R İle Başlayan İlaçlar

Risperdal nedir? Hangi hastalıklarda kullanılır, olası yan etkileri nelerdir?

0

Piyasaya 1994’te çıkan bir ilaç olan Risperdal çoğu pisikolojik rahatsızlığın tedavisinde etkili bir şekilde kullanılmaktadır. Şizofreni’den takıntılara pekçok hastaya reçete edilmektedir. Johnson & Johnson tarafından üretilen Risperdal hakkında bilinmesi gerekenleri haberimizde ayrıntılarıyla açıkladı. Risperdal’in yan etkileri ve hangi hastalıklar için kullanıldığına dair geniş bir bilgi ve merak edilenleri cevaplandırmaya çalıştık.

Piyasaya Johnson & Johnson tarafından 1994 yılında çıkan Risperdal psikolojik rahatsızlıklarda oldukça sık başvurulan bir ilaçtır. Etkin madde olarak her 1 ml solüsyon 1 mg riperidon [atipik (gelişimsel bozukluk) bir antipsikotiktir. Şizofreni, bipolar bozukluk ve otizme bağlı sinirlilik tedavisinde kullanılır.] içermektedir. Yardımcı maddeler ise Tartarik asit (Bitkilerde yaygın olarak bulunan, şekil olarak kristal yapılı, rengi olmayan organik bir asittir.), bezoik asit (Benzoik asit, çoğu bitkide doğal olarak bulunur. Kristalimsi bir şekle sahiptir.), sodyum hidroksit (Sodyum hidroksit, nem çekici ve beyaz renkte bir maddedir.), su bulunmaktadır. Bu ilaç hem solüsyon yani şurup gibi hem de tablet şeklinde kullanılabilmektedir.

Rispertal antipsikotikler (Psikotik şemada etkin olarak bilinen ilaçlar, bipolar (Çift taraflı. Bir yanda depresyon diğer yanda mani’nin yaşandığı ruhsal hastalıktır. manik depresif psikoz olarak da bilinmektedir. Bipolar, iki uçlu duygudurum bozukluğu da olarak bilinmektedir) bozukluk, şizofreni, psikotik depresyon, şizofreniform bozukluk, sanrılı bozukluk hastalıklarında kullanılır. Çok nadir psikotik olmayan ruhsal hastalıklarda da düşük dozlarda verilmektedir.) olarak bilinen ruhsal bozukluk yani “Psikoz” durumlarında kullanılmaktadır. Varolmayan bir şeyi görmek, işitmek, hissetmek ve takıntı, zihin bulanıklığı, aşırı şüphecilik, saldırganlık, duygusal ve sosyal çekingenlik gibi düşünce, duygu ya da davranışlarınızı etkileyen durumların tedavisinde tercih edilip kullandırılmaktadır. Tüm bunların yanı sıra ruhsal olarak pişmanlık gibi şeyleri tedavi etmek için de kullanılmaktadır.

kapsul.jpgrisperdal-solusyon.jpg
Tüm bunların yanı sıra; çok uzun süren bipolar bozuklukta ve taşkınlık nöbetinin tedavisinde kullanılmaktadır. Bunun yanında bir antidepresan görevi de gören risperdal antidepresan etkisi de göstermektedir. Özellikle otistik bozukluğa bağlı bir agresif ve kendine zarar vermenin yanı sıra, ani duygu durumu değişikliği tedavisinde kullanılmaktadır.
Risperdal hemen her hastaya verilmektedir ancak bazı durumlarda kullanımına dikkat etmek gerekmektedir bunlar sırasıyla, kan basıncı ilaçları kullanıldığında risperdal kan basıncı düşüklüğü yapabilir, yüksek kan basıncı olan ve kalp rahatsızlığı olan hastalar, parkinson, beyaz kan hücrelerinde azalma varsa, diyabet oluşumu riski ya da diyabet varsa, kan damarlarıyla ilgili hastalıklarda, sara hastalığında, uzun süren bir ereksiyon hali varsa, karaciğer ve böbrek hastasıysanız bu gibi durumlarda kullanmamanız gerekmektedir.

