Anne ve Çocuk

Çocuklarınızı Güneşten Koruyun

0

Güneş ışınlarının etkili olduğu 11.00–15.00 saatlerinde çocuğunuzu dışarıya çıkarmamanız gerekmektedir. Zorunlu olarak dışarıya çıkmanız durumunda ise, güneşten koruyucu önlemlere her zaman dikkat etmeniz gerekmektedir. Yaz ayları içerisinde bu saatlerde hava bulutlu olması durumunda korunma önlemlerini hiçbir şekilde aksatmamalısınız. Bunun nedeni bulut UV özelliği bulunan ışınlarını filtre etmemesi, yani bulutların arka tarafına saklanmış olan “görünmeyen güneş ışını” da cilt hasarına yol açmaktadır.

Zararlı şekilde yer alan ultraviyole ışınlarından korumak amacı ile öğlen saatlerinde plaj ve park gibi alanlarda ağaç, tente ya da şemsiye altında oturmanız gerekmektedir.

Sıkı dokunmuş, yaz mevsimlerine uygun olarak pamuklu giysiler giydirmelisiniz. Bunun nedeni sentetik ve teri hapseden naylon içeriği bulunan kumaşlardan hazırlanan kıyafetler terleme ile pişik gibi cilt döküntülerine yol açmaktadır. Islak bulunan giysilerin kuru giysilere ve açık renkte bulunan giysilerin koyu renkli giysi türlerine göre güneşten daha az koruduğunu da unutmamanız gerekmektedir.

Hem UVA hem de UVB ışın çeşitlerinden koruyan güneş gözlüğü takmasını özendirmeniz gerekmektedir. Bu alışkanlığı daha sonraki yıllarda zararlı UV ışınlardan dolayı oluşabilecek kataraktı tamamen engelleyecektir.

Geniş gölgeleme alanına bulunan siper tasarımlı şapka takmayı ihmal etmemeniz gerekmektedir. Beysbol şapkaları kulağı ve boynu korumamaktadır. Bu yüzden geniş siperli ve halkalı şapka modeleri daha iyi bir tercih olacaktır.

Koruyucu kremleri dışarı çıkmadan yarım saat öncesinde sürmeye başlamalısınız. Vücudunun her yerine eşit olarak uygulamalı, elleri, ayakları, kulakları, dizleri ve enseyi unutmamanız gerekmektedir. Dışarıda olduğunuz zaman boyunca 2 saat aralıklarla da tekrarlamalısınız. Yüzme ve terlemeli yoğun egzersizlerden sonrasında güneş koruyucuları tekrarlamalı veya suya, tere ve kuma dayanıklı olanlarını tercih etmelisiniz.

Çocuğunuzun cildinin üstüne uygun güneş koruyucular sürmelisiniz. Genel olarak kimyasal durumda bulunan filtreden çok, cilt üzerinde fiziksel bariyer yaratabilecek “mineral filtre” içerikli, alkol, paraben ya da parfüm içermeyen, alerji riski düşük şekilde bulunan koruyucular önerilmektedir. Bazı güneş koruyucular cildinde hassasiyet yapmakta, bu durumda sizde doktorunuza başvurarak başka bir güneş koruyucu önermesini isteyebilirsiniz. Güneşten koruyucu özelliği bulunan spreyleri, akciğerlere kaçma riski olduğu için dikkatli kullanmanız gerekmektedir. Son kullanma tarihi geçmiş olan güneş koruyucuları sürmemelisiniz.

Çocuğunuz için almış olduğunuz önlemleri siz de kendinize uygulayabilir çocuğunuz ona iyi bir rol modeli olmaya çalışabilirsiniz. Çocuklarınıza güneş ışınının yararları ile beraber zararlarından da bahsederek bu önlemleri ne şekilde almak gerektiğini ayrıntılı olarak açıklayabilir, onu ikna etmeye çalışabilirsiniz.

6 aydan küçük olan bebeklerde, cildin çok ince olması nedeni ile ciltte alerjik reaksiyon oluşmaktadır. Bu nedenle çok mecbur kalmadığınız sürece güneş koruyucu kullanılması önerilmemektedir. Çocuğunuz 6 aydan büyük ise, açık tenli ya da esmer tenli olmasına bakmadan en az 30+ koruma faktörlü koruyucu kullanmanız gerekmektedir. 30+ SPF olanları daha çok bahar ayları içerisinde tercih edebilirsiniz. Yaz ayında 50+ SPF olanlar kullanmalısınız.

Çocuklar güneşin hemen altında susuz kaldıkları zaman tansiyon düşüklüğü ve bayılma gibi tablolar oluşmaktadır. 6 aya kadar olan bebekler ilk olarak anne sütü ve mamayla beslenmelerinden dolayı bunları verme sıklığını daha da artırılabilirsiniz. 1,5 yaşına kadar olacak çocuklarda günlük almaları gereken sıvı miktarını anne sütü ve mama da dâhil etmektedir. 7–12 ay arası yaşı olan bebeklerin günde en az 3,5 su bardağı tüketmesi gerekir. Bununla beraber 1-3 yaş arasında bulunan çocukların 5,5 bardak, 4-8 yaş arasında yer alan çocukların 7,5 bardak sıvı tüketmeleri gerekmektedir.

Çocuklarda Stres Belirtileri

Previous article

0-6 Yaş Çocuklarında Pamukçuk ve Ağız Yaraları

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.