F İle Başlayan İlaçlar

FLUORESCITE Enj. Çöz. İçeren Flakon, nedir, ne işe yarar, yan etkileri, nasıl kullanılır

0

FLUORESCİTE nedir ve Endikasyon Bilgisi :

FLUORESCİTE % 10 Enj. Çöz. İçeren Flakon, göz ameliyatlarında gözün arka kısmındaki damarların görülebilmesini sağlayan ( fluoresein anjiyografisi -damar görüntülemesi) boyalı  enjeksiyonluk çözelti halinde bir ilaçtır. İçinde oftalmik diagnostikler grubundan fluoresein adlı etken maddeyi bulundurur. FLUORESCİTE,  herhangi bir rahatsızlığın tedavisi için değil, sadece teşhis amaçlı (diagnostik) üretilmiştir.

FLUORESCİTE Enj. Çöz. İçeren Flakon Hakkında Bilinmesi Gereken Hususlar:

  1.  Daha önceleri ilacın etken maddesine ya da içindeki bileşenlerden birine karşı sizde aşırı duyarlılık halinin geliştiğini biliyorsanız veeğer size FLUORESCITE verilmesi durumu söz konusuysa; hekiminize bunu söyleyiniz.  Aksi halde FLUORESCITE uygulandıktan sonra ciddi reaksiyonlar yaşama riskine karşı uygulama bir resüsitasyon (canlandırma) uzmanı nezaretinde yapılmalı  ve gereğine uygun olarak izlenmelidir.
  2. Göz ameliyatı esnasında, göz bebeğinizi büyüten göz damlaları kullanılabilir. Bu geçici olarak sizin
    görüşünüzü ve araç veya makine kullanma yeteneğinizi etkiliyebilir. Görüşünüz normalleşinceye
    kadar araç veya makine kullanmaktan kaçınınız.
  3. FLUORESCITE doz başına 3.15 mmol (72.45 mg) sodyum içermektedir. Eğer düşük sodyum diyeti yapıyorsanız; bunu hekime bildiriniz.
  4. Böbreklerinizde yetmezlik varsa; Eğer gerekli olursa hekiminiz size FLUORESCITE’i düşük dozda uygulayacaktır.
  5. beta-blokör olarak adlandırılan ilaçlardan alıyorsanız. Beta blokörler yüksek kan basıncı tedavisinde ve bazı kalp rahatsızlıklarında kullanılır veya ayrıca glokom tedavisinde kullanılan göz damlaları içerisinde yer alır. FLUORESCITE’e karşı alerjik bir reaksiyon kan basıncında aniden düşüşe neden olabilir. Bu durum  beta-blokör (atenolol, sotalol, propranolol, metoprolol, bisoprolol gibi) kullanan hastalarda daha çok görülür.
  6. Hamilelik döneminde hekim reçetesiyle kullanılabilir. Bebeğinizi emziriyorsanız; FLUORESCITE uygulanmadan önce hekiminize emzirdiğinizi söyleyiniz. FLUORESCITE uygulandıktan sonraki 4 gün boyunca bebeğinizi emzirmemelisiniz.

 

FLUORESCİTE Enj. Çöz. İçeren Flakon’un kullanım Şekli:

  1. FLUORESCITE, koldaki bir damardan enjeksiyon yoluyla uygulanır.
  2. FLOURESCITE, intratekal (beyin-omirilik sıvısı içine) veya intrarterial (atardamar içine) olarak enjeksiyon şeklinde uygulanmamalıdır.

 

FLUORESCİTE Enj. Çöz. İçeren Flakon’un diğer ilaçlarla etkileşimi:

  1. Organik anyonların (bir tür kimyasal madde grubu) aktif taşınmasını engelleyen veya onlarla
    yarışan bileşenler (örn. probenesit) FLUORESCITE’in işlevini etkileyebilir.
  2. FLUORESCITE’in beta-blokör ilaçlarla (yüksek tansiyon ilaçları) birlikte kullanılması (göz damlaları dahil) nadir olarak ciddi anaflaktik reaksiyonları (ani aşırı hassasiyet tepkisi) uyarabilir. Beta-blokör ajanlar vasküler dengelemeyi anafilaktik şoka indirgeyebilir ve kardiyovasküler kollaps (dolaşım yetmezliğinin sebep olduğu kalp atımlarında yavaşlama, yüzeysel solunum ve ileri derecede halsizlik ) varlığında adrenalinin etkisini azaltabilir.
  3. Etkileşim ihtimalinden sakınmak için diğer çözeltilerin eş zamanlı veya FLUORESCITE ile diğer çözeltilerin karıştırılarak kullanılmaması önemlidir.
  4. Digoksin, guanetidin ve kinidin gibi ilaçları için tedavi edici ilaç takibi yapılıyorsa gerçekleştiriliyorsa dikkat edilmelidir.
  5. FLUORESCITE, bazı kan ve idrar değerlerini 3-4 gün boyunca değiştirebilir.

