K İle Başlayan İlaçlar

KARVEZIDE 300 mg/ 25 mg film kaplı tablet, nedir, ne işe yarar, yan etkileri, nasıl kullanılır

0

Endikasyon Bilgisi:

İlacın etken maddesi kan damarlarının daralmasını önleyici İrbesartan (300 mg)  ve idrar söktürücü etkisi olan Hidroklorotiyazit (25 mg) ‘tır. İrbesartan, kan damarlarını daraltarak kan basıncının yükselmesine sebep olan ‘‘anjiyotensin II’’ isimli maddenin  kan damarlarını daraltmasını önleyerek, kan akışını düzenleyen bir maddedir. Diğer etken madde ise  idrara çıkma sıklığını arttırarak, vücutta sıvı  tutulumuna sebep olan aşırı miktarda tuzun vücut tarafından emilimini engellemeye yardımcı olan Hidroklorotiyazit‘tır. KARVEZIDE 300 mg/ 25 mg film kaplı tablet, tek başına Hidroklorotiyazit ya da İrbesartan içeren ilaç kullanımına rağmen kan basıncının kontrol altına alınamadığı durumlarda ve yüksek tansiyonu olan hastalarda tansiyonun düşürülmesi için kullanılmaktadır. Daha önceden kullandığınız ilaçlarla veya diğer dozaj formlarıyla kan basıncında istenen düşüş sağlanamadığında, hekiminiz KARVEZIDE 300 mg/25 mg kullanmanızı tavsiye edebilir.

 

KARVEZIDE 300 mg/ 25 mg film kaplı tablet Hakkında Bilinmesi Gereken Hususlar :

