. Hekiminiz RYDAPT  ilacı nasıl reçete ettiyse o şekilde kullanmanız önemlidir. Tedavi süresince lütfen hekiminizin direktiflerini harfiyen yerine getiriniz.
  2. RYDAPT yumuşak kapsül’ün her bir dozunu 1 bardak suyla beraber alınız. Bulantıyı önlemek açısından ilacınızı yemek esnasında almanızda yarar vardır. Aç karnına (boş mideye) kullanılmamalıdır.
  3. Akut miyeloid lösemi tedavisi için günlük tavsiye edilen doz miktarı: günde 2 defa (12 saat  arayla) alınacak 50 mg’dır (50 mg için 2 kapsül);
  4. İlerlemiş sistemik mastositozis, SM-AHN veya MCL tedavisi için günlük tavsiye edilen doz miktarı; günde 2 defa 100 mg (100 mg için 4 kapsül) şeklinde olmalıdır. Tedaviye verdiğiniz yanıta bağlı olarak hekiminiz size daha düşük bir doz reçete edebilir ya da tedaviye geçici olarak ara verebilir.
  5. Hekim öneride bulunmadığı süre boyunca RYDAPT alımını bırakmayınız.  Hekiminiz tedavinin istenen etkiyi gösterip göstermediğini kontrol etmek için durumuzu düzenli olarak takip edecektir.
  6.  RYDAPT’ı ilerlemiş sistemik mastositozis, SM-AHN veya MCL için tedavi görüyorsanız, bu ilacı olasılıkla aylar veya yıllar sürecek uzun vadeli bir tedavi olarak alacaksınız.

 

RYDAPT 25 mg yumuşak kapsül’ün olası yan etkileri :

  1. RYDAPT kullandığınız sürelerde karın ağrısı, soluk alıp vermede güçlük, ürtiker, yüzde, dudaklarda, boğaz veya dilde şişme gibi bir durumda ilaç alımını kesip, acilen hekiminize haber veriniz ve bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.
  2. Deri altında kırmızı veya mor, düz, iğne başı büyüklüğünde lekeler (peteşi), kateter yerinde enfeksiyon, mide bulantısı, kusma, burun kanaması, düşük tansiyon, baş dönmesi, boğaz ağrısı, ağız içinde yara, basur (hemoroid),  terlemede artış, üst karın ağrısı,ciltte soyulma ve pullanma eşliğinde döküntüler,  insomnia (uyuyamama), sırt, eklem ağrıları, yüksek ateş, soluk alıp vermede zorluk, nefes darlığı, idrara çıkmada zorluk,  idrar renginde koyuluk,  ciltte kuruluk ve kızarıklık, susuzluk,  bilinç bozukluğu, nöbetler, zihin karışıklığı, kaslarda güçsüzlük, uykululuk, kolay kanama ve çürük oluşumu RYDAPT Yumuşak Kapsülün yaygın görülebilen yan etkileridir. Çoğu hafif veya orta şiddette görülebilir ancak genellikle birkaç haftalık tedavi sonunda kendiliğinden geçer.

 

İlaç Etken Maddesi: midostaurin
İlaç Marka İsmi: RYDAPT 25 mg yumuşak kapsül
İlacın farmakoterapötik grup ve ATC kodu: Diğer antineoplastik ajanlar, protein kinaz inhibitörleri-L01XE39
İlacın ruhsat sahibi: Novartis Sağlık, Gıda ve Tarım Ürünleri San. ve Tic. A.Ş.
Suryapı & Akel İş Merkezi Rüzgarlıbahçe Mah. Şehit Sinan Eroğlu Cad: No 6 34805-Kavacık – Beykoz / İstanbul
Üretici Firma: Catalent Germany Eberbach GmbH, Eberbach, Almanya

RYDAPT 25 mg yumuşak kapsül prospektüsü, kullanma talimatı
RYDAPT 25 mg yumuşak kapsül prospektüsü, kullanma talimatı

