Keten Tohumu Nedir?
Keten tohumu Linum usitatissimum adı verilen çiçekli bir bitkiden elde edilen tohumlardır . Tahıl olmadıkları halde, buğday veya arpa gibi bir tane gibi yetiştirilirler. Toplandıklarında, her bir çiçekten bir kapsül çıkarılır. Bu kapsül, tükettiğimiz keten tohumu içerir.
Mağazalarda, iki farklı çeşit keten – kahverengi ve altın bulabilirsiniz. Altın olan biraz daha fazla protein olmasına rağmen, kahverengi tipi omega-3 yağlarda daha zengindir. Keten tohumu da bütün tohumlar, öğün (toprak), sıvı yağ ve haplar olarak mevcuttur.
Kilo Kaybı İçin Keten Tohumu
Keten tohumu en iyi şekilde almak için, onları toprak şeklinde yiyin. Bütün tohumlar sindirmek için daha zordur ve sisteminizden geçebilir. Bu kilo kaybı faydalarını kaçırmak istemezsiniz.
- Yüksek Fiber İçeriğine Sahiptirler
Keten tohumu lif açısından zengindir, sizi uzun süre tam olarak tutan ve bağırsak hareketinizi düzenli hale getiren bir besin maddesidir. Aşırı beslenmeyi önlediğinden, kilo yönetimi için faydalıdır. Sağlıksız yiyeceklere daha az yatkın olursunuz. Fiber ayrıca, total ve LDL (“kötü”) kolesterol seviyelerini azaltarak kalp krizi ve felç riskinizi azaltabilir.
- Omega-3 Yağ Asitlerinin Bitki Kaynağıdır
Keten tohumu, bitki bazlı bir omega-3 yağ asidinin en iyi alfa-linolenik asit (ALA) kaynaklarından biridir. Bu sağlıklı yağ, tokluğu artırırken iştahı bastırır. Sonuç? Daha az enerji tüketimi ve bu nedenle kilo kaybı. ALA ayrıca, kandaki “kötü” yağların sindirimini ve emilimini yavaşlatma gücüne de sahiptir.
- Antioksidanları Var
Lignan denilen antioksidanlar keten tohumu içinde bol miktarda bulunur. Kilo kaybına doğrudan bir bağları yoktur, ancak vücudunuz yağ yaktıkça hücre işlevini arttırırlar. Lignalar ayrıca vücudunuz değiştikçe besin desteği ve serbest radikallere karşı koruma sağlar.
- Carb’de Düşükler
Keten, rafine tanelere daha az enerji yoğun bir alternatif olarak kullanılabilir. Nişasta ve şekerde düşüktür, bu yüzden kalorileri toplamaz. Aslında, keten tohumu içindeki karbonhidratın çoğu liftir.
- Bitki Proteinin Kaynağıdır
Keten yaklaşık% 20’si, kilo vermenize yardımcı olan proteinlerden yapılır. Uzun bir süre sizi tatmin ederek lif gibi çalışır. Yani et yemiyorsanız veya bitki bazlı protein istiyorsanız, keten cevabınız olabilir.
Kilo kaybı için keten tohumu nasıl kullanılır
- Pişmiş Gıdalar: Ketenlerin fındık aroması hamur işleri için harika bir eklentidir. En sevdiğiniz çörek, kurabiye veya ekmek tarifi için 1/2 fincan öğütülmüş keten tohumu ekleyin.
- Yulaf ezmesi: Yulaf ezmesi, yulaf lapası veya tahıl gevrekleri için keten tohumu kıtır kıtır kıtır ekmek olarak kullanın.
- Tost ekmeği : Fransız tostu hamuruna keten tohumu ekleyin veya düzenli tost serpin.
- Yoğurt: 1 yemek kaşığı yer keten tohumu meyve, fındık ve balla yoğurdun içine karıştırın.
- Smoothies: Herhangi bir smoothie tarifi için 1 çorba kaşığı bütün veya öğütülmüş keten ekleyin. Smoothie kaseler için bir topping olarak kullanın.
- Salatalar: Somun kıvırmak için salata üzerine serpin. Ayrıca keten salata soslarını da karıştırabilirsiniz.
- Soslar: Ketçap, mayonez veya hardal gibi çeşnilere ekleyin.
- Tavuk veya balık: Yere keten ve baharat karışımı ile yağsız etleri kaplayın. Pişir ve tadını çıkar.
- Makarna: Hem sıcak hem de soğuk makarna yemeklerine ve salatalara keten tohumu atın.
- Köfte veya burger: Ekmek kırıntılarını yer keten ve baharatlarla değiştirin.
Keten tohumu yağı ve hapları
Daha fazla seçenek için keten tohumu yağı alın. Uygun sıvı ve hap formlarında mevcuttur, böylece hiçbir şeyi öğütmek zorunda kalmazsınız. Keten yağı da zemin keten ile aynı besinsel etkiye sahiptir, bu yüzden kilo verme planınızın bir parçası olabilir.
Keten tohumu yağı kullanmak için salata sosları ve makarnaya karıştırın. Ama yemek pişirirken ısıtmayın. Keten yağının düşük kaynama noktası vardır, bu nedenle ısının ıslanmasını sağlar.
Haplar günde bir kez alınmalıdır. Yine bol bol su içmeyi unutmayın. Keten ayrıca diğer ilaçlarla da etkileşime girebilir, bu yüzden takviyeleri almadan önce doktorunuzla konuşun.
Olası yan etkiler
Herhangi bir lif açısından zengin gıda gibi, keten de diyetinize yavaşça eklenmelidir. Çok hızlı yemek yemeyin! Keten yerken çok bol su içmelisiniz. Aksi takdirde, kabızlık ve gaz ile sonuçlanacaksınız.
Bazı tohumların (keten gibi) az miktarda toksik siyanür izlediğini duymuş olabilirsiniz. Ama endişelenmenize gerek yok. Keten tohumlarındaki siyanür seviyeleri vücuda zarar vermek için yeterli değildir.
Comments