Risperdal kilo aldırır mı?

Her ruhsal ilaç gibi Risperdal de kilo alımını kolaylaştırmaktadır. Kilo alımı öyle boyutlarda olabilir ki bazen önüne geçilememektedir. Ayrıca kilo ile birlikte diyabete yol açmaktadır. İlacın en önemli yan etkilerinde de biri de kilo almak olarak öne çıkarken, çok yaygın olmasa da bazı hastalarda iştah kaybına yol açmıştır.

Risperdal nasıl kullanılmalı?

Bu ilacı öğün öncesi ve sonrası kullanabilirsiniz. Ancak alkolle birlikte uyuşturucu gibi bir etki göstermektedir.
İlacı hamile bayanlar da kullanabiliyor ancak tam olarak ölçülemese de yeni doğan bebklerde ciddi yan etkileri ortadadır.

Araç kullanırken de bazı olumsuz durumlara yol açabilir; görme bozukluğu gibi birtakım yan etkileri de gözlemlenmiştir.

Risperdal doz kullanımı nasıl olur?

Risperdal günlük olarak 0.50 miligram ve 6 miligram arasında değişen dozlarda doktor nasıl uygun görürse kullanılmaktadır. Tedavi sırasında doktorun öngördüğü zamandan önce bu ilacı bırakmayınız.

Risperdal’in yan etkileri nelerdir?

Piyasaya efsane bir şekilde giren Risperdal. Kasım 2013 tarihinde ABD hükûmet yetkilileri Johnson & Johnson ve üç yan kuruluşunun Risperdal, Invega, Natrecor ilaçlarının reklamında usulsüzlük yaptığını gerekçe göstererek şirkete 2 milyar dolar ceza kesmiştir.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Philadelphia bölgesinde Risperdal kullananlar tarafından açılan 1,000’den fazla dava olmuştur. Açılan davaların 3’ünde şirket hastalara tazminat ödemiştir. Bazı davalar da anlaşmayla sonuçlanmıştır.

Davalara ilişkin açıklamalarda bulunan Johnson & Johnson yetkilileri de Risperdal’in milyonlarca kişiye yardımcı olduğunu ve olmaya devam edeceğini belirtmiştir.
Yan etkileri diğer ilaçlarda olduğu gibi çok çeşitli ve fazladır.
Ciltte döküntü, kaşıntı, yüzde şişme, nefes darlığı, dilde şişme, nefes borusunda şişme seyrek olarak görülür bu durumda doktorunuza başvurunuz.

Titreme, yerinde duramama hali, istem dışı kas kasılmaları, istemli hareketlerde bozukluk, bayılma tansiyon bozuklukları, kalp atışlarında düzensizlik, göğüs ağrısı, QT uzaması sendromu (kalpte ciddi aritmilere ve ani ölümlere yol açabilecek bir olay), geçici iskemik atak ve benzeri beyin damarları ile ilgili hastalıklar, uyku apnesi (uykuda geçici solunum durması) bacak ve kollarda güçsüzlük ve konuşma güçlüğü pnömoni (Akciğer iltihabı), pankreatit (ciddi karın ve sırt ağrısı), sarılık, şeker yükselmesi gibi durumlarda doktorunuza ya da acil servislere başvurunuz.
Yine bazı test sonuçlarına göre, prolaktin (kanda süt hormonu yükselmesi) idrarda şeker bulunması, bacakta pıhtılaşma, solunum sorunları, göğüs ağrısı, bacakta şişlik, kızarıklık gibi durumlarda acil tıbbi mücadele gerekmektedir.

CAS (Chemical Abstracts Service ) numarası: 106266-06-2
Molar kütle (Bir elementin 1 molünün kütlesi, o elementin atomik kütlesinin gram olarak ifadesidir): 410,485 g/mol
Bileşik Kimlik Numarası: 5073

risperdal-prospektus1.jpgrisperdal-prospektus2.jpgrisperdal-prospektus-3.jpg

Marka Ürünleri Uygun Fiyata Bulacağınız Giyim Siteleri

Previous article

Psödoefedrin Nedir? Yan etkisi var mı?

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.