Kısa ürün bilgisi
FARMASÖTİK FORMU: Soluk turuncu, oblong ve üzerinde kırmızı mürekkeple “PKC NVR” yazılı kapsüller.
RYDAPT yumuşak kapsül’ün etki mekanizması :
Mmidostaurin(RYDAPT), FLT3 ve KIT kinaz dahil olmak üzere birden fazla reseptör tirozin kinazı inhibe eder. Midostaurin, ITD ve TKD mutant reseptörlerin ekspresyonunu ya da yabanıl tip reseptörlerin aşırı ekspresyonunu yapan lösemik hücrelerde FLT3 reseptör sinyallemesini inhibe eder ve hücre döngüsünü durdurarak apoptozu indükler. İn vitro veriler midostaurinin hastalarda elde edilen maruziyet düzeylerinde D816V mutant KIT reseptörlerini inhibe ettiğini göstermektedir (ortalama elde edilen maruziyet > IC50). İn vitro veriler KIT yabanıl tip reseptörlerinin, bu konsantrasyonlarda çok daha düşük ölçüde inhibe edildiğine işaret etmektedir (ortalama elde edilen maruziyet < IC50). Midostaurin, aberan KIT D816V aracılı sinyallemeye müdahale eder ve mast hücre proliferasyonunu, sağkalımını ve histamin serbestlenmesini inhibe eder. Midostaurin ayrıca PDGFR (trombosit türevli büyüme faktörü reseptörü) ya da VEGFR2
(vasküler endotelyal büyüme faktörü reseptörü 2) gibi birçok diğer reseptör tirozin kinazı ve ayrıca serin/treonin kinaz ailesi PKC’nin (protein kinaz C) bazı üyelerini de inhibe eder. Midostaurin bu kinazların katalitik alanına bağlanır ve hücrelerdeki ilgili büyüme faktörlerinin mitojenik sinyallemesini inhibe ederek büyümenin durmasına yol açar. Midostaurin, kemoterapötik ajanlarla (sitarabin, doksorubisin, idarubisin ve daunorubisin) kombinasyon halinde, FLT3-ITD ekspresyonu yapan AML hücre hatlarında sinerjik büyüme
inhibisyonuna yol açmıştır.
RYDAPT yumuşak kapsül’ün terapötik endikasyonları
—RYDAPT, FLT-3 mutasyonu pozitif akut miyeloblastik lösemi tanısı konulmuş olan ve yoğun kemoterapiye (standart doz 3+7 remisyon indüksiyonu ve yüksek doz ARA-C ile konsolidasyon tedavisi) uygun hastalarda remisyon indüksiyon tedavisi ve
postremisyon tedavisi ile kombine olarak,
—RYDAPT, ilerlemiş sistemik mastositozlu erişkin hastaların tedavisinde endikedir.

