Anne ve Çocuk

Gebelik Hesaplama

0
hamile

Hamile olduğunu öğrendiğin andan itibaren her konuda bilgi sahibi olmak isteyeceksin. Bunlar bebeğinin gelişimi, hamileliğinin gidişatı, yaşadığın komplikasyonların nedenleri gibi birçok konu olabilir. Ancak tüm bu bilgilere sahip olmadan önce öğrenmen gereken daha önemli bir nokta var, o da gebelik haftası!

Hamilelik haftası konusu doğru şekilde bilinmesi gereken ancak çeşitli sebeplerle kafa karışıklığı yaratan bir konu. Çünkü tüm hamilelik her ne kadar 9 ay sürer diye klasik bir bilgi zihnimize yerleşmiş olsa da hamilelik takibi haftalara bölünerek toplamda 40 haftada ele alınır. Bunun sebepleri ise bir ayın tam olarak haftalara bölünememesi, hamileliğin 9 ay 10 gün olarak hesaplanması ve hamilelik boyunca birbirini takip eden haftalık değişimlerin olması. Bu nedenle hafta hafta hamilelik takibi yapman çok önemli.

Ancak haftalık hamilelik takibi yaparken hamilelik haftanı doğru hesaplaman gerek. Çünkü sandığının aksine hamileliğin, sen hamile olduğunu öğrendiğin gün başlamadı. Bugüne gelip hamilelik belirtilerin ortaya çıkana kadar rahminde yaşanan döllenme ve embriyo yerleşme sürecinin bir geçmişi var. Hal böyle olunca da gebelik hesaplama yapma gerekliliğin ortaya çıkıyor.

 

Gebelik hesaplama nasıl yapılır?

Yukarıda bahsettiğimiz durumları göz önünde bulundurduğunda kafanda “Kaç haftalık hamileyim” sorusu oluşmaya başladı değil mi? Bu noktada hamilelik hesaplama konusu devreye giriyor. Hamilelik hesaplaması yaparken en önemli olan nokta, son adet tarihini bilmen. Tüm hesaplama ve doğru veri SAT olarak adlandırılan son adet tarihine göre yapılacak.

Peki gebelikte neden son adet tarihi baz alınır? Çünkü yumurtlama tarihini tam olarak bilmek çok zor ancak ortalama 28 günlük adet döngünün neredeyse ortasında hamile kaldın ve hamilelik belirtilerin ortaya çıkana kadar neredeyse 2 hafta geçti. Şunu biliyoruz ki düzenli bir adet döngüsüne sahip olan kadınlarda döllenme, son adet tarihinden ortalama 15 gün sonrasında gerçekleşiyor. Bu yüzden özellikle çocuk sahibi olmayı planlıyorsan gebelik haftası hesaplamanı kolaylaştırmak için son adet tarihini bir kenara not etmeni öneririz.

 

Son adet tarihine göre gebelik hesaplama

Adet gününe göre hamilelik hesaplama nasıl yapılır anlatalım. Aslında SAT ile hesaplama yapmanın birkaç yolu var. Bunlardan ilki son adet tarihinin ilk gününden bulunduğun güne dek saymaktır. Ama bu uzun ve karışıklık yaratan bir hesaplama şekli olduğundan “Kaç haftalık gebeyim” soruna doğru yanıtı alamayabilirsin.

Adet tarihine göre gebelik hesaplamanın bir diğer yolu ise bulunduğun tarihten son adet tarihini çıkarıp çıkan sonucun 7’ye bölünmesidir. Bu işlem sonunda çıkan rakam gebelik haftandır.

Yine de tüm bu işlemler kafanı karıştırıyorsa hafta hafta gebelik hesaplaması yapabilmen için hazırlanan araçlar ile ayrıntılı gebelik hesaplama işlemi yapabilirsin. Otomatik olarak gebelik hesaplama yapan bu araçlara son adet tarihinin ilk gününü doğru bir şekilde girmen yeterli. Araç bundan sonra otomatik hamilelik hesaplama yapacaktır.

Bu işlemi kolayca yapabileceğin bir hamilelik hesaplaması aracına buradan ulaşabilirsin:  https://www.anneysen.com/gebelik-hesaplama

Bu arada son ilişki tarihine göre gebelik hesaplama da yapılabiliyor. Ancak döllenmenin son ilişki esnasında olup olmadığını net olarak bilemeyeceğin için bu yöntemi tercih etmek çok doğru olmayabilir.

 

Gebelik haftasını etkileyen faktörler

Şunu unutmamak gerekir, her hamilelik kendine özeldir ve çeşitli değişimlerden etkilenebilir. Bu yüzden gebelik haftasını da etkileyecek birçok durumla karşılaşabilirsin. Bunlar arasında;

  • Adet düzensizliğinin olması,
  • Ovulasyon tarihinin tahmin edilenden geç ya da erken olması,
  • Son adet tarihinin başlangıcının yanlış hatırlanması,
  • Hamileliğin tüp bebek yöntemi ile gerçekleşmiş olması gibi durumlar var.

 

Bu noktada özellikle adet düzensizliği konusuna değinebiliriz. Adet döngüsü düzenli kadınlarda yumurtlama tarihini tahmin etmek daha mümkündür. Ancak düzensiz adet gören bir kadın, örneğin 2 aydır adet görmüyorsa ve şimdi hamile kaldıysa döllenmenin ne zaman gerçekleştiğini tahmin etmek pek de mümkün değildir. Böyle bir durum söz konusu olduğunda hamilelik haftası hesaplama aracını kullanmak senin için doğru sonuçlar vermeyecektir. Bu yüzden düzenli doktor kontrollerinde yapılacak olan ultrason görüntülemeleri ve çatı muayeneleri sana hamileliğinin hangi haftasında olduğunu gösterir.

 

Hamilelik haftanı hesapladıktan sonra her haftanın kendine özgü bir ilerleyiş süreci olduğunu göreceksin. Bu süreçte karşına olumlu olumsuz birçok durum çıkacak. Vücudunun günden güne değişmesi, bebeğinin karnında gelişmesi, yaşayacağın bazı ağrılar ve doğuma kadar gelen sürede sürekli değişen duygu dalgalanmalarıyla baş etmek gerçekten zor olacak. Ama karşılaştığın durumlarda neler yapman gerektiğini bilirsen gebeliğin çok daha keyifli ilerleyebilir. Bu yüzden “Son adet tarihine göre kaç haftalık gebeyim” soruna cevap alıp hamileliğinin kaçıncı haftasında olduğunu öğrendikten sonra artık hamileliğin konusunda bilgilenmeye başlayabilirsin. Aradığın tüm bilgileri ve daha fazlasını ise www.anneysen.com’da bulabilirsin.

En Koruyucu N95 Maske Çeşitleri için Nanofibermaske!

Previous article

Çift Girişli Kablo Yüksükleri

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.