  1. Bir tarafında 2788 yazılı, diğer tarafında kalp şekli baskılı, pembe renkli , bikonveks, oval KARVEZIDE tabletler PVC/PVDC/AL blisterlerde 28 tabletlik (14×2 blister) kutalarda ambalajlanarak piyasaya sunulmuştur.
  2. Hidroklorotiyazid veya irbesartana ya da bu ilacın içindeki bileşenlere karşı daha önceleri hassasiyet (alerjik bir durum) yaşadıysanız; kullanmayınız.  Ayrıca diyabet hastasıysanız veya böbrek fonksiyonlarınızda bozukluk var ise ve bunun için aliskiren ilaçla tedavi görüyorsanız ya da ağır böbrek rahatsızlığı veya kolestaz, siroz dahil ağır karaciğer rahatsızlığı, idrar yapmada zorluk, tedavisi güç kalsiyum yüksekliği veya potasyum düşüklüğü durumlarından birine sahipseniz;  kullanmayınız.
  3. Böbreklerden aldosteron adlı bir hormonun fazla salgılanması sonucu oluşan primer aldosteronizm adı verilen bir rahatsızlık sözkonusu ise; hekiminize söyleyiniz., Bu hastalıkta ilacın etki mekanizması nedeniyle genellikle yanıt alınamamaktadır. KARVEZIDE benzeri ilaçların kullanılması tavsiye edilmemektedir.
  4. Ağız kuruluğu, aşırı susama, halsizlik, uyuşukluk, kas ağrısı veya kramplar, bulantı, kusma veya kalbin çok hızlı atması gibi şikayetleriniz var ise hekiminize söyleyiniz.
  5. ADE-inhibörleri adı verilen ilaçlar (örneğin enalapril, lisinopril, ramipril), özellikle şeker hastalığına bağlı böbreklerinizde herhangi bir sorun var ise; hekiminize bildiriniz.
  6. Şekeri “tolere” edemediğiniz veya gizli şeker olduğunuz söylendiyse, hekiminize bunu bildiriniz. Hekiminiz şeker hastalığının belirgin hale gelmesi açısından sizi yakından takip etmek isteyebilir.
  7. KARVEZIDE lityum içeren ilaçlarla beraber kullanılmamalıdır. Eğer lityum tedavisi görüyor iseniz hekiminize bildiriniz.
  8. Aşırı kusma veya ishaliniz varsa, beslenmenizde aşırı tuz kısıtlaması yaptıysanız veya yoğun idrar söktürücü tedavi aldıysanız; hekiminiz KARVEZIDE tedavisine başlamadan; öncelikle sizdeki sıvı ve tuz kaybını giderecek tedbirler alacaktır.
  9. KARVEZIDE içinde bulunan idrar söktürücü (hidroklorotiyazid) etkin maddesi; elektrolit
    adı verilen potasyum, sodyum, klor, kalsiyum, magnezyum gibi maddelerin kandaki düzeylerinde değişikliklere sebep olabilir. Hekiminiz belirli aralıklarla kan tahlilleri yaptırmanızı isteyerek, bu maddelerin kanınızdaki değerlerini kontrol edebilir.
  10. Herhangi bir ameliyat olma durumu var ise veya anestezi uygulanacaksa, hekimize KARVEZIDE kullandığınızı söyleyiniz; tedavinizin aldığınız ilaca uygun şekilde değiştirilmesi gerekebilir.
  11. KARVEZIDE kullanırken, kızarıklık, kaşıntı, kabarcık  gibi güneş yanıkları belirtileri ile bu belirtiler normalden daha hızlı bir şekilde ortaya çıkıyorsa;  hekiminize durumu bildirmelisiniz.
  12. Eğer, kalp hastalığı, karaciğer veya diyabetiniz var ise; hekiminize bildiriniz.
  13. Şeker hastalığınız var ise ve bunun için ilaç alıyor iseniz hekiminiz şeker ilacınızın dozajında ayarlama yapması gerekebilir.
  14. Geçmişte sülfonamid veya penisiline alerjik bir durum oluştuysa; geçici miyopiye (uzağı görememe) ve akut dar açılı glokoma (göz tansiyonu) yol açan bir reaksiyona görülebilir.
  15. Geçmişte astım veya alerji geçirdiyseniz, hekiminize bildirmelisiniz. KARVEZIDE içinde bulunan hidroklorotiyazide  karşı alerji geliştirebilir.
  16. Eğer cilt kanseri geçirdiyseniz veya KARVEZIDE kullanırken beklenmedik bir cilt lezyonu (ciltte bozukluk,
    hasar) geçirirseniz. Hidroklorotiyazid ile tedavi, özellikle yüksek dozlarda uzun süreli
    kullanımı, bazı cilt ve dudak kanseri tiplerinin (melanom dışı cilt kanseri) riskini artırabilir.
    KARVEZİDE’i kullanırken cildinizi UV ve güneş  ışınlarından koruyunuz.
  17. KARVEZIDE emzirme ve hamilelik boyunca kullanılmamalıdır; bu nedenle, KARVEZIDE kullanırken hamile olmanız halinde bunu acilen hekiminize söylemelisiniz.
  18. KARVEZIDE’in çocuklarda ve 18 yaşından küçük ergenlerde kullanılması uygun değildir.

 

KARVEZIDE 300 mg/ 25 mg film kaplı tablet’in Kullanım Şekli :