Kontrendikasyonlar
• İlaçtaki aktif maddeye veya yardımcı maddelerinden herhangi birine karşı aşırı hassasiyeti olduğu bilinen olan hastalarda uygulanımı kontrendikedir
• Kuvvetli CYP3A4 indükleyicileri (örn. rifampisin, Sarı kantaron (Hypericum perforatum), karbamazepin, enzalutamid, fenitoin) ile eşzamanlı uygulanımı kontrendikedir.
RYDAPT yumuşak kapsül’e ait özel kullanım uyarıları ve alınması gereken tedbirler
—Monoterapi olarak ve kemoterapi ile kombinasyon halinde RYDAPT alan hastalarda nötropeni meydana gelmiştir. Şiddetli nötropeninin (ANC <0.,5 x 109 /l), ilerlemiş SM, SM-AHN ve MCL çalışmalarında RYDAPT uygulamasına düzelene kadar ara verilmesi ya da tedavinin bırakılması ile genellikle reversibl olduğu görülmüştür. Özellikle tedavi başlangıcında olmak üzere lökositler düzenli olarak takip edilmelidir. Açıklanamayan şiddetli nötropeni geliştiren hastalarda, Tablo 1 ve 2’de önerildiği şekilde, ANC ≥1×109/l olana kadar RYDAPT tedavisine ara verilmelidir. RYDAPT ile bağlantılı olduğundan şüphelenilen, rekürren ya da uzun süreli şiddetli nötropeni geliştiren hastalarda
RYDAPT tedavisi durdurulmalıdır.RYDAPT monoterapisi başlatılmadan önce tüm aktif ciddi enfeksiyonlar kontrol altına alınmalıdır. Hastalar enfeksiyon işaretleri ve semptomları açısından takip edilmelidir ve enfeksiyon tanısı konulursa, gerekli olması durumunda RYDAPT’ın bırakılması dahil olmak üzere, uygun tedavi geciktirilmeden başlatılmalıdır.
—Semptomatik konjestif kalp yetmezliği olan hastalar klinik çalışmaların dışında tutulmuştur. İlerlemiş SM, SM-AHN ve MCL çalışmalarında, konjestif kalp yetmezliği (KKY) (bazı ölümler dahil olmak üzere) ve sol ventriküler ejeksiyon fraksiyonunda (LVEF) geçici
azalmalar gibi kardiyak disfonksiyon vakaları meydana gelmiştir. AML çalışmasında RYDAPT + kemoterapi ve plasebo + kemoterapi arasında KKY ya da LVEF disfonksiyonu açısından farklılık gözlenmemiştir. Risk altındaki hastalarda RYDAPT dikkatli bir şekilde
kullanılmalı ve hastalar yakından takip edilmelidir (başlangıçta ve tedavi sırasında). Midostaurin ile tedavi edilen hastalarda QTc uzama sıklığının arttığı kaydedilmiştir; ancak bu gözlem için mekanistik bir açıklama bulunmamıştır. QTc uzaması açısından risk altında olan hastalara (örn. eşzamanlı tıbbi ürünler ve/veya elektrolit bozuklukları nedeniyle) dikkat etmek gereklidir. Eğer RYDAPT, QT aralığını uzatan tıbbi ürünlerle bir arada alınıyorsa, EKG ile QT aralığı değerlendirmeleri düşünülmelidir.
—RYDAPT monoterapisi ya da kemoterapiyle kombinasyon halinde RYDAPT ile tedavi edilen hastalarda, bazı vakalarda ölümcül olmak üzere interstisyel akciğer hastalığı (İAH) ve pnömonit meydana gelmiştir. Hastalar İAH/pnömonite işaret eden pulmoner semptomlar
açısından takip edilmeli ve ≥3. derece (NCI CTCAE) İAH /pnömonite işaret eden pulmoner semptomlar yaşayan hastalarda RYDAPT bırakılmalıdır.
—Gebe kadınlar, fetusun maruz kalacağı potansiyel risk konusunda bilgilendirilmelidir; gebe kalma potansiyeline sahip kadınlara, RYDAPT ile tedaviye başlamadan 7 gün önce gebelik testi yapmaları ve RYDAPT tedavisi sırasında ve tedavi durdurulduktan sonra en az 4 ay
boyunca etkili doğum kontrol yöntemleri kullanmaları önerilmelidir. Hormonal doğum kontrol yöntemleri kullanan kadınlar ek olarak bir bariyer doğum kontrol yöntemi de kullanmalıdır. Emzirilen bebeklerde RYDAPT kaynaklı ciddi advers etki potansiyeli nedeniyle, kadınlara
