A İle Başlayan İlaçlar

ANKEP 200 mg Film Kaplı Tablet, nedir, ne işe yarar, yan etkileri, nasıl kullanılır

0

Endikasyon Bilgisi :

Antipsikotik bir madde olan Ketiapin adlı etken maddeyi içinde bulunduran ANKEP 200 mg Film Kaplı Tablet, beyindeki bazı kimyasalların etkilerini değiştirerek ruhsal bozuklukların düzeltilmesine yardımcı olur. ANKEP tablet, uykusuzluk, şiddetli gerginlik, depresyon, halsizlik, karamsarlık, suçluluk duygusu, duygudurum bozuklukları (bipolar bozukluk) ile zihin karışıklığı ve yetenek kaybı, koku hissi, halüsinasyon görme, dış çevre ile ilişkiyi kesme, gerçeklerden uzaklaşma durumlarında (şizofrenide) tedavi amaçlı kullanılır.

 ANKEP 200 mg Film Kaplı Tablet Hakkında Bilinmesi Gereken Hususlar :

  1. ANKEP 200 mg, şizofreni hastalığının tedavisinde ve  bipolar bozukluk eşliğinde görülen majör depresif atakların tedavisinde; geçmişte ketiapin ile tedavi görmüş ve tedaviye cevap vermiş bipolar bozukluk rahatsızlığı olan kişilerde manik veya depresif atakların tekrarlarını önlemede kullanılır.
  2. ANKEP’in içindeki etken maddeye (ketiapine) ve ilacın içindeki diğer maddelere karşı geçmişte bir reaksiyon olduysa; bu ilacı kullanmayınız.
  3. Bunama ile ilgili  rahatsızlıkları olan ileri yaştaki hastalarda kullanılmaz. Çünkü yaşlılarda ANKEP kullanımı  ani ölüm, inme ve kalp yetmezliği gibi sonuçları beraberinde getirebilir.
  4. ANKEP ile tedaviye başladıktan sonra kendinizi iyi hissetseniz bile ilacın kullanımını hekime sormadan kesmeyiniz ve doz atlaması yapmayınız. ilacın aniden bırakılması ile uykusuzluk, mide bulantısı, kusma, ishal, huzursuz hissetme, başağrısı, baş dönmesi gelişebilir. Bu sebeple hekim tavsiyesiyle 1-2 haftalık sürede azaltılarak bırakılması tavsiye edilir.
  5.  Antidepresanlarla tedavi görenlerde başta 24 yaşın altındaki hastalardaki kullanımlarının intihar düşünce ve davranışlarını arttırma ihtimaline karşı, tedaviye başladıktan en az 1-2 hafta süresince  hastanın gerek ailesi gerekse hekim tarafından yakinen izlenmesi gerekmektedir.
  6. Yüksek tansiyon; kalp ritm bozukluğu; geçmişte kalp krizi veya felç öyküsü;  prostat büyümesi ve idrar yapma problemi;  göz tansiyonu hastalığı;  kemik iliği hastalığı; aile geçmişinde veya kişisel şeker hastalığı; nöbetler ve epilepsi; karaciğer hastalığı  ve böbrek hastalığı durumlarından herhangi biri var ise; ANKEP kullanmadan önce hekiminizle bunlar hakkında konuşunuz ve kullandığınız ilaçları eksiksiz bildirinz.
  7. Eğer şeker hastası iseniz; ANKEP ile tedavi görürken kan şekerinizin yükselmesine sebep olabileceği ihtimaline karşı, şekerinizi düzenli aralıklarla kontrol ettiriniz. Eğer susama isteği, idrar yapımında artış, aşırı açlık, halsizlik gibi kan şekerinizin yükseldiğini işaret eden belirtiler var ise ; hekiminize başvurunuz.
  8. ANKEP, düşünce ve reaksiyonlarınızı bozabilecek yan etkilere sahip olduğundan, makine veya araba kullanmak gibi dinç ve uyanık olmayı gerektiren işlerden uzak durunuz.
  9. İlacın etki mekanizmasını bozabileceğinden ANKEP kullanırken; greyfurt yemeyiniz. ve suyu tüketmeyiniz.
  10. ANKEP ile tedaviniz süresince kesinlikle alkol kullanmayınız. . Alkol ilacın yan etkisi olan baş dönmesi ve uyuşukluk halini daha da arttırabilir.
  11. Hamilelik dönemindeyseniz ya da hamile kalmak istiyorsanız ANKEP tableti kullanmadan önce hekiminize bunu söyleyiniz. Hamilelik döneminde kullanımı doğmamış bebek için zararlıdır. Emziren anneler ANKEP tablet ile tedavi olduğu sürece bebek emzirilmemelidir.