  1. KARVEZIDE de dahil hekimle görüşmeden rastgele ilaç almaktan sakınınız. Hekiminiz bu ilacı nasıl reçete ettiyse o şekilde kullanmanız gerekmektedir. Tedavi süresince lütfen hekiminizin direktiflerine uyunuz.
  2. KARVEZIDE ağız yoluyla kullanılır. İlacınızı bir bardak dolusu suyla beraber içiniz. Yemek esnasında veya öğünlerden ayrı olarak alabilirsiniz. Yiyecekler ile etkileşimi bulunmamaktadır. KARVEZIDE her gün aynı saatte  (sabah olabilir) almanız, kan basıncınız üzerinde en iyi etkiyi elde etmenizi sağlayacaktır. Aynı zamanda, tabletleri ne zaman alacağınızı hatırlamanıza da yardımcı olacaktır.
  3. Normalde günde 1 tablet kullanılır. Hekiminiz durumunuza göre ilaç dozunuz belirleyecektir.
  4. Bu ilaçla tedavi uzun süreli olduğundan KARVEZIDE ile tedavinizin ne kadar süreceğini hekiminiz size bildirecektir. Hekiminiz söylemediği sürece KARVEZIDE kullanmayı bırakmamalısınız. Aksi durumda kan basıncınız yükselebilir; kalp krizi, böbrek veya kalp yetmezliği, körlük, felç gibi durumlarla ilgili taşıdığınız riskler artabilir; kan basıncının yükselmesine bağlı böbrekler, kalp, beyin ve gözlerdeki kan damarları zarar görebilir.
  5. İlacın kan basıncını düşürücü etkisi KARVEZIDE’ye başladıktan 6-8 hafta sonra en üst düzeye ulaşır.
  6. KARVEZIDE 25 dereceden düşük oda sıcaklığında saklanmalıdır.

 

KARVEZIDE’in diğer ilaçlarla etkileşimi:

  1. Epilepsi ilacı karbamazepin: kandaki sodyum seviyesini düşürebilir. KARVEZIDE ile beraber karbamazepin kullanılıyorsa kandaki elektrolit düzeyleri takip edilmelidir.
  2. Yüksek tansiyon için alınan diğer ilaçlar ve idrar söktürücüler (özellikle furosemid ve böbrekte Henle kıvrımı denilen belli bir bölgeyi etkileyen idrar söktürücüler): tansiyon düşürücü etki artabilir.
  3. Kortikosteroidler ve ACTH (adrenokortikotrofik hormon): Elektrolit ( kanda bulunan sodyum, klor gibi maddeler) kaybı ve kanda potasyum düşüklüğü şiddetlenebilir.
  4. Kan basıncınızı düşürmek için başka ilaçlar kullanıyorsanız, kanser tedavisi görüyorsanız, ağrı kesiciler ve romatizma ilaçları ve steroid alıyorsanız, hekiminize bildiriniz.
  5. ADE-inhibitörleri (hipertansiyon ilaçları veya aliskiren: hekiminiz aldığınız dozu değiştirebilir veya başka önlemler almak isteyebilir.
  6. Kalsiyum tuzları: KARVEZIDE kanda kalsiyum seviyesini arttırabilir. Kalsiyum dozunun ayarlanması için kandaki kalsiyum düzeylerinin düzenli takibi gerekebilir.
  7. Vücut potasyum düzeyini etkileyen ilaçlar, potasyum içeren yapay tuz preparatları, serumda potasyum seviyesini arttıran ilaçlar (örneğin; heparin): serumdaki potasyum düzeyi artabilir.
  8. Gut ilaçları: KARVEZIDE kanda ürik asid adlı maddenin seviyesini arttırabilir ve bu ilaçların dozunun arttırılmasına gerek duyulabilir.
  9. Kandaki potasyum seviyesinin bozulmasından etkilenen ilaçlar (örneğin, dijital glikozidleri denen kalp ilaçları ve kalpte ritim bozukluğu tedavisi için kullanılan ilaçlar): serumdaki potasyum seviyesinin düzenli biçimde izlenmesi gerekir.
  10. Kas gevşetici ilaçlar (depolarize edici olmayan; örn. tübokürarin gibi): KARVEZIDE bu ilaçların etkisini güçlendirebilir.
  11. Lityum içeren ilaçlar: Serumda lityum düzeyi yükselebilir, lityuma bağlı zehirlenme görülebilir.
  12. Steroid yapılı olmayan antiinflamatuar ilaçlar (örn. selektif COX-2 inhibitörleri, aspirin): KARVEZIDE’in kan basıncını düşürücü etkisi azalabilir; kanda potasyum düzeyi yükselebilir, böbrek fonksiyonlarının bozulması riski artar.
  13. Kas gevşetici ilaçlar (depolarize edici olmayan; örn. tübokürarin gibi): KARVEZIDE bu ilaçların etkisini güçlendirebilir.
  14. Steroid yapılı olmayan antiinflamatuar ilaçlar: İlacınızın etkisini azaltabilir
  15. Diyabet ilaçları: Hekiminizin ilaç dozunu ayarlaması gerekebilir.
  16. Dijital glikozidleri: Kalpte ritm bozukluğu başlayabilir.
  17. Kolestiramin gibi anyon değiştirici reçine içeren ilaçlar: İlacınızın emilimi bozulabilir.