RYDAPT tedavisi sırasında ve tedavi sonlandırıldıktan sonra en az 4 ay boyunca çocuk emzirmeyi bırakmaları önerilmelidir.
—Şiddetli karaciğer bozukluğu olan hastalarda midostaurinin uygulanması düşünülürken dikkatli olunmalıdır ve hastalar toksisite açısından takip edilmelidir.
—Şiddetli böbrek bozukluğu olan hastalarda ve son dönem böbrek hastalığı olanlarda midostaurinin uygulanması düşünülürken dikkatli olunmalıdır ve hastalar toksisite açısından takip edilmelidir.
—Midostaurin, bunlarla sınırlı olmamakla birlikte antifungaller (örn. ketokonazol), belirli antiviraller (örn. ritonavir), makrolid antibiyotikler (örn. klaritromisin) ve nefazodon gibi güçlü CYP3A4 inhibitörleri ile bir arada reçete edilirken dikkatli olmak gerekir çünkü bunlar, özellikle de midostaurin tedavisine (yeniden) başlanırken, midostaurinin plazma konsantrasyonunu artırabilirler (bkz. bölüm 4.5). CYP3A4 aktivitesini güçlü bir şekilde inhibe etmeyen alternatif tıbbi ürünler düşünülmelidir. Tatmin edici terapötik alternatiflerin mevcut
olmadığı durumlarda hastalar midostaurin ile ilişkili toksisite bakımından yakından izlenmelidir.
Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri
Midostaurin, bir dizi eşzamanlı tıbbi ürün tarafından indüklenen ya da inhibe edilen CYP3A4 enzimleri aracılığıyla kapsamlı bir hepatik metabolizmaya uğrar. Diğer tıbbi ürünlerin RYDAPT üzerindeki etkisi CYP3A4 aktivitesini etkilediği bilinen tıbbi ürünler ya da maddeler, midostaurinin plazma konsantrasyonlarını ve dolayısıyla RYDAPT’ın güvenlilik ve/veya etkililiğini etkileyebilir.
Kuvvetli CYP3A4 indükleyicileri:
RYDAPT’ın kuvvetli CYP3A4 indükleyicileri (örn. karbamazepin, rifampisin, enzalutamid, fenitoin, Sarı kantaron [Hypericum perforatum]) ile eşzamanlı kullanımı kontrendikedir . Kuvvetli CYP3A4 indükleyicileri midostaurin ve metabolitlerine (CGP52421 ve CGP62221) maruziyeti azaltır. Sağlıklı gönüllüler üzerinde gerçekleştirilen bir çalışmada, kuvvetli CYP3A4 indükleyicisi rifampisinin (günde 600 mg) tek bir 50 mg’lık midostaurin dozuyla eşzamanlı olarak uygulanması, midostaurin Cmaks değerini %73 ve EAAsonsuz değerini %96 düşürmüştür. CGP62221 de benzer bir patern sergilemiştir. CGP52421’in EAAson değeri %60 azalmıştır.
Kuvvetli CYP3A4 inhibitörleri:
Kuvvetli CYP3A4 inhibitörleri midostaurinin kandaki konsantrasyonlarını arttırabilir. 36 sağlıklı gönüllü üzerinde gerçekleştirilen bir çalışmada, kuvvetli CYP3A4 inhibitörü ketokonazol ile tek bir RYDAPT dozunun eşzamanlı uygulanması, midostaurin maruziyetinde
anlamlı bir artışa (1,8 kat Cmaks artışı ve 10 kat EAAsonsuz artışı) yol açmıştır; diğer yandan, aktif metabolitler CGP62221 ve CGP52421’in pik konsantrasyonları yarı yarıya azalmıştır. Bir hasta alt kümesinde (N=7) midostaurin, güçlü CYP3A4 inhibitörü itrakonazol ile birlikte kararlı plazma konsantrasyonuna ulaşmış iken (21 gün süreyle günde iki defa 50 mg), midostaurin kararlı durum maruziyeti (Cmin) 2.09-kat artmıştır. CGP52421’in Cmin değeri 1.3 kat artmış, CGP62221 maruziyeti üzerinde ise herhangi bir etki gözlenmemiştir .
RYDAPT’ın diğer tıbbi ürünler üzerindeki etkisi
