Klamidya enfeksiyonları cinsel ilişki sırasında bulaşan, klamidya trachomatis isimli bir bakteri türünün neden olduğu yaygın görülen bir bakteri enfeksiyonudur. Bu bakteri etkenin neden olduğu klamidya enfeksiyonları fark edildiği ilk andan itibaren tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Klamidya nedenlerini öğrenmeden önce hastalık hakkında yeterince bilgi sahibi olunması gerekmektedir.
Klamidya enfeksiyonu klamidya trachomatis etkeninden kaynaklanan bir hastalıktır. Bu bakteri kadınlarda rahimi, üretrayı ve rektumu etkiler. Nadiren de olsa boğaz ve göz de dahil olmak üzere bedenin diğer bölümlerinde de görülebilmektedir. Özellikle kadınlarda görülen klamidya enfeksiyonları asemptomatik (hiçbir belirti gösteremeden) bir şekilde seyredebilmektedir.
Klamidya enfeksiyonları tedavi edilmediği durumlarda kadınlarda tedavi edilemeyecek şekilde infertilite (kısırlık, üremenin olmaması) olmak üzere birçok komplikasyonu da beraberinde getirecektir. Yaygın görülen klamidya enfeksiyonları gösterdiği belirti ve bulgular nedeniyle gonore ile karıştırılabilen bir hastalıktır.
Klamidya enfeksiyonları günümüzde yaygın bir şekilde görülmektedir ve bilinenin aksine kadınların yanı sıra erkeklerde de görülebilmektedir. Yüzde yetmişe yakın bir oranda hiçbir hastada belirti ve bulguya rastlanılmayabilmektedir. Bu durumda özellikle çok eşlilik gibi durumlarda enfeksiyonun fark edilmeden yayılmasına neden olabilmektedir.
Klamidya nasıl geçer şeklindeki soruların cevabını öğrenmeden önce hastalığın neden görüldüğünü bilmek gerekmektedir.
Klamidya Enfeksiyonlarının Nedenleri Nelerdir ?
Klamidya enfeksiyonları klamidya trachomatis isimli bir bakteri türünün neden olduğu bir hastalıktır. Hastalık enfekte olmuş kişi ile cinsel ilişki yaşayarak, enfekte vücut sıvıları ile temas ederek veya kan nakli gibi nedenler ile bir diğer kişiye bulaşabilmektedir. Ayrıca bakteriler göze de yerleşebileceği için gözyaşından da bulaşma görülebilmektedir. Eğer çiftler cinsel ilişkiyi anal yoldan yaparlarsa bakteri rektuma yerleşir ama oral yol ile yaparlarsa enfeksiyon etkeni boğaza yerleşmektedir.
Klamidya enfeksiyonları cinsel ilişki ile bulaşabildiği gibi hamile anneden çocuklarına da bulaşma olabilmektedir.
Bazı faktörler klamidya enfeksiyonunun oluşması açısından risk taşımaktadır. Bunlar;
- Erken yaşlarda cinsel ilişki yaşamak
- Birden fazla partner ile cinsel ilişki yaşamak
- Önceden var olan üreme sistemi hastalıkları
- Cinsel ilişki esnasında prezervatif kullanmamak gibi nedenler ile klamidya enfeksiyonu yaygın bir şekilde görülmektedir.
Klamidya Enfeksiyonlarının Belirtileri Nelerdir ?
Klamidya enfeksiyonu yaşayan bireylerde yüzde 70 oranında belirti ve bulgu görülmeyebilmektedir. Eğer belirti görülür ise erkeklerde penisin ucunda, rektumda ve boğazda kadınlarda ise rahimde, boğazda ve rektum da hastalığın belirtileri görülebilmektedir. Klamidya enfeksiyonlarında yaygın bir şekilde görülen belirti ve bulgular şu şekilde sıralanabilir;
- Testislerde ağrı
- Karın ağrısı
- Anormal vajina akıntıları
- İdrar yaparken ağrı hissi
- Peniste beyazlık ve akıntı
- Penis ve vajina içinde kaşıntı
- Cinsel ilişkiden sonra ağrı ve kanama
- Regl dışında görülen anormal kanamalar gibi belirtiler klamidya enfeksiyonlarında yaygın bir şekilde görülebilmektedir.
Klamidya Enfeksiyonlarının Tanısı Nasıl Konulur, Tedavisi Nasıldır ?
Klamidya enfeksiyonundan şüphelenen üroloji hastaneleri doktorları öncelikle iyi bir anamnez alır ve çeşitli testler ile tanı koyar. Tedavi de hastalığın şiddetine ve ortaya çıkardığı belirtilere göre farklılık göstermektedir.
Bu hastalık bir tür bakteri hastalığı olduğu için tek tedavi yöntemi antibiyotik tedavisidir. Bu antibiyotik tedavisi tek dozda yapılabileceği gibi birkaç doz şeklinde de yapılabilmektedir. Eğer bu klamidya enfeksiyonu tedavi edilmezse ciddi komplikasyonlara neden olduğu gibi bakteri etkeninin yayılmasına neden olabilmektedir. Bu antibiyotik tedavisi süresince hastalık tamamen ortadan kaybolana kadar devam edilmeli ve kimseyle cinsel ilişkiye girilmemelidir. Eğer hastalık antibiyotik tedavisi yapılmasına rağmen ortadan kalkmıyorsa tekrar yeni bir tedaviye başlanmalıdır. Hastalık ortadan kalktıktan sonra tekrar testlerin yapılması gerekmektedir.
Comments