 

İlacın Olası Yan Etkileri :

  1. KARVEZIDE aldıktan sonra  karın ağrısı , nefes almada güçlük, kurdeşen, yüzde , dudaklarda , dilde ve boğazda şişlik gibi ilaca karşı alerjik bir durumda hekime acilen haber verilmelidir.
  2. KARVEZIDE’in 10 hastanın birinden az, fakat 100 hastanın birinden fazla görülebilen yaygın yan etkileri: Anormal işeme, mide bulantı, baş dönmesi, kusma, Kandaki BUN, kreatinin ve kreatinin kinaz düzeylerinde artma ve yorgunluk yaygın yan etkilerdir.
  3. KARVEZIDE’in 100 hastanın birinden az, fakat 1.000 hastanın birinden fazla görülebilen yaygın olmayan yan etkileri: Tansiyonun düşmesi, baygınlık, kalbin hızlı atması, el ve ayaklarda öden, kızarıklık, kandaki potasyum ve sodyum düzeylerinde düşme, yatar veya oturma pozisyonundayken ayağa kalkarken kan basınının ani düşüşü ve baş dönmesi,  ishal,  cinsel fonksiyon bozukluğu ve arzu değişiklikleri yaygın olmayan yan etkilerdir.

 

İlaç Etken Maddesi: İrbesartan, Hidroklorotiyazit
İlaç Marka İsmi: KARVEZIDE 300 mg/ 25 mg film kaplı tablet
Sırasıyla; Kalp Damar Sistemi, Renin-Anjiyotensin Sistemi, Anjiyotensin II antagonistleri  kombinasyonları, Anjiyotensin II antagonistleri ve diüretik,  irbesartan + hidroklorotiyazid olarak sınıflandırılmış şekilde, C09DA04 ATC koduyla İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumundaki ruhsatlı ilaçlar arasında yer alır. Eczaneden normal reçeteyle alabileceğiniz KARVEZIDE 300 mg/ 25 mg film kaplı tablet’in üretimini Sanofi Sağlık Ürünleri Ltd. Şti. yapar, ruhsatı da aynı şirkete aittir.
Kullanım talimatı, prospektüsü ve KARVEZIDE 300 mg/ 25 mg film kaplı tablet’e ait kısa ürün bilgisi (ne ilacıdır; ilaca başlamadan önce bilinmesi gerekenler; kullanımının emziren veya hamile olanlarda uygun olup olmadığı;  ilaç etkileşimi, kontrendikeleri; saklama koşulları; uygulama biçimi; dozaj bilgileri; istenmeyen (yan) etkilerde yapılacaklar ve tavsiyeler)

KARVEZIDE 300 mg/ 25 mg kısa ürün bilgisi-kullanım talimatı

KARVEZIDE 300 mg- 25 mg kullanım talimatı

KARVEZIDE 300 mg- 25 mg kısa ürün bilgisi

LAMICTAL DC 25 mg Çözünür/Çiğneme Tableti, nedir, ne işe yarar, yan etkileri, nasıl kullanılır

Previous article

LAMICTAL DC 200 mg Çözünür/Çiğneme Tableti, nedir, ne işe yarar, yan etkileri, nasıl kullanılır

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.