Midostaurin in vivo ortamda bir CYP3A4 inhibitörü değildir. Midazolamın (duyarlı CYP3A4  probu) farmakokinetik özellikleri, sağlıklı gönüllülerde üç gün süreyle verilen midostaurin dozlarından etkilenmemiştir.
İn vitro verilere dayanılarak midostaurin ve/veya metabolitlerinin CYP1A2, CYP2D6, CYP2C8, CYP2C9, CYP2E1 ve CYP3A4/5 enzimlerini inhibe etme potansiyeli bulunmaktadır. İn vitro verilere dayanılarak midostaurin ve/veya metabolitlerinin CYP1A2, CYP2B6,
CYP2C8, CYP2C9, CYP2C19 ve CYP3A4 enzimlerini indükleme potansiyeli vardır. Midostaurin, in vitro ortamda, OATP1B1, BCRP ve P-glikoproteini (P-gp) inhibe etmiştir .Tekrarlı dozlardan sonra in vivo midostaurin oto-indüksiyonu ve plazma 4βOH kolesterol  düzeylerindeki artış hakkındaki veriler bir arada ele alındığında midostaurinin in vivo koşullarda en azından orta dereceli bir CYP3A4 indükleyicisi olabileceğini düşündürmektedir.
Midostaurin ve aktif metabolitleri tarafından enzimlerin ve taşıyıcıların indüksiyonu ve inhibisyonunun araştırılması için in vivo çalışmalar gerçekleştirilmemiştir. CYP1A2 (örn. tizanidin), CYP2D6 (örn. kodein), CYP2C8 (örn. paklitaksel), CYP2C9 (örn. varfarin), CYP2C19 (örn. omeprazol), CYP2E1 (örn. klorzoksazon), CYP3A4/5 (örn. takrolimus), CYP2B6 (örn. efavirenz), P-gp (örn. paklitaksel), BCRP (örn. atorvastatin) ya da OATP1B1 (örn. digoksin) substratları olan ve dar bir terapötik aralığa sahip tıbbi ürünler, midostaurin ile bir arada uygulandığında dikkatli bir şekilde kullanılmalıdır ve optimal maruziyetin sürdürülmesi için dozaj ayarlaması gerektirebilirler.
Midostaurinin hormonal kontraseptiflerin etkililiğini azaltabilip azaltamayacağı şu an itibariyle bilinmemektedir ve bu nedenle hormonal kontraseptifler kullanan kadınların ek olarak bir bariyer doğum kontrol yöntemi uygulaması gerekir.
Besinlerle etkileşimler
Sağlıklı gönüllülerde midostaurin emilimi (EAA), RYDAPT standart bir öğünle birlikte uygulandığında ortalama %22 ve yağ açısından zengin bir öğünle birlikte uygulandığında ortalama %59 artmıştır. Pik midostaurin konsantrasyonu (Cmaks), açken yapılan uygulamayla
karşılaştırıldığında, standart bir öğünle %20 ve yağ açısından zengin bir öğünle %27 azalmıştır. RYDAPT’ın yemek ile alınması önerilir.
Gebelik ve laktasyonda RYDAPT Gebelik kategorisi: D’dir.
Çocuk doğurma potansiyeline sahip kadınlar, hayvan çalışmalarında midostaurinin gelişen fötus açısından zararlı olduğunun gösterildiği konusunda bilgilendirilmelidir. Çocuk doğurma potansiyeline sahip cinsel açıdan aktif kadınların RYDAPT tedavisine başlamadan önce bir
gebelik testi yaptırmaları ve RYDAPT kullanırken ve RYDAPT ile tedavi sonlandırıldıktan sonra en az 4 ay boyunca etkili doğum kontrol yöntemleri (%1’den daha düşük gebelik oranlarına neden olan yöntemler) kullanmaları önerilmektedir. Midostaurinin hormonal
kontraseptiflerin etkililiğini azaltabilip azaltamayacağı şu an itibariyle bilinmemektedir ve bu nedenle hormonal kontraseptifler kullanan kadınların ek olarak bir bariyer doğum kontrol yöntemi uygulaması gerekir.
RYDAPT alan cinsel açıdan aktif erkekler, gebelik ya da embriyofetal hasardan kaçınmak için, çocuk doğurma potansiyeline sahip kadınlarla veya gebe kadınlarla cinsel ilişki sırasında ve RYDAPT tedavisi sonlandırıldıktan sonra en az 4 ay boyunca prezervatif kullanmalıdırlar.
Gebelik döneminde RYDAPT kullanımı:
