J İle Başlayan İlaçlar

JERBERA Draje, nedir, ne işe yarar, yan etkileri, nasıl kullanılır, kullananlar

0

Endikasyon Bilgisi :

İlacın etken maddesi Etinil estradiol ve Levonorjestrel‘ dir. JERBERA Draje, gebelik önleyici doğum kontrol ilacıdır. Yumurtalıklardan yumurta atılmasını (yumurtlamayı) engeller. Rahim ağzı salgısını koyulaştırarak spermlerin yumurtaya ulaşmasını engeller. Ayrıca rahim iç zarını da incelterek döllenmiş bir yumurtanın yerleşmesine mani olur. Gebeliği önlemek için kullanılmaktadır.

JERBERA Draje Hakkında Bilinmesi Gereken Hususlar :

  1. İlacın etken maddesine karşı bir alerjiniz varsa bu ilacı kullanmanız önerilmez.
  2. İlacın kullanımı ile inme, toplardamarlarda pıhtı veya tıkanıklık oluşumu ile alakalı rahatsızlık riski artışı arasında bir bağlantı olduğu öne sürülmüştür. Ancak bu durum nadiren gözlenmiştir. Eğer böyle bir riski taşıyorsanız lütfen ilacın yarar ve zarar ilişkisini karşılaştırınız ve bu konuyu doktorunuza danışınız. Toplardamarda veya atardamarda pıhtı oluşumu, bir damarda meydana gelen trombüsten ayrılan pıhtının başka bir damarda tıkanmaya yol açması ya da beyindeki damarlarla alakalı bir durum şu belirtilerle kendini gösterebilir:  bacaklarda ağrı veya şişme, sol kola doğru ilerleyen ya da ilerlemeyen ani şiddetli göğüs ağrıları, ani öksürükler, süresi uzun şiddetli baş ağrıları, ani olarak ortaya çıkan kısmi ya da tam görme kaybı oluşumu, cisimleri çift görme, konuşmada bozukluk, şiddetli baş dönmeleri ve vücudun belli bir bölgesinde ortaya çıkan belirli bir hissizlik veya güç kaybı.
  3. İlacın kullanımından doğan bu risk faktörleri, yüksek tansiyon, migren, obezite, sigara kullanımı, kalp kapak rahatsızlığı, kandaki lipoprotein düzeylerinin bozukluğu, bahsedilen risk faktörlerine genetik yatkınlık ve yaş ile artabilir.
  4. Eğer karaciğer fonksiyon bozukluğunuz varsa, düzelene kadar doğum kontrol haplarını kullanmayınız. Bu duruma sahip olanlar karaciğer fonksiyon testlerinin normale dönmesini beklemelidirler.
  5. İlacı kullanırken  hipertansiyon meydana gelirse doktorunuza danışmanız önerilir. Doktorunuzun tavsiyesiyle  ilacı kullanmayı bırakıp hipertansiyonu tedavi ettirme yoluna gidebilirsiniz.
  6. Geçmişte kloazma hastalığına sahip olmuş kadınlarda, JERBERA Doğum Kontrol hapı kullanımı sonrası aynı hastalık belirtileri ortaya çıkabilir.
  7. Eğer, karaciğer fonksiyon bozukluğu, karaciğerde tümör,  kalp hastalığı, şeker hastalığı, pankreas iltihaplanması, migren, yüksek tansiyon, beyin damarları ile ilgili ya da beyin damarlarından kaynaklanan hastalıklar, pıhtı oluşumuyla birlikte olan toplardamar iltihabı, bir damarda oluşan pıhtıdan kopan pıhtı parçasının başka bir bölgedeki bir damarda tıkanmaya yol açması ile ilgili hastalıklar, tanı konulmamış vajinal kanama, rahim veya meme tümörleri, anemi rahatsızlığı durumlarından herhangi biri mevcutsa, kullanmadan önce doktorunuza durumunuz hakkında bilgi veriniz.
  8. JERBERA Doğum kontrol hapını gebelik şüphesi varsa kullanmayınız. İlacı kullandığınız dönemde gebelik meydana gelirse ilacın kullanımını durdurunuz.
  9. Doğum kontrol haplarını uzun süreli kullandıysanız tıbbi muayeneden geçmeniz tavsiye edilir.
  10. Doğum kontrolü hapları AIDS e ya da cinsel ilişkiye bağlı hastalıklara karşı sizi korumaz.
  11. İlaç araç ya da makine kullanımına engel teşkil etmez.
  12. JERBERA Doğum Kontrol hapı farklı ilaçlarla etkileşime geçebilir. Lütfen kullandığınız ilaçları doktorunuza söyleyiniz.

 

JERBERA Draje’nin  Kullanım Şekli :

  1. Doktorunuz bu ilacı nasıl reçete ettiyse o şekilde kullanmanız gerekmektedir. Tedavi süresince mutlaka doktorunuzun direktiflerine uyunuz. Yanlış kullanım ve talimat dışı uygulamalar hastalığın seyrini olumsuz etkiler, sağlığınıza zarar verir.
  2. İlacın her dozunu bir bardak dolusu su veya sütle birlikte alınız. Akşam yemeğinden sonra veya yatmadan önce alınmalıdır.
  3. 24 saati aşmayan aralıklarla her gün aynı saatlerde almaya özen gösteriniz.
  4. Adet kanamasının ilk gününden başlamak üzere 21 gün boyunca günde 1 draje alınmalıdır. 21 günlük  sürenin sonunda kullanımına 7 gün ara verilmelidir. 3 hafta alınır, 1 hafta alınmaz.
  5. İlacın  kullanımına ara verildikten 2-3 gün içerisinde ilacın kesilmesine bağlı kanama başlar. 7 günlük aranın sonunda kanama bitsin veya bitmesin 8. günü tekrar kullanmaya başlamalısınız.
  6. Eğer doz alımı konusunda 12 saatten daha az bir gecikme olursa ilacın gebelik önlemedeki etkisi azalmaz. Ancak 12 saatten daha uzun bir sürelik gecikmede bu etki azalabilir.

İlacın Olası Yan Etkileri :

  1. Karın ağrısı, nefes almada güçlük, kurdeşen, yüzde, dudaklarda, dilde ve boğazda şişlik gibi bir durumda acilen doktorunuza başvurunuz.
  2. Kilo alımı, baş ağrısı, memelerde hassasiyetin artması – ağrı ve büyüme, depresif ruh hali, mide bulantısı yaygın görülen yan etkilerdir.

 

İlaç Etken Maddesi: Etinil estradiol, Levonorjestrel
İlaç Marka İsmi: JERBERA Draje

JERBERA Draje Kullanma Talimatı


JERBERA Draje Kullanma Talimatı

Source link

JANUVIA 100 mg Film Tablet

Previous article

İPRALEV 20/50 MCG İNHALASYON İÇIN ÖLÇÜLÜ DOZLU AEROSOL, nedir, ne işe yarar, yan etkileri, nasıl kullanılır

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.