 

 ANKEP 200 mg Film Kaplı Tablet’in Kullanım Şekli :

  1. Hekiminiz ANKEP  ilacı nasıl reçete ettiyse o şekilde kullanmanız gerekmektedir. Tedavi süresince mutlaka hekiminizin direktiflerine uyunuz. Yanlış kullanım ve talimat dışı uygulamalar hastalığın seyrini olumsuz etkiler, sağlığınıza zarar verir.
  2. İlacınızın her dozunu bir bardak dolusu su ile beraber içiniz. ANKEP, yemek öncesi veya tok karnına yutulabilir.
  3. Şizofreni için günlük tavsiye edilen  ANKEP dozu : Günde 2 kere olmak üzere 1. gün 50 mg Ketiapin; 2. gün 100 mg ketiapin, 3. gün 200 mg ketiapin, 4. gün 300 mg ketiapin olarak kullanılır. 4. günden sonra doz, mutat etkili doz sınırları olan günde 300-450 mg arasında kalacak şekilde titre edilmelidir. Doz  hastanın durumuna bağlı olarak günde 150 ila 750 mg ketiapin arasında değişebilir.
  4. Bipolar bozukluğa eşlik eden orta-ileri derece mani atakların tedavisi için günlük tavsiye edilen ANKEP dozu:  Günde 2 kere olmak üzere 1. gün 100 mg Ketiapin; 2. gün 200 mg ketiapin, 3. gün 300 mg ketiapin, 4. gün 400 mg ketiapin şeklinde kullanılır.Dozun 6. günde 800 mg’a çıkarılması için yapılacak ayarlamalarda günlük artışlar 200 mg’ı geçmemelidir. Hastanın klinik cevabına ve toleransına bağlı olarak doz, günlük 200 mg ila 800 mg arasında değişebilir. Mutat etkili doz aralığı günde 400-800 mg ketiapin arasında olmalıdır.
  5. Bipolar bozukluktaki depresif atakların tedavisi için günlük tavsiye edilen ANKEP dozu: günde 1 kere  (Gece yatmadan önce).Tedavinin ilk 4 gününde alınacak günlük toplam dozlar 1. gün 50 mg, 2. gün 100 mg, 3.gün 200 mg ve 4. gün 300 mg’dır.  Tavsiye edilen günlük doz miktarı 300 mg ketiapindir. Klinik çalışmalarda 300 mg grubuna kıyasla 600 mg grubunda ilave yarar  elde edilmemiştir. 600 mg’dan bireysel olarak fayda sağlanabilir. Bipolar bozukluk tedavisinde 300 mg’ın üzerindeki dozlara uzman hekim gözetiminde başlanmalıdır. Klinik çalışmalar, hastalarda bireysel olarak tolerans konusunda endişe olması durumunda, dozun minimum 200 mg’a kadar düşürülmesinin değerlendirilebileceğini göstermektedir.
  6. Bipolar bozuklukta nükslerin önlenmesi tedavisinde günlük tavsiye edilen ANKEP dozu:  Bipolar bozukluğun akut tedavisinde, ANKEP‘e cevap vermiş hastalarda, bipolar bozukluğun manik, karma veya depresif ataklardaki rekürrenslerinin önlenmesi için, aynı dozda ANKEP‘e devam edilmelidir. ANKEP dozu, her bir hastanın klinik cevabına ve toleransına bağlı olarak günde iki kez 300 mg -800 mg ketiapin/gün’lük doz aralığında değişebilir. İdame tedavide en düşük etkin dozun uygulanması önemlidir.

 

 ANKEP 200 mg Film Kaplı Tablet’in Olası Yan Etkileri

  1. ANKEP kullandıktan sonra karın ağrısı, nefes almada güçlük, kurdeşen, yüzde, dudaklarda, dilde ve boğazda şişme (alerjik reaksiyon) gibi bir durumda tıbbi destek almak için hiç vakit kaybetmeden hekime haber veriniz ve bir sağlık kurumuna müracaat ediniz.
  2. Uyuklama (tedavi başlangıcında görülebilir), baş dönmesi, göz kararması, normal olmayan kas hareketleri, ağız kuruluğu, yorgunluk hali, nezle, halsizlik, kabızlık, hazımsızlık, kalp atışlarında hızlılık , çarpıntı, iştahta artış ve kilo alma; ANKEP ‘in en yaygın görülen yan etkileridir.

 

İlaç Etken Maddesi: Ketiapin fumarat’dır.
İlaç Marka İsmi:  ANKEP 200 mg Film Kaplı Tablet
İlacın farmakoterapötik grubu ve ATC kodu: Antipsikotikler; Diazepinler, oksazepinler, tiazepinler- NO5A H04

ANKEP 200 mg film kaplı tablet prospektüsü, kullanma talimatı, kısa ürün bilgisi

1.ANKEP nedir ve ne için kullanılır ?
2.ANKEP ‘i kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler
3.ANKEP nasıl kullanılır?
4.ANKEP’in Olası yan etkileri nelerdir ?
5.ANKEP’in saklanması

Source link

ANKEP 300 mg Film Kaplı Tablet, nedir, ne işe yarar, yan etkileri, nasıl kullanılır

Previous article

ANKEP 100 mg Film Kaplı Tablet, nedir, ne işe yarar, yan etkileri, nasıl kullanılır

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.