 

FLUORESCİTE Enj. Çöz. İçeren Flakon’un Olası Yan Etkileri :

  1. FLUORESCITE kullanıldıktan sonra; bu ürüne alerji sonucu yüz, dil ve boğazda şişme, nefes almada ve yutmada zorluk, kurdeşen gibi bir durumda hekime haber veriniz.
  2. Bulantı FLUORESCITE’in çok yaygın olarak gözlemlenen yan etkisidir.
  3. Damar dışına sızma (ekstravazasyon), kaşıntı, kusma, karında rahatsızlık ve senkop (baygınlık) FLUORESCITE’in yaygın görülebilen yan etkileridir.
  4. FLUORESCITE’in yaygın olmayan yan etkileri: Baş ağrısı, öksürük, konuşmada bozukluk, ağrı, ateş basma, boğazın kuruması, kurdeşen, alerji, karın ağrısı, toplardamar içinde pıhtı ve iltihap oluşumu, baş dönmesi, karıncalanma (uyuşma) ve karın bölgesinde ağrı.
  5. Hipotansiyon (düşük tansiyon), bronş spazmı, şok, kalp durması ve anaflaktik reaksiyon FLUORESCITE’in seyrek görülebilecek yan etkileridir.
  6. Yüksek tansiyon (hipertansiyon) ya da  tansiyonda düşme, kalp atımlarında yavaşlama ya da hızlılık,  damar büzülmesi ya da genişlemesi, solgunluk, sıcak basması, aksırık, gırtlak yada burun ödemi, konvülsiyon (havale), bronş daralması, anjina pektoris (göğüs ağrısı), kalp durması, zor nefes alma, astım,  anaflaktik reaksiyon, anaflaktik şok, akciğer ödemi, solunum durması, Bunlar FLUORESCITE’in çok nadir görülebilecek yan etkileridir.
  7. FLUORESCITE’in sıklığı bilinmeyen yan etkileri: Ciltte kızarıklık ya da renk değişikliği, egzama, aşırı terleme, göğüs ağrısı, ödem, ağrı, yorgunluk,  bitkinlik, kurdeşen, duyu azalması, kalp krizi, arka beynin kansız kalması (vertebrobaziler yetmezlik), soğuk ter dökme, ağız tadında değişiklik, öğürme, şuur kaybı, beyin damarlarında bozukluk, sersemlik.
  8. FLUORESCITE enjeksiyonundan sonra tat alma bozukluğu, ciltte sarımsı renk görülebilir ama genellikle bunlar 6-12 saat içinde kendiliğinden geçer.
  9. FLUORESCITE uygulandıktan sonra idrarınız parlak ve sarı renkte olabilir.  İdrarınızın normal rengine dönmesi 24-36 saati bulur.

 

İlaç Etken Maddesi: Fluoresein
İlaç Marka İsmi : FLUORESCİTE % 10 Enjeksiyonluk Çözelti İçeren Flakon

İlaç Firması : Alcon Laboratuarları Tic. A.Ş.
Kavacık Ticaret Merkezi, Kavak Sok. No:18 Kat:1 Kavacık-Beykoz / İstanbul 34805
Tel (216) 681 03 00
Faks (216) 681 03 00

Ruhsat Sahibi : Novartis Sağlık, Gıda ve Tarım Ürünleri San. ve Tic. A.Ş.
Kavacık/Beykoz/İstanbul

 

FLUORESCİTE %10 Enjeksiyonluk Çözelti İçeren Flakon kısa ürün bilgisi


FLUORESCİTE Enjeksiyonluk Çözelti İçeren Flakon kısa ürün bilgisi


Source link

EVAXMUS 5 mg tablet

Previous article

EVAXMUS 10 mg tablet, nedir, ne işe yarar, yan etkileri, nasıl kullanılır

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.