Midostaurin, gebe bir kadına uygulandığında fetal hasara yol açabilir. Gebe kadınlarda yeterli ve iyi kontrollü çalışmalar yapılmamıştır. Sıçanlar ve tavşanlar üzerinde gerçekleştirilen üreme çalışmalarında, midostaurinin fetotoksisiteye neden olduğu gösterilmiştir. RYDAPT gebelik esnasında ya da doğum kontrol yöntemleri kullanmayan, çocuk doğurma potansiyeline sahip kadınlarda önerilmemektedir. Gebe kadınlar, fetusun maruz kalacağı potansiyel risk konusunda bilgilendirilmelidir.
Laktasyonda kullanımı
Midostaurinin insan sütüyle atılıp atılmadığı bilinmemektedir. Hayvanlar üzerinde yapılan çalısmalarmidostaurinin sütle atıldığını göstermektedir. Emzirmenin durdurulup durdurulmayacağına ya da RYDAPT tedavisinin durdurulup durdurulmayacağına/tedaviden
kaçınılıp kaçınılmayacağına iliskin karar verilirken, emzirmenin çocuk açısından faydası ve RYDAPT tedavisinin emziren anne açısından faydası dikkate alınmalıdır.
RYDAPT ile tedavi sırasında ve tedavi sonlandırıldıktan sonra 4 ay boyunca bebek emzirilmemelidir.
RYDAPT’ın makine ve araç kullanımı üzerinde minör etkileri bulunmaktadır. RYDAPT kullanan hastalarda sersemlik hali ve vertigo bildirilmiştir ve hastanın araç ve makine kullanma becerisi değerlendirilirken bunların göz önünde bulundurulması gerekir.
RYDAPT 25 mg yumuşak kapsül’ün istenmeyen etkileri
Çok yaygın (>1/10); yaygın (>1/100 ila <1/10); yaygın olmayan (>1/1000 ila <1/100); seyrek (>1/10000 ila <1/1000), çok seyrek (<1/10000), bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor)
Enfeksiyonlar ve enfestasyonlar
Cihazla bağlantılı enfeksiyonlar (çok yaygın)
Üst solunum yolu enfeksiyonu ( yaygın)
Nötropenik sepsis-Yaygın değil
Kan ve lenf sistemi hastalıkları
Febril nötropeni, peteşi, lenfopeni (Çok yaygın)
Bağışıklık sistemi hastalıkları
Aşırı duyarlılık(Çok yaygın)
Metabolizma ve beslenme hastalıkları
Hiperürikasemi (yaygın)
Psikiyatrik hastalıklar
İnsomnia (Çok yaygın)
Sinir sistemi hastalıkları
Baş ağrısı (Çok yaygın)
Senkop, tremor (yaygın)
Göz hastalıkları
Göz kapağı ödemi (Çok yaygın)
Kardiyak hastalıkları
Hipotansiyon (Çok yaygın)
Sinüs taşikardisi, hipertansiyon, perikard efüzyonu (yaygın)
Solunum, göğüs bozuklukları ve mediastinal hastalıklar
Epistaksis, laringeal ağrı, dispne (Çok yaygın)
Nazofarenjit, plevral efüzyon, akut respiratuvar distres sendromu (yaygın)
Gastrointestinal hastalıklar
Mide bulantısı, kusma, stomatit, üst abdominal ağrı, hemoroid (Çok yaygın)
Anorektal rahatsızlık, abdominal rahatsızlık(yaygın)
Deri ve derialtı doku hastalıkları
Eksfolyatif dermatit, hiperhidroz (çok yaygın)
Deride kuruma, keratit (yaygın)
İskelet-kas ve bağ doku bozuklukları
Sırt ağrısı, artralji (çok yaygın)
Kemik ağrısı, uzuvlarda ağrı, boyun ağrısı (yaygın)
Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar
Pireksi (çok yaygın)
Kateter ile bağlantılı tromboz (çok yaygın)
Araştırmalar
Hemoglobin düşüşü*, ANC düşüşü*, ALT artışı*, hipokalemi*, hiperglisemi*, hipernatremi*, aktive parsiyel tromboplastin zamanı
uzaması (çok yaygın)
Hiperkalsemi*, kilo artışı (yaygın)

 

SLOXACIN 200 mg IV infüz. çözelti, nedir, ne işe yarar, yan etkileri, nasıl kullanılır

Previous article

SUCROXA 100 mg/5 ml IV Ampul, nedir, ne işe yarar, yan etkileri, nasıl kullanılır

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.